Morsgrisar är vi allihopa

Annoin hiukan periksi joululle. Ihan vähän. En kuitenkaan mennyt hankkimaan mitään puuta kämppään, vaan pelkästään valot. Puu, tai no jonkinlainen versio puusta, oli jo, ja siitä sen ajatuksen sainkin tässä iltana eräänä.

Piti hankkimani hiukan kitschimmät valot. Ei ihan semmoisia pizzakebabvilkkudiskovaloja, mutta moniväriset kuitenkin. Eipä ollut sellaisia Tarjoustalossa enää tarjolla, oli vain ulkokäyttöön tarkoitettuja, joissa on lähemmä tai jopa yli sata valoa. Se olisi liioittelua pienessä kämpässäni. Joten nappasin mukaani parikymmenen tuikun klassisen valkoiset.

Sitten koristelin puun, tai siis Manfrotto 055:seni valoin ja violá*): Joulujalusta!

Christmas Tripod
Wie treu sind deine Blätter!

Ja siinä se nyt iloisesti loistaa hyperkaupallisen juhlan sanomaa television vieressä.


*) Kuten erään entisen pomoni poika pienenä sanoi.

Published

7 comments

  1. Okej, hur är det du får de där ljusblobborna i bilden? Är det en dubbelexponering eller schjiit i okularet? Du är Doktorn på dem, men vad är det egentligen du gör? Eller hur, alltså.

    ~rL

  2. Inge stjit, det är trippelexponeringar för det mesta, ibland fyrppel. Ofta med Auto gain på, så att ljuset inte äter upp det mörka. I detta fall, för att ha lite bättre kontroll, sköt jag trippel utan Auto gain och underexponerade ljusbollarna (kring 3 steg eller så) så julstativet syns bättre.

  3. Okej, så bubblorna är alltså ljuspunkter out-of-focus som du kör på det egentliga motivet, antagligen så att allt som inte är ljusbubblor blir väldigt mörkt och inte påverkar slutbilden sådär hemskt mycket. Och detta gör du in-camera om jag minns rätt. Sådär på god svenska.

    Är jag sådär ungefär på kärran?

  4. Väl summerat på alla sätt, och very much indeed in-camera, som man säger på svenska.

  5. Ja då är det väl bara för mej att prova nån gång. Fast min kanonkamera gör ju bara singel-exposures (fortfarande på god svenska) så det blir ju att shoppa ihop dem själv i efterhand, vilket ju är lite fuskigt.

Comments are closed.