Visuaalit

“Neverlandissa tanssittiin visuaalien ympäröiminä” otsikoi Kaleva (linkki).

Visuaalien? Mikäs se sellainen sana on. En ole tainnut törmätä tai ainakaan reagoinut tuollaiseen aikaisemmin (joka toki kertoo enemmän minusta kuin sanasta). Nykysuomen sanalistasta löytyvät visuaalinen, visuaalisesti, visuaalistaa, visuaalisuus, visualisoida, visualisoija ja visualisointi ovat kyllä tuttuja kuten myös puhekielessä esiintyvä visuttaminen ja visutus (eli ulkoasun teko). Englannistahan sana visuaalit tulee, varmaankin. Wikipediassa sana visuals ohjaa artikkeliin Visual arts.

Mutta visuaalit. Hmm? Googlasin hiukan. Näyttäisi siltä, että visuaalit on vähän kuin housut, aina monikossa, paitsi joissain tapauksissa se esiintyy myös yksikkömuodossa visuaali. Oulun taidekoulussa on näköjään “Visuaalien taide” jonka piiriin kuuluu esimerkiksi “lyhyt elokuva” ja muutenkin hakutuloksissa tuntuisi tulevan vastaan aika paljon krijotusvriheitä ja huonoa kieltä.

Hakutulosten perusteella sanaa visuaalien, sellaisissa yhteyksissä jossa se ei ole kirjoitusvirhe, näytettäisiin käytettävän esim.

  • kuvaamaan musiikkitapahtuman yhteydessä tapahtuvaa reaaliaikaista, valoin ja/tai projisoinnein toteutettua visualisointia (esim. kuten tuossa Kalevan jutussa, “heipä hei kaikki veejiit ja muut visuaalien ystävät“, “festarikesä on kuuma visuaalien osalta” ja “live-visuaalien sekä musiikkivideon välinen harmaa alue“, Taloussanomat v. 2001),
  • erilaisten hallusinogeenien tuottamien päänsisäisten näköharhojen terminä (esim. “en ota psykedeelejä ollenkaan visuaalien takia“, “aistimuutosten ja visuaalien kuvaileminen“),
  • puhuttaessa verkkosivujen ulkoasusta, visuaalisista elementeistä (esim. “keskusteltiin valokuvien ja muiden mahdollisten visuaalien hyödyntämisestä käyttöliittymässä“,”ikonien ja visuaalien kuvankäsittelyä ja ulkoasun graafista suunnittelua“),
  • käsitteenä elokuvien visuaalisesta ulottuvuudesta (“elokuvan tahtoisi katsoa monta kertaa peräkkäin ihan jo pelkkien visuaalien vuoksi“, “harmillisesti leffan juoni ei noussut visuaalien ja äänimaailman tasolle“).

Mielenkiintoista.

Published

2 comments

Comments are closed.