Enemmän mutta kuitenkin lisää

Ei ole erityisen tavatonta nähdä kaupassa tuotepakkauksia joiden päällä lukee jotain tyyliin “Nyt 15 % enemmän samaan hintaan”.

Mietin. Mitä jos kaikki tuollaiset tuotteet joiden pakkauskoko on kasvanut, mutta hinta pysynyt samana, olisivatkin sellaisia, että pakkauskoko pysyisi samana, mutta hinta laskisi. Se vasta olisikin loistavaa. Nyt, sama määrä kuin aikaisemmin, joka on riittänyt tarpeisiisi aivan loistavasi etkä oikeasti tarvitse yhtään lisää, 10 % halvemmalla.

Vaan eihän se niin mene. Pitää aina vaan tuottaa, markkinoida ja, ennen kaikkea, myydä enemmän.

Kuluttajat ovat kuin ne päiväkotilapset jossain näkemässäni televisio-ohjelmassa. Yhtenä päivänä muksuille annettiin ruokaa, taisi olla spagettia ja kastiketta, sen verran kun ymmärretään lapsen tarvitsevan energiaa. Ruokailun jälkeen lapsilta kysyttiin miten täynnä ovat. Täynnä olivat. Ruoka riitti, ei jäänyt nälkä, ei tullut ähky. Seuraavana päivänä annosta kasvatettiin. Lapset söivät. Taas kysyttiin miten täynnä ovat. Sopivan täynnä, kertoivat.

Yhtenä päivänä meille riittää se määrä joka on paketissa. Seuraavana meille myydään 15 % enemmän (samaan hintaan – sehän on kuin saisi alennusta!) ja totumme siihen määrään. Ei se 15 % lisää tarkoita, että tuotteen kulutukseen menee pidempi aika. Samalla vauhdilla se menee suuhun ja tulee ruoansulatuskanavan toisesta päästä läpi kuin edellinen hiukan pienempi määrä.

Vähän ajan kuluttua, kun hinnat ovat hiukan nousseet, saamme eteemme jälleen kerran 15 % enemmän (ohhoh, onpas halpaa). Ja sitten ihmettelemme miksi paino nousee ja hankimme laihdutustuotteita (joita sopivasta sattuu saamaan 15 % enemmän samaan hintaan).

Hassu maailma, tämä meidän.

Published

4 comments

  1. Citius Altius Fortius, kuten muinaiset roomalaiset sanoivat. En muista kuka viisas mies oli kyseessä, mutta pointti oli kuitenkin että vähentämään voi ruveta vasta sitten kun on jo saanut kaiken.

    Vielä hetki menee, mutta jossain vaiheessa huippu on saavutettu ja vähentäminen alkaa.

Comments are closed.