Habañero

Plockade tre chilifrukter och improviserade en het sås till midsommaren:

Midsommarens håttsås
3 färska Habañeros
2 lökar
4 lime
socker
vinäger (balsam eller rödvin)

Dag ett. Mixa chilina till en sås med ca 1,5 sockerbit per chilifrukt och en skvätt vinäger. Om man använder en chili som inte är så bitter, kan det väl vara att sockret är onödigt. Låt stå ett dygn i kylskåpet i en liten burk. Dag två. Stek lökarna lätt, klyv limefrukterna och pressa saften ur samtliga. Gräv fram stavmixern. Mosa ihop de stekta lökarna, chilisåsen, limejuicen (och frukköttet) till en fin puré. Om det verkar bli jätte löst, kan man mosa några soltorkade tomater med i purén. Hott och gott!

Under veckoslutet har tydligen ett halvt dussin frukter blivit oranga och lika många ser ut att snart byta färg. Mmmm… färsk chili!

Published