Pieni ulkomarkkinakatsaus

Posti pitää tämänkin karusellin pyörimässä, luki pimeän ja hyvin liikkumattoman karusellin vieressä. Olin Narinkkatorin joulumarkk… eiku joulumaailmassa. Sähköongelmia, ymmärsin. Monet kojut pimeinä, myös ne jotka eivät olleet kiinni tai tyhjillään. Iso mainostaulu loisti kelmeätä valoa markkinoiden ylle. Mainosten vaihtuminen pimensi koko torin aina hetkeksi. Aika vahva messutunelma täällä, mietin, joulumielettömänä, kävellessäni erinäisten mielipiteitään kauppaavien järjestöjen tai suuryhtiöiden kojujen ohi. Mikään ei oikein houkutellut pysähtymään, paitsi Postin liikkumaton karuselli, josta otin pari kuvaa. Tämä ei tuntunut haastajalta millään tavoin. Turistit tykkäsivät kyllä, ainakin kuvasivat paljon.

Lasipalatsin aukiolla, vanhan linja-autoaseman toisella puolella, myyntikojuissaan samat ranskalaiset kuin elokuussa möivät samoja tuotteita kuin elokuussa. Silloin oli paljonkin väkeä paikalla. Nyt hyvin tyhjän näköistä. Pakkassäässä ei saippua tuo tuulahdusta Etelä-Ranskasta, eikä suomalaista markkinoille. Aika kylmissään tuntui jokunen myyjäkin olevan.

Tuomaan joulumarkkinoilla tunnelma oli mielestäni mukavampi kuin Kampin varjossa. Ei ehkä kodikkaampi, mutta ihmisläheisempi jollain tavalla. Ei liikaa väkeä tänään, saman verran kuin Narinkkatorilla, ehkä. Sormet olivat jäätyä kun en voinut olla hankkimatta hiukan härkäpastramia ja suklaata. Ensin mainittu itselle, toinen lahjaksi. Molemmat kotimaista tuotantoa. Tuuli tuntuu napakammalta täällä, totesin äänettömästi itselleni. Vähemmän isoja taloja markkinan suojana.

Pystyin helposti kuvittelemaan uudistetulle keskuskadulle enemmänkin myyntikojuja kuin ne pari hassua Stockmannin tönöä jotka siellä olivat. Siinä se nyt olla möllöttää sitten, uusi kävelykatu. Saa nähdä millaiseen käyttöön tulee: Elävä eurooppalaistyylinen urbaani oleskelutila terasseineen, vai sosialistishenkinen iso tyhjä tila rakennusten välissä – paikka jossa ihminen oikeutetusti tuntee itsensä pieneksi ja turhaksi katusoittajien ja kerjäläisten seurassa.

Postin liikkumaton karuselli

Published

1 comment

Comments are closed.