Teknisesti mahdotonta

Verkkopankissani on tilille mahdollista määritellä varatili (jos vaan löytää tehokkaasti piilotetut asetukset). Olen vuosikausia kuvitellut varatilin toimivan niin, että jos yhden tilin saldo ei riitä laskun maksamiseen, nappaa pankki puuttuvat fyrkat varatililtä.

Nyt kävi ilmi, että olen elänyt kuvitelmissa. Eihän se tietenkään ihan noin mene (sehän olisikin aivan liian hyvää palvelua) koska se mikä minulle on lasku ei ole mikään yksiselitteinen asia pankin mukaan, ja minun asiakkaana pitäisi tietenkin ymmärtää pankin näkökulma. Näin oppirahat maksettuani, toki ymmärrän miten monimutkaisista asioista on kyse.

Varatili toimii kuvittelemallani tavalla vain ja ainoastaan silloin kun lasku on maksupalvelussa, eli olen esimerkiksi itse syöttänyt laskun tiedot järjestelmään odotelemaan eräpäivänä maksuun menemistä. Jos maksupalvelussa oleva lasku yrittää sille määritellyltä tilitä kahmaista rahaa, muttei saa kouraansa tarpeeksi fyrkkaa, voi toisen kahmaisun tehdä varatililtä.

Mutta varatilisysteemi ei toimi jos lasku peritään suoravelotuksena. Eli jos suoravelotus haluaa kahmaista tililtä enemmän kuin siellä on, jää lasku maksamatta vaikka varatilillä olisi fyffeä yllinkyllin.

Siitä, että suoraveloitus ei onnistunut, tiedotetaan verkkopankin sisäisellä tiedotusjärjestelmällä pari päivää maksutapahtuman epäonnistumisen jälkeen. Asiakas on asiasta onnellisen tietämätön kunnes näkee tiedotteen käydessään seuraavan kerran verkkopankissa.

Eikö tämmöisistä asioista voisi tulla ilmoitusta verkkopankin ulkopuolelle, ettei tarvitsisi sieltä ilmoitustaululta pankin seinien sisäpuolelta näitä asioita huomata kun tapahtumasta on kulunut jo reilusti aikaa? Jos vaikka tulisi meiliä siitä, että nyt on verkkopankissa kiireellinen tiedote luettavaksi. Ei, sanoivat pankista, sellaista järjestelmää ei ole. Tiedän ettei ole mutta voisiko olla, ihmettelin. Ei semmoista nyt vaan ole, valitettavasti. Valitettavasti todellakin.

Hyötyykö pankki jotenkin siitä, että suoraveloitukset epäonnistuvat? Siitäkö johtuu se, ettei tiedotusjärjestelmää ole? Asiakas ei ainakaan hyödy tilanteesta mitenkään.

Suoravelotuksen ohjaaminen varatilille jos varsinaisen saldo ei riitä, on pankin puhelimessa antaman selityksen (arvauksen?) mukaan “kai teknisesti mahdotonta”. Samalla tavalla on minulle selitetty, että verkkopankin etusivulla on “kai teknisesti mahdotonta” näyttää samanaikaisesti niin tilien saldot kuin luottokortin saldo, ettei vain olisi jompi tai kumpi.

Se on hyvä selitys tuo “kai teknisesti mahdotonta”. Ai… eiku, ei se olekaan. Ei se ole mikään selitys.

Published

4 comments

 1. Hmm. Joissain pankeissa tilin saldon voi määritellä lähetettäväksi sähköpostiin, vaikka päivittäin. Tutkaisepa, löytyykö sun verkkopankista sellaista nappulaa. Tää pikkasen kuitenkin auttaa pitämään silmällä, onko rahaa kulloinkin riittävästi. Mie tosin en uskalla käyttää suoraveloitusta silti, vaan mieluummin maksan ihan itse silloin kun tilillä on varmasti rahaa…

 2. Zepa: Ei mulla oikeastaan ole mitään tarvetta saldomuistutusmeileille (joita ei pankkini edes tarjoa, tai sitten ne on piilotettu todella hyvin), hommahan sujuu muuten loistavasti paitsi nyt tämän yhden kerran jolloin taas opin jotain uutta.

 3. Skrubu: Hyötyykö pankki jotenkin siitä, että suoraveloitukset epäonnistuvat? Siitäkö johtuu se, ettei tiedotusjärjestelmää ole? Asiakas ei ainakaan hyödy tilanteesta mitenkään.

  Kyllä, siitä verkkopankinkin kautta “lähetetystä”* epäonnistumisilmoituksesta saa periä käytännössä ilmaista rahaa asiakkaalta, oma pankkini taitaa nykyisellään ottaa 5 euroa per laaki.

  * Maininta etusivulla riittää, kuten Samlinkin softassa (mm. säästöpankit, POP, Handelsbanken) asia hoidetaan.

 4. Jussi: Rahastetaan kun maksu ei onnistu. Sitten odotellan kun raha ei poistu tililtä: Sekin varmaan tuo jokusen ropon pankin kassaan.

  Vaan niinhän se on, ettei hyväntekeväisyys ole pankkien bisnes. Palvelunsakin tuntuu olevan vain välttämätön paha jota harrastetaan juuri niin paljon, että raha liikkuu voitollisesti.

  Teknisesti mahdotonta lienee kai ajatella pankkien toimivan toisin.

Comments are closed.