Luovuus on asioiden yhdistelemistä

Seikkailin aamulla hiukan pitkin internetin hassuja turhuuksia kun jostain klikkasin itseni jonnekin josta löysin jotain joka kiinnitti huomioni. Löysin lainauksen joka on merkitty Steve Jobsin nimiin, ja se käsittelee luovuutta. Tunsin tarvetta tutkia asiaa hiukan enemmän: Oliko sitaatti aito ja jos oli, mistä se on?

Kas, niinpäs sitten löysinkin itseni Wiredin arkistosta lukemassa Steve Jobsin haastattelua – Steve Jobs: The Next Insanely Great Thing – joka on julkaistu helmikuussa 1996. Erittäin mielenkiintoista luettavaa näin viisitoista vuotta myöhemmin. (Koko juttu, jostain syystä ilman päiväystä, löytyy kokonaisena yhdeltä sivulta tulostusversiosta.)

Ah. Tämä niitä asioita jotka tekevät internetistä niin valtavan hienon: Hassuttelu, havainnointi ja historia ovat yhteydessä toisiinsa. Parilla klikkauksella pelleilystä pohdintaan ja samalla sanavaraston laajenemiseen (Grok).

Niin, ja se sitaatti joka herätti mielenkiintoni on tämä:

Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty because they didn’t really do it, they just saw something. It seemed obvious to them after a while. That’s because they were able to connect experiences they’ve had and synthesize new things. And the reason they were able to do that was that they’ve had more experiences or they have thought more about their experiences than other people.

[…] The broader one’s understanding of the human experience, the better design we will have.

Steve Jobs, Wired, Feb 1996

Olen asiasta niin samaa mieltä.

Published

6 comments

 1. Hieno sitaatti, ja samaa mieltä minäkin.

  Paljolti taiteen kohdalla kyse on myös siitä miten sitä opiskellaan, oli se opiskelu sitten omaehtoista tai jossain koulussa tapahtuvaa. Tossa taannoin jossain feedissä oli mustavalkokuva opiskeluajoiltasi jota kerroit, että opiskeluaikoina teitte teknisiä “kopioita”. Piti silloin kommentoida että mua on opetettu luovassa kirjoittamisessa samalla tekniikalla: otettiin teksti, analysoitiin siitä tyyliseikkoja ja sitten käytettiin niitä oman tekstin tuottamiseen. Mulla on itselläni samanlainen kokemus Eeva-Liisa Mannerin runouteen jota en yhtään ymmärtänyt kunnes paloittelimme Farenheit 121 kokoelman atomeiksi ja sitten tuotimme opitusta omaa tekstiä.

  Muistan miten raivostuttavaa se oli aluksi, ne porukalla istutut individualistien kapakkaillat joissa kaikki suuret persoonallisuudet kertoivat kuinka “matkiminen ja kopiointi” latistaa ja tuhoaa oman ilmaisun. Jaddajadda. Kai sitä itsekin oli jonkinaikaa kuorossa kunnes tajusi että nimenomaan tästä taiteessa (kaikessa) on osin kyse, siitä että ymmärtää sen mitä on ollut ja lähtee siitä sitten yhdistämään sitä mikä on tuleva. Neulontapuolella Elizabeth Zimmerman on keksinyt hienon termin “unvention” jolla korvataan “invention” sana tarkoittamaan oivalluksia, jotka ehkä ovat jossain määrin vanhoja tai osin vain vanhojen yhdistämistä.

  Onpahan pitkä kommentti taas kerran. Mutta hitto vie, tämäkin keskustelu ajaa mut työhuoneelle tänään jatkamaan juttua, josta melkein jo meinasin luopua koska “se nyt vaan on vähän vanhojen suodattamista uuteen” ja tämä (ja naamakirjakeskustelu) nyt vaan osui oikeaan saumaan sysätäkseen takaisin työhön. Kiitos.

 2. Olen myöskin täysin samaa mieltä Steven kanssa ja olen myös samaa mieltä sinunkin kanssasi. Internetin heikko piirre, pirstaleisuus, on myös sen hieno piirre. Vähemmän pirstaleisessa formaatissa et ehkä olisi välttämättä löytänyt tätä loistavaa sitaattia ja sitä koko haastattelua.

  Yritin tuossa joskus taannoin selittää eräälle Second Life ystävälleni, että osa SL:ssä kuohuvista kopiointi- ja plagiointisyytöksistä ovat aika liioteltuja. Ottaen huomioon, että kaikki on jo tavallaan keksitty. Hän ei ihan tajunnut, eikä myöskään hyväksynyt tätä teoriaani. Ehkä ilmaisin asian liian rajusti. Pitänee pistää tämä Steven sitaatti korvan taakse.

 3. Mervi: Kevin Kellyn kirjassa What Technology Wants on aika hyvin kuvattu se, miten kun aika on sopiva, ovat tietyt keksinnöt ja ideat väistämättömiä: Ne pulpahtavat esiin monessa paikassa samaan aikaan, toisistaan riippumatta (esim. valokuvaus, puhelin tai vaikka Harry Potter). Siitä ehkä saat lisää massaa teoriaasi?

 4. Pingback: Ihan kiva elämä

Comments are closed.