Suuri Koneisto

Tämä on niitä aikoja jolloin kuuluu Suurelle Koneistolle raportoida opintojen edistyminen. Raporttihan ei tietenkään sisällä mitään laadullisia elementtejä, koska Suurta Koneistoa kiinnostaa vain opintopisteiden määrä ja kulunut aika.

Suuri Koneisto on siis se instanssi, joka aikaisemmin työkkärinä tunnettiin. Työkkärissä pääsi satunnaisen, mutta harvoin paria tuntia pidemmän odotusajan jälkeen puhumaan kasvokkain ihmisen kanssa asioista pienessä toimistossa.

Kun Organisaatiomuutos hyökkäsi työkkäriin vuodenvaihteen aikoihin, alkoi muuntuminen Suureksi Koneistoksi, jossa ei enää pääse puhumaan asioita hoitaville ihmisille kasvokkain. Nyt Organisaatiomuutos on suuressa viisaudessaan päättänyt, että on jonotettava Tiskille, jonne kuuluu jättää selityksin varustettu Yhteydenottopyyntölomake. Tämän lomakkeen perusteella Suuresta Koneistosta otetaan yhteyttä puhelimitse silloin kun se Koneistolle sopii, oli yhteydenottoa anova sitten luennolla, ratikassa tai vaikka kakalla.

Välttääkseni jonottamisen Tiskille tarkistin Suuren Koneiston verkkosivustolta, josko Yhteydenottopyyntölomakkeen voisi täyttää ja lähettää sähköisesti. Ja tokihan sen voi. Työttömän kuuluu lähettää sähköposti, jossa on yhteydenottopyynnön perustelu, Kirjaamoon, joka välittää viestin eteenpäin oikeaan osaan Suurta Koneistoa. Tein tämän ja hiukan alle tunnissa sähköpostilaatikkooni ilmestyy viesti Kirjaamosta: viestini on vastaanotettu ja lähetetty eteenpäin käsiteltäväksi.

Ei täällä mitään yhteydenottopyyntöä ole, selittää Tiskin takaa Virkailija kun on kulunut viikko yhteydenottopyynnön lähettämisestä eikä Suuresta Koneistosta ole mitään kuulunut. Ennen kuin edes ehdin miettiä josko faksi olisi ollut tehokkaampi, selittää Virkailija, että sähköpostin toimimattomuuden syynä on Organisaatiomuutos.

Onko kysessä siis se kun otit yhteyttä noin kuukausi sitten, kysyy Virkailija tarkistettuaan asioita tietokoneeltaan. Ei ole.

Syy sille, että olen nyt jonottamisen jälkeen asioimassa Tiskillä on se, että yritin vuorokausi sitten tarkistaa sähköpostini etenemistä puhelimitse. Tämä johti kuitenkin vain pitkäaikaiselle jonotusmusiikkialtistumiselle ja tuntui lähinnä turhuuden harjoittamiselta. Suuri Koneisto ei vastaa puhelimeen, ja kuin alleviivauksena tälle, jonotuspuheluni katkesivat. On kuin eivät edes haluaisi heille soitettavan.

Kun Tiskillä kerron puhelinkontaktin mahdottomuudesta, selittää Virkailija senkin johtuvan Organisaatiomuutoksesta. Tosin lisäselitys siitä, että vastaajia on vain puoli tusinaa ja nykyään heille soitetaan todella laajalta alueelta, viittaa lähinnä resurssipulaan kuin mihinkään muuhun. Mutta hei, koskaan ei voi säästää liikaa.

Jostain selittämättömästä syystä olin valmistautunut Tiskillä asioimiseen ottamalla mukaani oppilaitoksen myöntämät viralliset paperit, joista käy ilmi opintojen määrällinen edistyminen lukuvuoden aikana sekä myös se, että kesälläkin joka kuukausi kertyy tarvittavat viisi opintopistettä. Nämä paperit Virkailija käy hätäisesti läpi täyttäessään Yhteydenottopyyntölomakkeen näköistä lappua johon on kirjoittanut ja keltaisella yliviivauskynällä voimistanut sanan ‘kiireellinen’. Kysyn Virkailijalta josko hän huomasi, palautettuaan viralliset paperit minulle, että kesälläkin tulee opintopisteitä. Eipä ollut huomannut. Niin epävarmalta tuntui Virkailijan toiminta, että olisin varmaan voinut näyttää Tiskillä viime vuoden paperit ja ne olisivat kelvanneet. Mitään kopioita ei otettu.

Puolessa vuodessa parin tunnin jonottaminen on siis muuntunut ainakin viikon pituiseksi odotukseksi ennen kuin edes tietää voiko asioita ehkä joskus saada hoidetuksi. Suureen Koneistoon ei enää tunnu saavan yhteyttä puhelimitse. Sähköpostien eteneminen on epävarmaa. Dokumentteja ei voi antaa suoraan asioita hoitavalle, vaan niistä menee tieto välikäsien kautta – eikä tieto välttämättä välity täydellisenä tai korrektina. Näin täältä Tiskin tältä puolelta katsottuna Organisaatiomuutos tuo mieleen kysymyksen, josko joku on kaivanut Kekkosen haudastaan toimimaan Suuren Koneiston uniikkina voimanlähteenä. Oletan, että on.

Vaan en minä osaa Tiskin takana toimivalle Virkailijalle olla ärtynyt. Raukkaparka silmin nähtävästi kärsii Organisaatiomuutoksesta. Eikä ihme, häntä ollaan sulauttamassa rattaaksi Suureen Koneistoon. Resistance is futile, pohdin saatuani asiani sellaiselle tolalle, että kuvittelen niiden nyt etenevän. Kiitän, käännyn, jätän Tiskin taakseni ja siirryn kadulle jatkaakseni matkaa.

Olen menossa opinahjooni kuuntelemaan opinnäyte-esittelyitä, mutta saatuani Tiskillä tietää, että edellistä dilemmaani vieläkin käsitellään (joko sana lakimies tai juristi mainittiin, en muista kumpi), päätän kuitenkin kiertää Kelan kautta. Ihan vaan tarkistamassa odottavako minulta jotain asian suhteen tapahtuvaksi.

Eivät odota. Jotain kuulemma on neuvotteluja käynnissä Suuren Koneiston kanssa, mutta Kelan mies tiskin takana toistaa useaan otteeseen, että ei osaa siitä mitään sanoa kun ei ole tapaukseen tutustunut. Jotain siis tapahtuu, mutta tietoa ei kuitenkaan saa. Kiitän ja poistun.

I love you Franz K, wherever you are.

Published