Orginal eller kopia

Varför vill någon köpa CD-skivor, när det vore enklare och billigare samt spara en hel del utrymme i hyllan att köpa musikfiler via nätet? Jag blev tillfrågad detta här nyligen. Just det, bra poäng. Och snart är ju iTunes Music Store här också. Att spara både pengar och utrymme är ju nog helt bra, men ljudkvaliteten är inte den samma. Komprimerat är komprimerat, precis som New York Times skriver i artikeln From a High-Tech System, Low-Fi Music.

Wes Phillips, contributing editor at Stereophile, says “128 [bit rate] is like an eight-track,” and he describes the combination of iPod and iTunes as “buying a 21st-century device to live in the 1970’s.”

Har jag mina orginaler kan jag alltid göra en kopia, men har jag en kopia, kan jag aldrig tillverka ett orginal. Lite samma sak med digitalfotografier som man vill spara i orginalformat med så bra kvalitet som möjligt eftersom man kan alltid försämra (förminska, komprimera eller annars behandla) dem senare. Många små skitfiler skapar bara en stor hög dynga.

Visst har jag tänkt köpa musik via iTMS, men det är musik jag inte vill köpa en hel CD av. I det fallet tänker jag att det är trevligt att köpa låten (om så med sämre kvalitet) för under en euro, än att satsa i värsta fall tjugofaldigt för att få samma låt på en liten rund platta med en tiotal andra låtar man inte vill ha. Som exempel Feetwood Mac. De har bandat in många bra låtar och många dåliga. En pärla på skivan Tango In The Night (1987) är titellåten som jag gärna skulle lyssna på, men resten av skivan är tråkig nonsenspop.

Och sedan, för att ännu forstätta att svara på frågan “varför köpa CD-skivor?”, är det ju faktiskt så att en hel del av den musiken jag lyssnar på finns inte att tillgå i digitalform. Lagligt alltså. Och då skaffar man CD:n. Jag orkar inte söka musik på nätet via P2P. Inte min grej. Fast det är faktiskt så att jag tänkt söka på nätet innehållet av den Roger Waters samlingsskiva som, när jag kom hem efter inköpet, visade sig vara ospelbar på datamaskinen. Den spelade inte ens ordentligt i stereon. Arse! Varnignen had gömts under prislappen. Fult spel.

Men man bör inte glömma den positiva sidan av olaglia kopior. En rippad CD kan skapa en hel del mera marknad. Ett exempel. Några år tillbaka blev jag donerad en CD, som innehöll mp3or av ett band jag då inte hade hört talas om. Låtarna visade sig vara mycket i min smak. Den kopian har för min del betytt att CD-samlingen i min lya vuxit med över ett tjugotal köpta, lagliga, orginal CD:n av flera artister. Och inte nog med det, samma kopia skapade även en köpvåg i bekantskapskretsen. Har ingen aning hur många skivköp det egentligen har blivit, men den kopian har nog varit den bästa marknadsföringen på långa tider, som inte skulle ha blivit av om orginal CD:n skulle ha varit kopieringsskyddad.

Kanske det är just kopieringsskyddet som gör att skivförsäljningen minskat. Det var ju mycket vanligt att låna LP:n, gamla goda vinyler, åt varandra eller banda dem på kassetter. Då spreds ju en musikalisk mångfaldighet fritt. I samma kassetthylla kunde man hitta en myriad av olika musikslag, bara för att man fått en kassett av Pelle och en av Kalle, i utbyte mot den musik man gett åt dem. Så gömde man naturligtvis den ljusröda kassetten, som Lena gett, för att hålla sin street credibility. Lenas kassett var nämligen fylld med musik man inte skulle täckas köpa, men som man ändå tyckte om och spelade varje kväll. Just den ljusröda kassetten kunde vara inspirationen till att köpa en skiva av samma band ett par år senare. Som man bandade på kassett och spelade i bilen. Någon undrade vad det var och så hade han köpt skivan, och den föregående utgåvan också, eftersom musiken var så bra. Om vinylerna varit kopieringssyddade skulle Lena aldrig ha bandat in skivan på kassett, jag skulle aldrig ha fått den, och ja… det skulle ha sålts färre skivor.

Home taping kills music sades det på den tiden. Jag vågar vara av annan åsikt: prohibition of home taping kills music. Jag är inte ensam om den tanken:

So don’t feel too guilty. The homemade CD appears to have brought us the best of both worlds – doubling the number of new CDs in circulation, without much harming sales in stores.

Oj. Det blev lite söndasevangelism tydligen. Halleluja! Gå ut, solen skiner.

Published

2 comments

  1. Jos aiot ostaa musiikkisi puhtaassa digitaalisessa muodossa, kannattaa huolehtia varmuuskopioista. Yksi kovalevyrikko ja laulut on menetetty.

  2. Totta. iTMS biisien polttoa cd:lle ei kai ole, ymmärtääkseni, rajoitettu.

Comments are closed.