Me emme ymmärrä

Monet tyypit ja niiden kaverit linkittivät tänään Facebookissa Hesarin verkkoversion artikkeliin Visio tekisi Suomelle terää jossa esitellään Risto Linturin ajatusmaailmaa. Luin sen. Jäi mietityttämään ja kirjasin hiukan ajatusten virtaa tänne.

Jos Linturi kertoo, että “Suo­mes­sa ei ym­mär­re­tä, kuin­ka mo­net tie­teis­fan­ta­siak­si ku­vi­tel­lut tek­ni­set kek­sin­nöt ovat jo ar­kea”, niin silloinhan Linturinkaan ei pitäisi ymmärtää, koska hän on Suomessa. Joten jos Suomessa kuitenkin siis ymmärretään näitä asioita, niin on oletettavaa, ettei Linturi ole ainoa joka näiden asioiden päälle ymmärtää. Eikä hän olekaan. Tunnen monia ihmisiä jotka hyvinkin ymmärtävät sen, että eilisen fiktio on tämän päivän arkea, ja joille esimerkiksi 3D-tulostus on ollut yksi monista puheenaiheista jo monien vuosien ajan.

Se vaan kun ei riitä, että ymmärtää ja yrittää muille asiasta kertoa. Kertojan pitää Linturin tavoin olla sellaisessa sosiaalisessa positiossa, että häntä kuunnellaan ja uskotaan. Että tullaan maan suurimmasta lehdestä tekemään juttua visioista. Linturi lienee maven, jos asiaa ajattelee Gladwellin The Tipping Point -kirjan mukaan.

Minulla oli aikanaan suuri ilo ja kunnia tehdä töitä älykkäiden ihmisten kanssa Gyllene Skor -nimisessä yrityksessä. Näin jälkikäteen olen toisinaan pohtinut niitä ideoita joita asiakkaillemme esitimme mutta jotka tyrmättiin. Nämä olivat tilanteita joissa asiakas tiesi paremmin. Esimerkiksi yksikin päätoimittaja oli aivan varma siitä, että räätälöity suosittelu verkkolehdessä ei voi toimia. Panin kuitenkin merkille myöhemmin, miten aika monet tarjoamistamme ideoista tulivatkin käyttöön, mutta viiveellä. Noin kolmen vuoden viiveellä. Eivätkä nämä meidän tarjoamat ideat olleet mitään radikaaleja tulevaisuuden visioita lentävin autoin, vaan ihan nykyhetkeen sopivia, täysin toteutettavissa olevia konkreettisia ehdotuksia jotka eivät ammentaneet menneestä.

Ketkä siis Suomessa ovat ne jotka Linturin mukaan eivät ymmärrä millainen meidän nykyhetki on? Kaikki ne jotka eivät ole visionäärejä. Ne jotka eivät, syystä tai toisesta, elä ajatuksissaan tulevaisuudessa eivätkä avoimin mielin vertaa nykyhetkeä vain menneeseen vaan myös tulevaan, myös sellaiseen tulevaan joka voi hyvinkin tuntua fiktiolta tai jopa aivan älyttömältä. Näitä henkilöitä on meistä suuri enemmistö Rogersin käyrän mukaan ja tähän ryhmään kuuluu ihmisiä kaikilta elämänaloilta, myös lehtiväkeä – juuri niitä jotka artikkelin mukaan alkoivat kohista pilvipalveluista jälkijunassa.

Me ei kaikki mahduta sinne kapeimpaan kärkeen. En minäkään. Kuvittelen joskus leikilläni ehkä olevani jossain aikaisen enemmistön joukossa, mutta oikeasti asia ei juurikaan kiinnosta. Kunhan nyt vaan yritän jotenkin hahmottaa tätä maailmaa hiukan laajemmasta näkökulmasta kuin mitä oman napani takaa näen.

Ehkä me emme välttämättä aina ymmärrä edelläkävijöiden ajatuksia, mutta kyllä me täältä tulevaisuuteen tullaan, viiveellä tosin, mutta kuitenkin. Te siellä edessä, haloo, ei tartte jäädä odottelemaan, menkää omaa vauhtianne vaan.

Published