Linkit jutussa on hyvä juttu

Se, että valtamedia linkittää lähteeseen ei ole vain ystävällistä, se myös auttaa ymmärtämään asiaa paremmin. Tässä hieno esimerkki.

Alkuperäinen artikkeli Guardianissa on CNN tutkimuksesta jossa selvittiin miten uutisia jaetaan verkossa.

Artikkelista käy ilmi, että vähemmistö jakaa enemmistön linkeistä (tämä ei kai yllätä ketään, eihän?) ja, että linkkejä jaetaan suurimmaksi osaksi sellaisten paveluiden kautta joilla tavoitetaan mahdollismman paljon vastaanottajia (esim. Facebook & Twitter). Ovat myös onnistuneet määrittelemään myös niin pääasiallisia motivaatioita jakamiselle, sekä myös millaisia juttuja jaetaan.

Tutkijat kiteyttävät, mielestäni yhtä terävästi kuin Denzil Dexter, jakamisen viestittävän jakajan halua välittää tietoa (“an underlying message of the sharer imparting knowledge”). Heh.

Päämääränä CNN:n tutkimukselle oli selvittää jaettujen uutisten merkitys mainostajille. Tämä vaikuttaa ihan loogiselta, tässä suuressa muutoksessa.

Tietoviikko jutussaan, joka pohjautuu yllämainittuun Guardianin artikkeliin, onnistuu otsikossaan kääntämään asian jotenkin aivan väärään valoon – Sähköposti häviää Facebookille uutisvälineenä (uutisvälineenä, häh?) – ja sisällössään, joka on käännösjournalismia ilman lisäarvoa, lyhentämään alkuperäisen noin kolmasosaan niin, että alkuperäinen pihvi jää puuttumaan.

On siis oikein hyvä, että linkittivät Tietoviikosta alkuperäiseen, muutenhan tässä olisi saanut väärän kuvan CNN:n tutkimuksesta. Sanoisin, että tässä tapauksessa Google Translaten versio Guardianin artikkelista on informatiivisempi kuin Tietoviikon juttu.

Published