Vallitseva käsitys oikeasta ja väärästä

Kas, jotain oikeasti mielenkiintoista hs.fi:ssä: Moraaligallup. Esitysmuoto on hiukan tylsä ja olisi toki hauska pystyä yhdistelemään eri ryhmiä (esim. nainen + yrittäjä + 35-49 v), mutta saahan tuollaisenaankin vastauksista jotain irti.

Enemmistö (kaikki vastaukset) ei hyväksy kuolemantuomiota, mutta enemmistö hyväksyy jossain tilanteissa terroristien tappamisen. Tätä voisi varmaan käyttää pohjana mielenkiintoisiin pohdintoihin niin siitä, että onko tappamisella ja tappamisella oikeastaan mitään eroa, kuin myös siitä, että onko tässä oikeastaan kyse siitä kuka määrittelee kenet saa/voi/pitää rangaistukseksi tappaa.

Kolulutukseltaan korkeimmat (ylempi akateem tai enemmän) ovat eniten keksineet kuluja ja vähennyksiä ilman todellisuuspohjaa verotukseen, ja myös eniten vieneet toimistotarvikkeita yksityiskäyttöön. Koulutus siis kannataa.

Vaan onko moraalikyselyssä kysymys sanasta ”persu” käyttäminen perussuomalaisista kärpänen härkästen joukossa? Enemmistö kaikista ryhmistä hyväksyy persu-sanan käytön, jopa ne joiden puoluekanta on PS (ja he suuremmalla enemmistöllä kuin esim. KOK, SDP ja KESK). Kyse on – ymmärrän toki – asiasta joka liittyy nimittelyyn ja loukkaamisen, mutta jännästi ovat kyselyyn asetelleet lähekkäin sanat “neekeri” ja “persu”.


Wikipedia: Moraali.

Published