Harmittavat jalankulkijat

Harvat asiat harmittavat minua kaupungissa autoillessani yhtä paljon kuin jalankulkijat, jotka eivät ylitä risteystä vuorollaan – eli ensin.
Teppo Moisio: Näin tuhottiin suojatiet, hs.fi 3.6.2012

Jalankulkijana ymmärrän hyvin autoilijan tuskan. Eiku, enpäs ymmärräkään. Mutta ymmärrän viestimisen vaikeuden. Siksipä, koska olen pohtinut tätä asiaa jo jonkin aikaa, voin esitää sinulle, lukijani, pikaoppaan autokieleen jalankulkijan näkökulmasta.

Tässä on kuva autosta joka olemuksellaan viestittää, että on turvallista ylittää tie:

Jalankulkija on hyvä vaan ja ylittää tien.

Ja tässä heti perään verrattavaksenne kuva siitä miltä näyttää auto, jonka kuskilla ei ole pienintäkään tarkoitusta antaa jalankulkijalle mahdollisuutta ylittää tietä suojatien kohdalta (syynä voi olla niin työkiire, yleinen välinpitämättömyys kuin myös esimerkiksi kuljettajan korkea ikä):

Jalankulkijan on parempi pysyä poissa suojatieltä.

Koska ylläolevien kuvien ero on niin selkeä, olen kerännyt tähän vielä vielä neljän kuvan sarjan sellaisesta viestinnästä jollaista jalankulkija autojen suunnasta liikenteessä kohtaa:

Eri tapoja tulkita autoiljan ajatuksia.

Autoilla ja niiden ohjaajilla on myös toinen viestinnän ulottuvuus käytössä: ääni. Tässä translitteroituna neljä erilaista autojen päästelemää äänimerkkiä sekä tulkinta niistä:

Eri tapoja tulkita auton äänimerkkiä.

Erot eri viesteissä, kuten huomaatte, ovat selkeät ja helposti tulkittavissa kaupunkiliikenteen rauhallisessa ja lupsakassa tunnelmassa. Mutta meille vielä hitaammille ja tyhmemmille on onneksi vielä niitä autoilijoita jotka ystävällisesti hidastavat autonsa vauhdin tavallisesta matkanopeudesta kaupunkitaajaman nopeusrajoitusten ylimmän sallitun mukaiseksi ja näin antavat jalankulkijoille mahdollisuuden ylittää tie kiireisesti juosten.

Jotkut autoilijat heiluttavat kättänsä ratin yläpuolella nähdessään jalankulkijan suojatien laidalla. Tämän signaalin selkeyden havainnoin lukijalle tällä gif-animaatiolla:

Jalankulkija on hyvä ja ylittää tien vaan.

On tietenkin jalankulkijalle tärkeää ymmärtää autoilijan antama käsimerkki oikealla tavalla, ettei apostolin kyydissä liikkuva tuhoa kallisarvoisen mekaanisen laitteen pintaa jäämällä päälle ajetuksi vain siksi, että autoilija olikin joko huitonut pois kärpäsiä, tehnyt ohjaamon tupakansavuverhoon reiän nähdäkseen missä on tai puhunut kännykkään selittäen handsfree-käsillään pomolleen budjettileikkausten merkitystä firman osakehintaan.

Että ei se viestintä ole tämän vaikeampaa. Nyt kun tämä asia on selvä, voivat jalankulkijat kevein askelin ja turvallisin mielin kävellä, kuten laki sallii, suojatielle asiaa sen enempää miettimättä. Ja etenkin niin, etteivät empien pysähdy tien laitaan tai edes hidasta matkantekoaan ollenkaan, koska se taas on heikkouden merkki, signaali autolijalle olla välittämättä. Reippaasti sekaan vaan!

Published

5 comments

  1. Keskustelun asiallisuudesta johtuen otan myös pyöräilijät huomioon: “Rring! Rrrrring!”

Comments are closed.