Mannens enda smycke

Oscar Wilde menade att en väl knuten slips är det första allvarliga steget i livet och Ronald Reagan var känd för sin röda slips, power tie, men finns det ett annat plagg som är så opraktiskt och onödigt som slipsen? Mannens enda smycke. En ytterst obekväm tygbit. En kvarleva som, i likhet till andra pinor, har sina rötter i ett krig.

Den moderna slipsens historia räkans börja från Frankrike men det är dock inte en fransk uppfinning, utan något som de Kroatiska soldaterna, som krigade på franska sidan under det trettioåriga kriget, hämtade med sig och som anammades av solkungens hov. Ordet kravatt härstammar från franskans la croate. Och trehundrafemtio år senare knyter vi denna fallistiska symbol fortfarande runt nacken.

Claus von Amsberg var tydligen inte en stor vän av ormen runt halsen, det är jag inte heller. Tror mig kunna räkna de slipsar jag knutit själv med ett finger… nåja, kanske fingrarna på en hand. Inte mer än så. Jag kan inte säga mig ha tagit det första allvarliga steget i livet. Det märks?

Läs mera från ROJ: Slipsens historia och 2,000 Years of the Necktie.

Published