Älypuhelimet schmälypuhelimet

Tänään viimeksi kävi, kahdesti, kuten on useasti käynyt. Kännykän käyttöliittymä tekee silmänkääntötempun. Tavallaan. Yritän selittää.

Hipaisin (kosketin, täpäytin vai millä verbillä sitä nyt kutsutaan kun näytöllä hiplaa johonkin toimintoon johtavaa virtuaalipainiketta tai) linkkiä tai jotain sen semmoista. Tarkoitukseni oli saavuttaa sormen tökkäyksen avulla jokin tietty päämäärä, ohjata puhelimen toimintaa toivomallani tavalla. Mutta yllätyksenä ja pyytämättä sormen alle ilmestyykin juuri viime hetkellä jotain ihan muuta.

Tänään esimerkiksi olin kirjoittamassa Facebookkiin (tapani mukaan erästä todella syvällistä ja tärkeätä) literääriä status-teosta, kun eräs tuttu päätti soittaa puhelimeeni. Siinä siis täppäilin virtuaalinäppiksellä kirjainta toisen perään kun näppiksen päälle ilmestyy valikko josta voi valita vastaako puheluun vai heittääkö soittajalle luurin korvaan. Koska sormeni oli vain millien päässä näytön pinnasta, matkalla siihen kohtaan jossa oli kirjain jonka halusin seuraavaksi sanaan, osuikin sormeni yllättäen esiin popsahtaneen valikon älä vastaa -painikkeeseen, jolloin puhelu tietenkin katkesi siihen paikkaan. Argh.

Tällaisia yllätyspainikkeita ilmestyy ruudulle tuon tuosta. Ei voi koskaan tietää osuuko nakkisormi siihen mikä sekunnin murto-osa sitten näky ruudulla, vai muuttuko kohde sormen alla oleva kohde ilman, että siihen ehtii reagoimaan.

Joskus Facebook keksii päivittää ruutua juuri kun olen tökkäämässä sormeani jollekin linkille ja huomaan täpäyttäneeni jollekin älyttömyydelle peukkua. Argh. Se ei ole paha juttu, mutta ärsyttävä.

Pahempi on se, kun lopetan puhelua ja annan sormelleni lähtökäskyn kohti ruudulla näkyvää isoa punaista painiketta odotan kokevani puhelun lopetuksen. Kuitenkin, jos puhelun toinen osapuoli on katkaissut yhteyden saattaa hyvinkin olla, että puhelimeni reagoi tähän kun sormeni jo on hyvässä vauhdissa ja juuri ennen osumaa, punainen painike katoaa. Koko ruutu vaihtuu toiseksi. Sormeni osuu ruutuun juuri kun osumakohtaan ilmestyy painike “Emergency call”. Argh.

Eikö näitä käyttöliittymiä näihin älypuhelimiin voisi suunnitella niin, että tällaisia ylläripylläreitä ei tapahtuisi? Että saisi sitä mitä on täppäämässä, eikä sitä mitä sattuu sormen alle ilmestymään. Grr.

Published

2 comments

  1. Mä oon vähän ruvennut epäileen, että mun luurissa on valot päällä mutta kukaan ei ole kotona. Tai lepakoita kellotapulissa.

Comments are closed.