Raha tekee maailman mennä ympäri

Muistan joskus olleeni mukana keskustelussa jossa mietittiin mitä tapahtuisi jos käteinen raha lakkautettaisiin kokonaan, että maksettaisiin vain muovilla. Yksi esiintulleista pointeista oli huumeraha. Miten hoidettaisiin rahaliikenne huumekaupassa jos ei ole seteleitä joita livauttaa kädestä toiseen?

Tulipa vaan mieleen tuo, kun luin tämän: MasterCard ei enää välitä rahaa piraattisivustoille.

Jatkoin pohdintaa hiukan. Lieköhän asia niin, että jos rahoituslaitokselta tahtoa löytyy tai sille on asetettu sopivasti pelotetta joltain ulkopuoliselta taholta voi rahaliikenteen tiettyyn kohteeseen tai tietystä kohteesta tyrehdyttää? Sama toimisi myös toisinkin päin. Jos tahtoa ei ole, tai pelote ulkoiselta taholta tarpeeksi suuri, ei rahaliikenteeseen ilmesty estoja.


Päivitys 30.12.2010: Banks and Wikileaks, NY Times, Editorial.

Published

1 comment

  1. Tuo on sinänsä ongelmallista, että luottokorttiyhtiöt alkavat jakaa asiakkaitaan laillisiin / laittomiin, koska piratismiin ja tekijänoikeuksiin liittyvät lakipykälät ovat hyvin ristiriitaisia, ja esimerkiksi EU:n ja Usan tekijänoikeuslainsäädäntö on monessa suhteessa hyvin erilainen. Toki ymmärrän luottokorttiyritysten tarpeen miellyttää vallitsevaa hallintoa, mutta yritysten pitäisi tehdä rahaa, ei politiikkaa. Tällaisten rahaliikenteen estojen tulisikin olla ennenkaikkea poliittisia kysymyksiä, joita ratkaisevat poliittiset instituutiot, ja sulkevat tarpeen vaatiessa poliisi ja muut viranomaiset, eivät yritykset itsekseen.

Comments are closed.