Semmonen kiva aikataulu

Niin. Sitä minä vaan, että olisi tavallaan aika kiva, tulin ajatelleeksi kun junassa istuin, jos jossain olisi tarjolla semmoinen aikataulu joka kertoisi moneltako juna on milläkin pysäkillä. Meinaan siinä sitä istuu junassa ja ei ole mitään hajua mistään sellaisesta, että missä kaikkialla juna pysähtyy ja monelta, paitsi mitä nyt joskus tipoittain kuulutukset kertovat. Kivahan se olisi, jos tämä Kiva Aikataulu (nimiehdotus, saa käyttää ihan ilmaiseksi) kävisi ja kukkuisi puhelimessa.

Voisin aikataululle ilmoittaa, tai ehkä se jotenkin jo tietäisi, koska olen lipun ostanut (Kivan Aikataulun kautta?), että istun ikkunapaikalla 33, vaunussa 7 ja, että juna on IC49 sekä sen mistä minne reissaan, monelta on lähtö ja monelta pitäisi olla perillä ja kaikki tuommoinen mitä nyt reissusta noin yleensä voi tietää. Siinä voisi sitten katsoa, ajankuluksi vaikka, mikä on seuraava asema (junan omat kuulutukset ovat joskus todella hiljaisia tai lähes kuulumattomia) ja paljonko sinne on matkaa niin ajallisesti kuin kilometreinä. Samalla voisi seurata ollaanko myöhässä ja kuinka hirveästi (tai ehkä, yllättäen, ei ollenkaan ;).

Ohjelma puhelimessa voisi sitten iskeä vaikka mitä tarinaa matkalla. Junalivefeedi, tavallaan. Paikkojen nimiä, junan nopeutta, paljonko pienempi hiilijalanjälki tällä hetkellä on junalla matkustaessa syntynyt verrattuna jos vaikka olisi skootterilla liikenteessä.

Sellainen olisi kiva. Etenkin kiva se olisi, jos siinä sitten vielä olisi vaikka junan vaunukartta, joka kertoisi erilaisten vaunujen erikoisuudet (allergia, lapset, kotieläimet, tupakkakoppi jne) sekä tietenkin ravintolavaunun tai -vaunujen (joissain junissa niitä on kaksi) sijainnin omaan paikkaan nähden ja onko kyseessä enemmän ruokailu- vai juomailuvaunu. Siihen voisi varmaan jonkun mainoksenkin laittaa. Että jättilihis kahdella nakilla nyt miinus viisi prosenttia. Sikakallis ja ylihintainen se yhä olisi, mutta alennus on aina alennus.

Sinulla on vielä kolme tuntia aikaa, ennen kuin juna saapuu sinne minne olet menossa. Siinä ajassa ehdit syödä parikin jättilihistä kahdella nakilla. Ravintolavaunu on siitä sinun paikalta vain kaksi vaunua menosuuntaan. Kahvit kaupanpäälle? Tuskin tietenkään junahinnoin, mutta ajatustasolla kyllä. Oikeasti ehkä joku muu houkutin. Aikainen aamu? Tule nauttimaan aamiainen vaunussa 4. Mahdollisesti ehkä jopa hinnasto. Digitaalinen kanta-asiakaskunponki? Joka kymmenes sumppi ilmaiseksi. Ehkä tieto siitä onko junassa tarjoiluvaunu. Ja ehkä visailu, jossa kysytään vaikka jos Visa Electron toimii junassa (johon kaikki vastaavat tietenkin ei, koska ei se koskaan toimi junassa). Mahdollisesti jopa kilpailu jossa ihan olisi oikeita voittojakin?

Tai jos istuu uppoutuneena filosofisiin ajatuksiin siinä juomapainoitteisessa ravintolavaunussa, niin tämä Kiva Aikataulu voisi ilmoittaa, että puolen tunnin kuluttua sinun olisi aika kiivetä junasta, joten nyt vessan kautta omalle paikalle keräämään kamppeet kasaan, hopihopi. Sää asemalla näyttäisi olevan lämmin ja aurinkoinen, mutta tuulinen joten pidä hatustasi hyvin kiinni.

Sitten olisi kiva sellainen, että Kiva Aikataulu myös pitäisi matkustajan ajan tasalla kun tämä istuu esimerkiksi mykällä asemalla, kuten kävi tässä vastikään: Ei mitään kuulutuksia siitä, että juna on myöhässä. Ei kuulutuksia myöskään kun juna sitten melkein 30 min myöhässä saapui raiteelle kaksi. Hiljaista oli lähtiessäkin, ei kuulunut mistään, että “Avgåår. Fråån spåår. Tvåå. Trevligresa“. Kiva Aikataulu voisi tällaisissa tapauksissakin auttaa. Kertoa myös sen, että myöhästyminen johtuu esim. ratatöistä. Parempi tällaisenkin tiedon olisi olla vapaata ja kaikkien saatavissa kuin piilossa ja lukkojen takana.

