Maanantaipoppia 33

Jean-Michel Jarre sai kutsun Kiinan valtiolta tulla heittämään pari keikkaa Pekingissä ja kolme Shangahaissa syksyllä 1981, ollen näin ensimmäinen länsimaalainen popmuusikko joka esiintyy Kiinassa kulttuurivallankumouksen jälkeen.

Keikoista tehtiin tietenkin levy, The Concerts in China (1982), jossa osa musiikista on soitettu uudelleen studiossa jälkikäteen, livetaltioinnissa olleiden ongelmien vuoksi. Siihen mennessä julkaistun Jarren musiikin ohella (Oxygene, Equinoxe ja Magnetic Fields) livelevyltä löytyy myös kourallinen kappaleita jotka ovat sävelletty nimenomaan Kiinan konsertteja varten sekä yhdessä Pekingin konservatorion sinfoniaorkesterin kanssa esitetty, lähes 18 minuuttinen perinteinen kiinalainen sävellys Fishing Junks at the Sunset (alkuperäiseltä nimeltään Fisherman’s Chant at Dusk) joka levylle lyhennettiin pituudeltaan noin puoleen alkuperäisestä. Pekingin radion lähetyksestä tehdyllä bootlegillä on taltioituna koko n. 18 minuutin versio.

Maanantaipoppina soi tänään virallista levyversiotakin lyhyempi (viisi minuuttia ja jämät) ja pikkasen erilainen, Kiinan konserteista tehdystä dokumentista napattu, Jean-Michel Jarre: Fishing Junks at the Sunset.

Wikipedian ohella lähteinä käytetty JarreUK ja jeanmicheljarre.com.


Katso lisää maanantaipoppia

Published

5 comments

  1. Tarkempi empiirinen tutkimus paljastaa, ettei Pekingin radiosta äänitetty Fishing Junks at the Sunset olekaan 18 minuuttinen kappale, vaan noin 16 minuuttinen plus parisen minuuttia aplodeja tai puhetta. Kyseessä on kuitenkin ihan mielenkiintoinen äänite, ainakin silleen fanimielessä.

  2. Hmm, onkohan mulla tuo in China -konsertti nauhalla? Jotenkin tuntuu, että se olisi ollut viimeisiä nauhoittamiani ennen kuin te muut siirryitte digiboksereitten aikaan.

  3. Zepa: YouTubessa näytti olevan koko China-konserttileffa pätkinä, etsivä löytää. Eiks toi tullu teeveestä joskus 80- tai 90-luvulla, vai meinaatko, että olis tän vuosituhannen puolella näytetty?

Comments are closed.