Flickr ja puolituhatta pikseliä

Viime syksynä kirjoitin englanniksi mielipiteeni Flickristä. Se oli eräänlainen kannanotto siihen aikaan velloneeseen keskusteluun jossa jotkut tahot huutelivat miten Flickr on kuollut ja että Google Plus on parasta mitä valokuvalle internetissä on tapahtunut sitten yksisarvisen karvoista valmistetun paahtoleivän jonka päällä on rapeaksi paistettua pekonia. Mmm…

(Tuollainen kuolleeksi julistaminen on muuten yhtä uskottavaa kuin Harold Campingin julistukset maailmanlopusta.)

Nyt taas ollaan huutelemassa valokuvapalveluista verkossa. Tosin nyt ei G+ ole se juttu, vaan tällä kertaa täydellisen frontside ollien tekee 500px, joka vastikään avautui kaikille räpsijöille eikä enää ole suunnattu vain ammattilaisille (joka tietenkin harmitti monia koska rahvaan läsnäolo sanottiin alentavan kuvien laatua).

Mitä hienoa 500px tarjoaa? Se on tyylikkäämpi, etenkin isonäyttöisillä hipelöintitietokoneilla ja iso osa kehuista näyttäisi tulevan nimenomaan palvelun ulkonäöstä sekä siitä, että se tarjoilee kuvat katsottavaksi suuremmalla resoluutiolla kuin Flickr. 500px kilpailee Flickrin kanssa myös hiukan halvemmalla hinnalla (Plus memberhip on hiukan halvempi kuin Flickrin vuosimaksu, mutta täysi jäsenyys maksaa kuitenkin vuodessa enemmän kuin Flickr kahdessa) ja tarjoavat paremmat mobiililiittymät. Niin ja 500px:n kautta voi kuviaan myydä. Sitten tietenkin on vielä se, että on asiakaspalvelu parempaa (kyseessähän on uusi pieni fokusoitunut firma, eikä mikään Yahoo!n kaltainen jättiläisameeba).

Onhan se ihan tyylikäs, visuaalisesti ehkä joidenkin mielestä jopa seksikäs. Isoja kuvia. Tykkäysnappejakin on pari (on niin like kuin ♥). Itse en ole tuota millään padilla tai edes kännykästä katsonut, mutta uskon että Flickriä heikompaa suoritusta mobiililaitteilla ei nykytekniikalla enää ole mahdollista saada aikaiseksi vaikka miten yrittäisi.

Kuitenkaan en vaihda Flickristä pois.

Se visuporno jolla 500px porskuttaa on jees, mutta käytettävyydessä on kyllä toivomisen varaa, palvelussa nimittäin eksyy nopeasti pois yhden valokuvaajan kokonaisuuksista. Moni kakku päältä kaunis, haluaisin sanoa vaikka se aikamoinen klisee onkin.

Kuvien asiasanat ovat 500px:ssä vain ja ainoastaan saittikohtaisia, ei kuvaajakohtaisia. En siis voi, kuten Flickrissä, klikata esiin yhden kuvaajan tietyin asiasanoin merkityt kuvat, vaan kuvien asiasanat tuovat aina tarjolle koko palvelun tarjonnan kaikilta kuvaajilta. Tämä sukkaa pahasti. Katsoja ei voi esimerkiksi klikata näkyviin yhden kuvaajan kaikkia kuvia joissa on joku asiasana ja asiasanaa klikkaamalla katsoja automaattisesti poistuu ei vain kuvan ääreltä vaan myös kuvaajan. Asiasanat ovat 500px-palvelussa katsojan kannalta olemassa vain eksyttämisen vuoksi.

Flickrissä valokuvaaja voi ryhmitellä kuviaan ja kaivaa omasta tuotannosta erilaisten muuten näkymättömien trendien kokonaisuuksia juuri asiasanojen avulla (esimerkiksi näin: blue). Tämä mielestäni tekee Flickristä valokuvaajalle THE työkalun jossa ei keskitytä vain kiillotettuun pintaan ja katsojien eksyttämiseen, vaan palvelu tarjoaa myös mahdollisuuden analysoida omaa tekemistään.

