Äänestä RPZG

Mitenköhän eri tavalla ihmiset äänestäisivät, jos äänestysnumeron sijaan ehdokkailla olisikin neljästä kirjaimesta koostuva merkkijono? Kaikilla olisi aina yhtä monta merkkiä. Eivätkä nämä merkkijonot olisi järjestyksessä, kuten nyt, vaan ne arvottaisiin ihan satunnaisesti ja puoluerajoista riippumattomasti.


Published

2 comments

  1. Intressant idé, men jag tror (nb. inge fakta här) att en siffra kanske är enklare att skriva rätt, än en slumpmässig ramsa bokstäver. Siffran är, sisådär, mera bekant från förut och kräver mindre effort. Dock skulle ditt förslag eliminera röster som går till samma siffra från val till val. (Jag valde det här numret på 60-talet och bra har det funkat sen dess, ha ha!)

    Vet int hur det är med t.ex. dyslektiker och andra som har svårigheter med o läsa o skriva. Kanska bekanthet har större betydelse där (fortfarande bara gissningar), men kan tänka mig att misstag kan hända med båda system lika enkelt.

  2. Siffror är antagligen också lättare för rösträknarna. Troligen inte en bra idé med bokstäver istället för siffror. Trots det skulle det kunna vara kul att veta om och hur det skulle påverka.

Comments are closed.