Elektrisiteettiä, komissaario iPod

Huomasin tänään lähtiessäni ulos nauttimaan loistavasta talvipäivästä, että iPodin akussa ei hirveästi ollut virtaa jäljellä ja nappasin siksi reppuuni mukaan, joskus aikanaan hankkimani halvan, mutta ihan näppärän mikälie nobrand -iPodilaturin. Kun sitten tuli sopiva tauon paikka (eli soittimeni lakkasi soittamasta) tepastelin kahvilaan jossa tiesin olevan sähköä tarjolla.

(Tästä ei muuten ole hirveästi aikaa, kun valitsin kahvilani usein sen mukaan, että oliko siellä nettiä tarjolla vai ei, mutta nykyään [mobiilidata ja silleen] preferoin kahviloita jotka eivät nuukaile sähkön suhteen.)

Siinä sitten kaffetta hörpiskellessä iskin iPodilaturin seinään, kaapelin soittimeen ja… yllätyin. En ole tätä laturia käyttänyt kesällä hankkimani uuden iPodin kanssa, vasta kun nyt ja kuinkas kävi? Tietenkin näin: “Charging is not supported with this accessory“. Ei voittoa, ingen vinst.

Mietin hetken hiljaa mielessäni kaikenlaista mitä en tässä viitsi toistaa, paitsi tämän: Onko tässä nyt joku Applen erityisplugijuttu jolla pakotetaan ostamaan lisää laitteita vai tunnistaako iPodi laturin esimerkiksi väärän muotoista sähköä syöttäväksi, sellaiseksi joka saattaisi rikkoa delikaatin elektroniikan soittimen sisuksista?

Oli miten oli, flaneeraukseni kauniissa talvisäässä ohjautui kahvin jälkeen, ympäristön ääniä kuunnellen, kohti monen muunkin suosimaa sunnuntaikohdetta, eli Verkkokauppa.comia. Ja miksipä ei? Ei minulla mitään muutakaan tiettyä määränpäätä ollut. Samalla voisin katsoa, millaisissa hinnoissa ovat autolaturit kännykälleni.

Kaupassa sitten kaapeleita ja latureita katsellessani pääni yläpuolelle, aivan kuten sarjakuvissa, syttyi valo, tosin hitaasti kuin energiasäästölamppu. Ajatusprosessiani voisi kuvailla näin: USB. USB? WTF, DERP: USB! OMG, USB, LOL!

Suomennettuna tuo tarkoittaa kutakuinkin sitä, että kännykkäni lataus hoituu USB:n kautta ja puhelimen mukana tuli pistorasiaan laitetettava USB-adapteri. Myös iPodin voi ladata USB:n kautta (tietenkin). Voisiko siis soittimen mukana tulleen USB-johdon iskeä puhelimen USB-adapteriin? Käy ilmi, kun pääsin kotiin kokeilemaan teoriaani, että voi. Kätevää (ja rahaa säästävää :) – en siis tarvitsekaan erillistä laturia iPodille. Näin helpottui myös joskus hankittavan autolaturin valinta: siinä pitää olla paikka USB-liittimelle (tai kahdelle).

Kuinkas en en ole tätä aikasemmin tajunnut? No siksi, että olen tottunut siihen, että joka laitteella on oma laturinsa. Kännykkä, kamera, partatrimmeri, mitäniitänyton… Ja kun sellaiseen tottuu niin sitten ei huomaa muutosta vaikka se pukeutuisi pari numeroa liian pieniin neonvihreisiin tangoihin ja tanssisi macareenaa nenän edessä. Jokohan Nokia muuten on, kuten Berliinin Web 2.0 Expossa vuonna 2007 niin lupailivat, siirtynyt kännyköissään USB-lataukseen?

Published

7 comments

 1. En ole itsekään aivan selvillä (en ole jaksanut penkoa) että miksi jotkut laturit aiheuttavat tuollaisen virheilmoituksen, olen itse saanut sitä iPhone 3GS:n kanssa.

  Mutta mikä ihmeellisintä, tiettyjen laturien kanssa tuo virheilmoitus saattaa hyvinkin jäädä tulematta kun yhdistämistä laturiin yrittää uudelleen. Yöpöydälläni on Dealextremestä hankittu musta pöytäteline ja sen päässä musta USB-johto ja musta malliltaan Applen designiä erehdyttävästi muistuttava muuntaja samasta paikasta ja saan tuota virheilmoitusta satunnaisesti puhelinta telineeseen laittaessani, mutta 98% ajasta tuo setti toimii ihan ongelmitta.

 2. Jussi:Entisen iPodin kanssa ei koskaan ollut tuollaisia ongelmia. Ehkä homma on muuttunut liian monimutkaiseksi, vähän silleen keep it complicated genius?

 3. Joo, kyllä ainakin uudempia Nokian puhelimia voi ladata usbin kautta; ellei laturi ole USB-liittimellä varustettu, niin myyntipaketissa voi olla mukana hommaan sopiva adapteri.

 4. Pysähtyispaikan valinta sen mukaan, mistä saa sähköä on tuttua. Nykyään tarve on onneksi vähentynyt, kun laitteiden akkujen kesto on parin viime vuoden aikana parantunut huimasti. Eilen kyllä jouduin lataamaan puhelintani Verkkokauppa.comin esittely-iPodien virtajohtoa lainaamalla.

  Jossain vaiheessa Apple ainakin esti sen, etteivät iPodit enää osanneet ladata itseään, jos seinätökkelin ja laitteen välissä oleva kaapeli olikin USB:n sijaan Firewire-tyyppiä. Raivostuttavaa.

  Huomasin taannoin myös hauskasti, että kun yksissä kiinalaisissa laitteissa tuli mukana välillä mustia ja välillä harmaita USB-seinämuuntajia, vain valkoiset toimivat iPhonen kanssa. Tämä on tietty sikäli loogista, että Applen kaapelitkin ovat valkoisia.

 5. Miira: Ok.

  Matias: Hmm… siinähän olisi hyvän verkkopalvelun paikka: Virtawiki. Semmoinen johon voisi ilmoittaa pistorasioiden sijainnin baareissa, kahviloissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa ja josta sitten voisi tienpäällä tietoa hakea (/voisi paikkatiedon mukaan näyttää tietoa) kun rupeaa akku olemaan maitohapoilla.

 6. Jotkin brändäämättömät laturit eivät anna tarpeeksi virtaa kaikille laitteille. Vanhempien vehkeiden lataus onnistuu, mutta uudempien ei. Applen vehkeet tuntuvat olevan hieman nirsoja sen suhteen millaista virtaa ottavat sisäänsä.

  Osataan sitä muuallakin, ensimmäisiin micro-USB -ladattaviin kännyköihin kuuluva Nokia N85 suostunut puolestaan latautumaan Apple-latureiden avulla.

 7. Erkka: Voi olla, että ye olde laturi ei vaan sovi uudempaan, mutta no worries, laturi vaihtoi tänään omistajaa kahvikupin hinnalla :)

Comments are closed.