Voi Flickr, minkäs teit?

Tämä Flickrin viimeisin päivitys (new photo experience), joka tästä päivästä lähtien tuntuu olevan pakollinen, näyttää ja käyttäytyy kuin padisovellus tietokoneen ruudulla, ei toimi. Tai no, toimii omalla tavallaan, mutta se on todella huono.

En mielestäni pienestä hätäile tai turhasta hötkyile. Kestän muutoksia. Voin elää sen kanssa, että käyttöliittymä on epälooginen, suunniteltu bugiseksi ja vaatii liikaa klikkauksia. Vaikka en pidä siitä, että sisältö tungetaan liian ahtaasti pieneen tilaan ihan kuin internetissä tila olisi loppumassa ja vierittäminen kielletty, ei se ole asia joka kaataa maan. Että osa kuvaan liittyvästä tiedosta ei ole vain piilotettu vaan on kadonnut kokonaan näkyvistä, ei ole hirveän kauheaa (vaikka toki surullista yhteisöllisyyden näkökulmasta) ja jopa se, että kuvat pakotetaan sysimustalle taustalle, joka toimii noin kolmasosalle kuvista, jättäen loput joko latteiksi tai ahtaan oloisiksi, on siedettävää.

Mutta en voi millään hyväksyä sitä, että ovat poistaneet henkilökohtaiset tagit kuvien yhteydestä. Tämä yksi pieni asia, että pääsee katsomaan yhden kuvaajan kuvat tietyllä tagilla, on ollut se, joka erottaa Flickrin muista palveluista. Näiden tagien avulla Flickr on ollut mitä mahtavin oman ilmaisun kehittämistyökalu. Tagien avulla on voinut löytää omista kuvista hiljaisia signaaleja ja yllättäviä kokonaisuuksia – sellaista jota ei muuten huomaisi. Ovat nyt kopioineet tagi-logiikan 500px-palvelusta ja se imee munaa. Jos nyt kerran lähtevät muilta kopioimaan, voisivat valita palveluunsa parhaat vain palat ja jättää tyhmyydet muille.

Ei Flickr vieläkään ole kuollut, vaikka moni sitä onkin vuosikausia typeryyksissään huutanut, mutta nyt siitä on tullut yksi tusinapalvelu muun trendipelleilyn jatkoksi. Tämä lienee ollut Yahoo!n tahtotila.

En minä sieltä vielä lähde – ei pidä kesken muutosprosessin mennä sekoittamaan ympyröitä. Ehkä siellä pian tajutaan miten pieleen homma meni. Tai ainakin niin voi toivoa (ehkä pitäisi kirjoittaa joulupukille toivomuskirje). Odotellessa pitääkin katsoa josko löytyisi jotain korvaavaa.

Vaihtoehtoina ei ainakaan ole Google+, 500px, Facebook tai Instagram.

Ruutukaappaus Flickristä
Ei mennyt tämä päivitys niinkuin Strömsössä


Päivitys 7.12.2013. Pari viikkoa tässä meni ja yllättäen huomaan miten en enää ole ahtaassa padilogiikalla epäkoherentisti toimivassa Flickrissä. Minut on Flickrin toimesta siirretty takaisin edelliseen versioon. Siihen jossa homma vielä toimi. Jossa kuvasivulla on pääsy omiin tageihin, näkee mihin omiin setteihin kuva on liitetty, näkee myös kaikki ryhmät johon kuva kuuluu, on kommentointi kunnossa, näkee kuka on liittänyt kuvan suosikiksi, näkyy kuvaan kirjoitetut merkinnät, näkee ryhmäkutsut… huh ja mikä kaikki siellä nyt olikin päin honkia. Ovat kai saaneet sen verran palautetta, että joutuvat reagoimaan. Hyvä niin. Olo on huojentunut. Ehkä siellä nyt mietitään hiukan tarkemmin mikä olisi toimivampi kehityssuunta.

Published

11 comments

 1. Eniten imee se, että en voi löytää paikkaa mistä setit voisi katsoa kokonaisina. Onko sellaista vaihtoehtoa enää? Kun laitan setin ekan kuvan koko ruudun kokoiseksi ja klikkaan nuolesta eteenpäin, en pääsekään setin toiseen kuvaan vaan IHAN VAIN JOHONKIN KUVAAN JONKA OLEN JOSKUS SINNE LAITTANUT.

  Tää on musta ollut koko ajan uudistuksen jälkeen pöyristyttävää. Musta setit kun on se juttu.

 2. Siis en tarkoittanut että laitan kuvan full screen – koska se ei toimi mulla ollenkaan, jipii – vaan että latan kuvan sen verran isoksi että sen ympärilele vielä jää ne nuolet.

 3. Joo. Aika sekainen systeemi on. Settejä on muutenkin vaikea tai mahdoton löytää. Mun kuvista mä en millään nää siitä kuvasivulta missä setissä mikin kuva on, vaikka tiedän mihin settiin ne olen lisännyt. Ja vain osa ryhmistäkin näkyy.

  On kuin Flickrin ohjaksiin olisi astunut joku joka runnoo väkivalloin läpi jotain mitä Flickrin ympärille kasvanut yhteisö ei halua.

 4. Huh! Kokeilin uutta moodia vielä silloin kun se peruutus toimi – toivottavasti saavat tuon kuntoon ennen kuin tulee kaikille.

  Yks oululainen, jonka kans dpreview-foorumilla zättäsin, valitsi kuvafoorumikseen http://www.smugmug.com/features paikan. Näytti toiminnoiltaan ja hinnoittelumalliltaan sellaiselta, kuin Flickr saisi olla. Jossei olisi niin pitkää historiaa jo Flickrissä, niin luult vaihtaisin.

 5. Smugmug vaikuttaa ihan pätevältä. Olen sitä jo hiukan tiiraillut. Monihan siirtyi Ipernityyn edellisen ison muutoksen mainingeissa. Siinäkin on hyvät puolensa. Molemmilla on myös jonkin verran jo ikää.

  Ja toi oma historia on kyllä mullekin siirtymisen hidaste. Yli seitsemän vuotta henkilökohtaista kuvahistoriaa Flickrissä pitää turhan hätiköinnin kurissa :)

 6. Ipernity oli myös uus tuttavuus, näytti kans hyvältä. Sieltä ei kyllä vain löytynyt mitään hinnastoa – FAQkin oli poissa käytöstä ‘järjesteltävänä’… Miksei voi pitää vanhaa näkösällä kunnes uusi julkaistaan.

 7. Freedom! Minut on vapautettu Flickrin viimeisimmästä päivityksestä. Ovat palauttaneet minulle edellisen version! Jihuu!

 8. Miten sait aikaan tuon? Kirjoititko niille?

  BTW iPadissa settejä pystyy katsomaan kuvasta kuvaan oikeassa järjestyksessä. Mutta vain 50 kuvaa per setti (persetti!), sitten pitäisi ostaa jotain, en katsonut tarkemmin mitä kun oli kaverin kanssa kilkatusta samalla.

 9. En tiedä vaikuttiko, mutta kävin antamassa palautetta virallisella palautekanavalla. Että silleen kirjoitin, ja äänestin toisten palautteita kanssa.

  Ostaa jotain? Jaha. En ole padilla pällistellyt. Pitää varmaan joskus testata.

Comments are closed.