Hårt driv i sökandet

Jag finner all den hype som ser ut att ha drivit människorna helt bananas när Google introducerade sin Desktop Search lite överraskande. Min första reaktion var aldrig på min maskin, tack. Det skulle kännas ganska så osäkert med ett tredje parts program som vet vad allt du har på din hårdskiva. Men det som känns kanske mest osäkert är att själva sökande sker via browsern. Användaren ser ett normalt Google användargränssnitt, men det finns då en extra länk i raden mellan logon och sökfältet: Desktop. Hu! Och när du söker något på nätet, hittar du också information som finns lokalt på din maskin. Brrr… Om Gmail känns lite osäkert, tycker jag att detta nya söktillägget är rent ut sagt skrämmande.

Google’s Desktop represents a privacy disaster just waiting to happen
(The Register)

Det finns en intressant diskussion om Googles nyaste på O’Rillys sajt. Där det bl.a. framgår att det inte går att bygga en lokalnätssökmaskin av Desktop Search. Men så klagar en Mac OS X användare att han/hon också vill söka information på sin hårdskiva på samma sätt som alla Windowsanvändare nu kan.

Google Desktop Search represents a quantum leap in access to your own information.
(Google Press Release)

Men vänta lite. Quantum leap? Ja, just ja, förlåt mig min dumhet. Nu talas det ju om då operativsystemet som har sikte på världsdominans och det kombinerat med sökmaskinen som är ute efter… något som verkar likna världsdominans, men kanske lite på ett annat sätt. Indexering av ens hårdskiva för att sedan kunna söka information behändigt är tydligen en stor nyhet för dem som använder Windows (och enligt O’Rilly diskussionen för några Mac-användare också!).

Kan inte låta bli att dra fram lite historisk information. Indexering av hårdskivan, så man kan söka information som finns inne i filerna, uppenbarade sig på Mac redan med system 8.5 i form av Sherlock sex år sedan (läs vad News.com skrev om systemet 14.10 1998). Det var imponerande då och eftersom utevcklingen utvecklas så är det en helt fungerande del av Mac OS ännu dessa dagar.

Nu, några år in i det nya milenniet, känns indexering av filinnehållet inte så imponerande mera. Informationsdiversiteten har ökat sedan 1998 och sökfunktionen i Mac OS X hänger nog faktiskt lite efter. Helt värdelös är ju Find inte. Fast den inte kanske klarar av pdf-filer så hittar den hittar faktiskt textinformation från t.ex. Word- och AAC-filer. Nästa år, när Tigern släpps ut i det vilda, är det dags för nästa steg, Spotlight, som är ett, på riktigt, stort steg. Frammåt dessutom.

“Wow, someone over there at Apple actually thought of this!” And then three months later you try to do something you hadn’t tried before, and it works, and you think “Hey, they thought of that, too.”
(BusnessWeek: The Seed of Apple’s Innovation)

Och något är det nog hos Google också, eftersom de kommer på saker som inte finns eller sådant som kommer att komma först långt senare i Windows.

Uppdatering: Google instant messaging? Fluffy Bunny?

Published

2 comments

  1. Ja, säkerheten är ett problem. Det som däremot får mig att avstå från programmet är att jag helt enkelt inte har behov för den här typens sökning. Både på jobbet och hemma har jag mängder av texter, men nuvarande sökmetoder (sökning på namn och innehåll) är helt tillräckliga. Själv vill jag helst skilja åt mejl, dokument och webbsidor, så jag ser inte riktigt nyttan av att kombinera allt.

    Jag tror inte att många egentligen behöver det här, men eftersom det är ett Google-program kommer så klart alla att vilja ha det…

  2. Ja, det är något med Google-program som gör att alla vill ha dem på sina maskiner. Marknadsföring? Användbarhet? Konspiration?

Comments are closed.