Mutta kuka oli Birger Käcklund?

Olen miettinyt, olematta ainoa, että kuka on tai oli se Birger Käcklund jonka mukaan on Hietaniemen kalmiston merenrannan puoleinen kevyen liikenteen väylä nimetty. Komea raitti on se.

Birger Käcklundin raitti kartalla
Kyseinen raitti punaisella merkitty. Kartta varastettu täältä: kartta.helsinginseutu.fi.

Koska internet ei tahtoessani jakanut suurta viisauttaan (ehkä en vaan osannut?) päätin päivänä eräänä lähettää Kaupunkisuunnitteluvirastolle asiasta kysymyksen.

Odottavan aika on pitkä. Hiukan alle kolme viikkoa tässä tapauksessa. Mutta enhän ollut jäniksen selässä, joten oikein mukavaa oli kun vastaus viimein saapui, pahoitteluin viipymisen johdosta. Viestissään lomalta palannut Johanna kertoo seuraavaa:

Nimi Birger Käcklundin raitti on nimistötoimikunnan esitys vuodelta 1995. Birger “Zeke” Käcklund (1929–1991) oli Helsingin ensimmäinen pyöräilyreittien tarkastaja ja elämäntapapyöräilijä sekä kaupunginvaltuuston vara- että varsinainen jäsen 1980-luvulla. Itse asiassa nimi ei ole vielä virallinen, asemakaavaan merkitty nimi, mutta se on jo kartoilla ja käytössä. Nimen virallistuminen ilmeisesti odottaa lähialueen suunnitelmien vahvistumista.

Nyt siis tiedän. Kiitos.

Samalla saatan (miksi kun kirjoitan sanan ‘saatan’, sen perään tulee usen vahingossa ylimääräinen a?) tajuta, miksei nimi näy kaikissa kartoissa. Mutta eikö enää ole pyöräilyreittien tarkastajia?

Published

7 comments

 1. No kappas, just kun kirjoitin että reitit kannattaisi kaiken lisäksi tarkastaa tavarafillarilla, niin varmasti löytyvät kaikki ongelmat.

 2. … ja kun nyt pääsin asian päälle, niin muistin lukeneeni Zekestä. Hesarin juttu löytyi maksullisesta digiarkistosta. Zeke asui Myllypurossa ja ajoi vuosittain noin 9000 kilometriä.

 3. Hauska kuulla tuollaisia…

  Esim Wordissa muuten automaattikorjaus korjaa välillä sanan väärän kielen mukaan sen muutaman sanan kirjoittamisen ajan ennen kielen tunnistamista. Joskus kun kirjoittaa vaikka ‘miten’, niin se vaihtuu sanaksi ‘mitten’… En tiä onko samaa, mutta tuli vaan mieleen. ^_

 4. Teppo: Maksulliselta puolelta en etsinyt, ilmaiseksikin sai tietoa kysymällä :) Aika hyvin ovat kyllä Hesarilla piilottaneet arkistonsa Googlen kaikennäkevältä silmältä: On kuin arkistoja ei olisi.

  Timo: Tämä minun ylimääräinen a on ihan omaa lisänaputtelua eikä johdu mistään automaattikorjauksesta, etenkään Wordin sellaisesta.

 5. Milloinkahan tuo raitti rantaan pengerrettiin?

  Vielä 70-luvulla oli hienoa seikkailua kiertää hautausmaan aidan takaa niitä silloin vielä suoraan mereen laskevia kallioita myöten. Puiden seassa häämötti pultsarien koijia.

Comments are closed.