Content-Aware

Silloin joskus kun olin oppinut käyttämään Photoshop-ohjelmaa en aluksi ollenkaan tajunnut mikä oli silloin tuoreimman päivityksen mukana tulleiden tasojen (layers) hyöty. Aivan turhaa pelleilyä, mietin. Aika nopeasti kuitenkin muutin mieleni kun ymmärsin hiukan paremmin miten perustavanlaatuinen asia tasot olivatkin.

Nyt, kun mennä porskutamme jo toistakymmenettä vuotta uudella vuosituhannella, pohdin miten en ole oikeastaan koskaan hyötynyt millään järkevällä tavalla Photoshopin sisältöriippuvaisista toiminnoista (Content-Aware). Aina kun olen kokeillut josko voisin täyttää tai skaalata sisältöriippuvaisesti ja näin säästää ajassa tai työmäärässä, on tulos ollut yllättävä tavalla, josta minulle ei ole ollut hyötyä. Ehkä en vaan osaa. Ehkä kuvani ovat jotenkin vääränlaisia. En osaa sanoa missä vika, mutta minä en saa koskaan mitään erilaisten demovideojen mukaisia upeita tuloksia.

Niinpä pohdin tässä jokin aika sitten, että mitä jos käyttäisin Photoshop CS5:n sisältöriippuvaisia toimintoja niin, etten edes pyri realismiin. Siitä sitten lähdin kokeilemaan mitä syntyy kun vähän leikittelee. En tiedä miten keksin käyttää vanhoja koulukuviani, mutta niitä sitten täyttelin ja skaalasin, kokeillen miten saisin jotain aikaan.

Tein kaksi sarjaa jotka heitin Behance-portfoliooni. Molemmissa sarjoissa olen antanut Photoshopin algoritmien tehdä sen mitä tekevät.

Ensimmäinen sarja on luokkakuvat vuosilta 1975–1986 joita yksinkertaisesti vain skaalailin (content-aware scale) ensin puoleen alkuperäisestä koosta ja sitten takaisin alkuperäiseen kokoon. Lopputulos on aika erikoinen setti ryhmäkuvia, joissa liikutaan ehkä jossain groteskin ja karikatyyrin epämääräisessä välimaastossa.

Toinen sarja on pärstäkuvat samalta ajalta ja näissä kuvissa olen ensin valinnut taustan taikasauvalla (magic wand), sitten hiukan kasvattanut valitun alueen kokoa (expand) niin, että valinta menee hiukan henkilön päälle ja lopuksi täyttänyt (fill) valitun alueen sisältöriippuvaisella toiminnolla. Surrealistista, sanoisin.

Jos näin ei mitään järkevää saa aikaiseksi, niin jotain hassua ainakin.

Content aware functions visualized
Photoshop being content-aware.

Päivitys tuntia myöhemmin: Julkaisin vielä kolmannen sarjan. Nämä ovat samoja pärstäkuvia kuin nuo joita täytin sisältöriippuvisella toiminnolla, mutta käytin näihin samaa skaalaustekniikkaa kuin ryhmäkuviin.

Päivitys noin vuorokausi myöhemmin: Julkaisin vielä yhden sarjan. Näihin ryhmäkuviin on käytetty sisältöriippuvaista täyttöä, vähän kuin toisen sarjan kasvokuviin, mutta olen kokeillut valita täytettäviä alueita eri tavoin.

Published

2 comments

  1. Mua aina surettaa, kun osaan käyttää kaikkia ohjelmia (Photoshop heti ekana rivissä) niin huonosti :-( Käyn välillä kursseillakin, mutta opit unohtuu tuotapikaa. Ehkä siksi, kun mun tarvitsemia ohjelmia on niin paljon, ettei mitään niistä voikaan oppia kunnolla. On ehkä vain tyydyttävä siihen, että rämpii päivästä toiseen niillä perustaidoilla mitä on.

  2. Ei Photoshoppia esimerkiksi opi käyttämään millään kurssilla. Ohjelmaa on käytettävä jotta oppii. Käytettävä paljon ja usein. Nulla dies sine Photoshop.

Comments are closed.