Tietenkin jos on valokuvaajana jo niin pro, ettei halua tai osaa oppia uutta omasta tekemisestään, ei Flickristä ole tietenkään mitään iloa (eikä silloin ole varmaan iloa juuri mistään).

Eroja on muitakin ja niitä on paljon. Omasta näkökulmastani katsottuna mainitsen sen, että Flickrissä voi tarjota kuvia CC-lisenssillä kun taas 500px näyttäisi toimivan puhtaasti copyright-mentaliteetillä ja omien kuvien kanssa työskentely on Flickrissä visuaalisempaa (joka tuntuu perin loogiselta tavalta käsitellä kuvia) ja monipuolisempaa.

Se, että 500px tarjoaa mahdollisuuden liittää portfolioon Google Analyticsin on hieno juttu (sitä toivoisi Flickriinkin, mutta tuskinpa Yahoo! sitä iloa suo), mutta miksi vain portfolioon, miksei kaikkea liikennettä omiin kuviin voi seurata samalla tavalla?

Flickr on ainoa verkkopalvelu josta maksan ja vaikka 500px olisi halvempi, en näe mitään syytä siirtyä. Syy on siinä miten ymmärrän palveluiden perusfilosofiat. Omaan ajattelutapaani sopii paremmin Flickr ja viihdyn sen parissa osana hyvin monipuolista ja todella vaihtelevaa kuvatarjontaa jossa ei aina pyritä olemaan vakavan ammattilaisia, vaan jossa kuvakieli pysyy geeniperimältään terveenä ja yllätyksellisenä. Siinä missä Flickrin henki mielestäni tuntuu henkilökohtaiselta, maanläheiseltä ja rennolta, tuntuu 500px jäykän pönöttävältä ja tärkeilevältä massakokemukselta.

Mutta nämä ovat tietenkin juuri niitä mielipideasioita joista ei voi kuin kiistellä. Aika näyttää miten näiden palveluiden käy kun kehitys kehittyy. Tuleeko uudesta dinosaurus joka korvaa toisen, mahtuuko maailmaan useampi jättiläinen vai tuleeko takavasemmalta joku instagrammimainen pläjäys joka ottaa ja jyrää kaiken alleen? En usko ettei yksikään ennustajaeukko (tai kuten nykyään sanotaan “analyytikko”) pysty kristallipallostaan näkemään miten käy. Siksipä en myöskään koe tarvetta hötkyillä turhaan ja vaihtaa palvelusta toiseen vain pelkän hypetyksen vuoksi – kuvien näkyvyyden kannalta on hyvä pitää ne pitkään samassa osoitteessa.

Published

3 comments

  1. Liittyykö Flickr/Yahoo -accountiin protektionismia?

    Rupesin meinaan miettimään kuinkakohan hankalaa on siirtää Flickrista kuvat (ym. niihin liittyvä metadata) johonkin muuhun palveluympäristöön?

  2. Fickristä saa kyllä kaiken upitun itselleen, se tosin vaatii joko paljon klikkailua tai sitten sopivan softan joillaisia löytyy netistä, mutta en tiedä onko mitään migraatiotyökalua jolla kaiken, myös asiasanat ja geodatan, saisi siirrettyä toiseen palveluun.

  3. On tuosta uudesta näkynyt vain nimi, mutta vielä tutustumatta. Kuitenkin tunteet aika samat, eli Flickrissä on oltu jo niin pitkään ettei kiinnosta vaihtaa. Maksoinkin nyt jäsenmaksun saman tien 2vuodeksi joten vielä vähemmän…

    Mulla on tuon lisäksi tullut maksettua sukunimidomain useamman vuoden, mutta sekin halpapaikan kautta – onpahan vähän kuin oma tontti varattuna. :-)

Comments are closed.