Kuvatuotteita myyjäisissä

Joulumyyjäisiä kierrellessäni tänä vuonna panin merkille erilaiset korut, rintapit, jääkaappimagneetit ja tiesmitkä joissa käytettiin valokuvia. Kyseessä ei ollut mitä tahansa valokuvia, vaan oli nimenomaan leffatähtiä ja musastaroja, eli julkkiksia monenmoisia elävistä kuolleisiin. Animaatiohahmoja ja sarjakuvasankareitakin myytävissä tuotteissa esiintyi, mutta nehän ovat kuvia, eivät valokuvia.

Erityisen suosittu näyttää olevan se klassinen kuva Kekkosesta kädet puuhkassa (en nyt muista kenen ottama se on).

– Nää on ihania, täällä on ihan kaikki, huudahti joku nainen katsellessaan koruja Vanhan joulumyyjäisissä.

Ja olihan siellä kaikkea. Antti Tuiskusta ja Kirkasta, Lemmenlaivan jengin kautta Peppi Pitkätossuun, Picassoon ja Hyacinth Buckettiin, vain pienen osan mainitakseni, Kekkosen lisäksi.

– Kuka ihme haluaisi Kekkosen koristeeksi, ihmetteli joku ääneen.

Katselin koruja itsekin hetken ja mietin hiljaa mielessäin, että ihankohan luvalla niitä valokuvia oli käytetty? Olihan näillä käsintehdyillä, Made in Finland -tuotteilla kyllä hintaa, mutta mitenköhän iso osa rahasta menee kuvien oikeuksien omistajille (meneekö ollenkaan)? Samalla jäin miettimään koruissa näkyviä muita kuvia – luontokuvia ja abstrakteja motiiveja – että mistäköhän ne olivat.

Published

2 comments

Comments are closed.