Ympäripyöreä, mutta kuitenkin epämääräinen

Mietin, kun huomasin Tapiolan mainoksen, että näinkös meitä tässä nyt narutetaan?

Tapiola-pankin mainos: maksaako pankkisi korkoa tilin alimman saldon mukaan?Ensin nostetaan lukijan tietoisuuteen se, että oma pankki (mahdollisesti) maksaa korkoa tilin alimman saldon mukaan, sitten kerrotaan miten Tapiola maksaa sitä (tarkoittaen korkoa, oletan) joka päivä. Ei kuitenkaan kerrota minkä saldon mukaan sitä maksetaan. Aika epämääräinen viesti joka ei oikeastaan tarjoa mitään informaatiota.

Jos (en siis tiedä oikeasti vaan tämä on täysin spekulointia koska mainos ei viesti asiaa selkeästi) Tapiolakin maksaa koron tilin alimman saldon mukaan, on kuin mainos sanoisi: “Onko teidän pankissa lattia? Meillä on vihreät matot” – joka tietenkin on täysin huuhaata. Jos Tapiola ei maksa korkoa tilin alimman saldon mukaan, ei kyllä sekään käy mainoksestaan ilmi.

Tapiolan mainoksen epämääräisyys hämäsi päivä päivältä enemmän kunnes eräänä päivänä otin sitten kyseiseen pankkiin yhteyttä, virallista tietä verkkosivujensa kautta. Lähetin kysymyksen: Jos minulla on tili Tapiolassa ja te maksatte korkoa päivittäin tilini saldolle, niin mille saldolle korko lasketaan jos tilini lähtösaldo aamulla on 5000 euroa, mutta sinne napsahtaa toiset 5000 lounasaikaan? Eli maksattetko tässä tapauksessa päivän koron 5000 vai 10000 euron mukaan?

Yhdeksän päivää myöhemmin sain Tapiolalta vastauksen kysymykseeni.

Arvopäiväsaldo eli saldo, mille päivittäistä korkoa maksetaan, katsotaan tililtä vuorokauden loppupuolelle, ennen vuorokauden vaihtumista. Tarkkaa ajankohtaa emme osaa sanoa. Esimerkissäsi laitoit tilille 5.000 euroa lounasaikaan, jolloin arvopäiväsaldo on 10.000 euroa, jos summa pysyy samana vuorokauden vaihtumiseen asti.

Tulkitsen tuon niin, että Tapiola ei maksa korkoa alimman saldon mukaan korkoa – sen suhteen mainos, vaikka asiaa ei osaa selkeästi viestiä, ei ole pelkkää huuhaata. Hyvä, sain tämän siis sen osalta pois päästäni hämäämästä.

Vaan nyt pääkopassani kummittelee toinen epämääräisyys asian suhteen: Eikö Tapiola oikeasti tiedä koron maksun ajankohtaa? Tapahtuuko se sattumanvaraisesti, salassa pankilta jonkun ulkopuolisen tekemänä? Vai eivätkö he vain halua kertoa sitä, että on varaa sitten vaihdella maksuajankohtaa kun heidän tarpeensa sitä vaatii?

On se kumma kun ei voi selkeästi asioita kertoa.

Published

7 comments

  1. Luulisin kuitenkin, että yrittävät kertoa joidenkin muiden pankkien maksavat korkoa kuukauden alhaisimman saldon mukaan. Sen kertomisessa he kuitenkin epäonnistuvat täydellisesti.

  2. Ehkä Tapiolassa oltiin vähän sokeita omaan alaan ja oletettiin ihmisten olevan enemmän perillä koronmaksusta kuin ovatkaan. Minulle opetettiin joskus, että korkoa maksetaan kuukauden alimman saldon mukaan ja ymmärsin mainoksen kertovan, että Tapiola ei toimi näin. Kyllä se tällä olettamalla ihan oleellista informaatiota sisältää, vaikkei kerrokaan, mihin aikaan päivästä saldo huomioidaan.

  3. Matias: Uskallan yhä vaan väittää, että Tapiolan mainos ei sisällä informaatiota: Se antaa ymmärtää ja luo pohjan oletuksille sekä mielikuville, mutta se ei oikeasti kerro.

  4. Villi veikkaus: Niillä pyörähtää vuorokauden lopulla joku massa-ajo, joka tsekkaa tilien saldot ja sen mukaan kirjaa koron jemmaan. Milloin ajo pyörähtää riippuu tekniikan pojista ja voi varmaan vaihdella. Tottahan vuorokauden lopun saldo olisi jälkeenpäinkin pääteltävissä, mutta sellaista tuolla tosielämän puolella vain välillä on.

  5. Valter: Kuulostaa ihan loogiselta, veikkauksesi. Voisiko tuollaisen asian jotenkin kommunikoida perustallaajalle niin, ettei siitä saa “mitäköhän ne nyt yrittää huijata?” -fiilistä?

Comments are closed.