Ehkä kaikenlainen, mutta tietenkin täysin vapaaehtoinen, Facebook- ja Twitter-integraatiokin olisi paikallaan. Ei ehkä vain siksi, että voisi ilmoitella missä menee, vaan siksi, että voisi tarkistaa onko junassa tuttuja.

Ja se mikä olisi myös oikein kivaa ja etenkin pitkillä matkoilla hyvää ajankulua olisi jos veturissa olisi kamera menosuuntaan päin ja jonka kuvaa voisi siitä puhelimen ruudulta pällistellä. Viuh ja suih maisemat vaihtuvat kun rautahevonen juoksee. Saavumme asemalle. Lähdemme asemalta. Minä ainakin katselisin. Katselisin sellaista junissa olevista monitoreistakin, mutta eihän niillä näytetä juuri mitään (edes hyödyllistä informaatiota).

Olisi helppoa keksiä lisää kaikenlaista Kivan Aikataulun avulla saatavaa junamatkaajalle ja VR:lle hyödyllistä ja mielenkiintoista juttua, mutta mitäpä minä niitä tähän, sillä tuskin tuollaista Kivaa Aikataulua koskaan kukaan tulee näkemään. Sellainen kun olisi aivan liian hyvää palvelua. Antaisivat edes tiedot vapaasti jakoon niin saisi joku silläkin jotain nykyaikaista tehtyä.

Published

14 comments

 1. Kun yhdistelee Japanilaisia junia ja metroja niin näytöillä, kuulutuksissa ja kiinteänä osana vaunuja on jo paljon tuosta tiedosta mitä luettelit.

  Japanilainen ihmetteli kun Helsingin paikallisliikenteen junissa on niin vähän opasteita.

 2. Marjut: En oo laittanu. Laita sä vaan :)

  PPusa: Meillä pitää vaan kato tietää, kai.

 3. Kaikkea et saa kerralla, mutta tästä voit aloittaa:
  http://service.vr.fi/juku/mobile/juna.action?junanro=147&junalaji=M&lang=fi
  (esimerkin linkki ei toimi aamuisin, koska IC147 kulkee iltaisin)

  mobile.vr.fi on siis osoite josta pääset tuonne. Kertoo aikataulun mukaiset, arvioidut ja todelliset lähtö ja tuloajat eri asemille. Jos tuon käyttäminen omiin sovelluksiin on sallittua, niin tuotastahan saisi itsekin parsittua jotain jännää.

  Australiassa oli jossain junassa tuo kamera, siinä kuitenkin kytkettynä istumessa olevaan näyttöön. Kun VR ei edes pysty näyttämään aikaa ja nopeutta yhtä aikaa siinä isossa näytössä, niin en odottaisi että ne kamerat tulevat tänne heti…

 4. NL: Mutku mähän haluun kaiken kerralla ja heti, tietenkin. Vaan onhan tuo kulkutieto semmoinen hiiren askeleen murto-osa oikeaan suuntaan. Ja kameran kuvaa matkustajille en minäkään usko näkeväni elinaikanani.

 5. Äsh, miksei blogeissakin voi “laikata” kommentteja? Olen nimittäin itsekin päivitellyt tuota ettei kelloa ja nopeutta voi näyttää yhtäaikaa näytössä.

  Ja “laikkaisin” kyllä postaustakin, toim.huom.

 6. Mä oon niin vanha, että haluan ihmisten laikkaavan kommentoimalla ;)

  (Täällä voisi klikkaamalla laikata jos toisin takaisin laikkauspainikkeen joka täällä oli jonkin aikaa, mutta en tuo, koska en halua tänne lisää Facebookin lonkeroita.)

  Ja: Kiitos.

 7. Snapshotseihin se voisi ainakin toimia. Monasti tekisi mieli vähän diginyökytellä hyväksyvästi, muttei kuitenkaan keksi mitään järkevää sanottavaa ja se järjetön tuntuisi turhalta.

 8. Nikke: Google meinaa, että “Right now we’re only showing the +1 button to a small slice of our signed in US users as an experiment”. Valitettavasti joutuu siis odottamaan.

  NL: Juu huomasin. Ja samaa mitetin, että miksi Flash. Oi miksi? Vaan pienin askelin…

Comments are closed.