Lounas fiktiolla kiitos

Taas tuli tänään höpötettyä vaikka mitä lounaalla. Osa oli kuin scifiä kerrakseen. Siitä piti huolen silmäilemäni Tekniikka&Talous joka tarjosi mielenkiintoisia visioita.

Briteissä suunnitellaan hiljaisten suihkukoneiden hoitavan lähiliikenteen. Oli kiva nähdä kuka haluaisi asua näiden “helikopteriakin hiljasempien” VQSTOL Jetpodien reitillä. Voisi olla halpoja kämppiä tarjolla sieltä missä nämä 17-20 desibeliä nykylentokoneita hiljaisemmat Avencenin ihmeet halkoisivat ilmaa 50 kertaa vuorokaudessa. Entä kuka ihme maksaisi 60-80 euroa noin neljän minuutin matkasta esim. Sipoosta Helsingin keskustaan? Hmm.. ehkä minä, keskellä yötä kun linja-autot ovat menneet nukkumaan, sen verran se taksikin sieltä maksaa. Aika scifiä kuitenkin. Missä sijaitsisivat ne (vain) 130 metriä pitkät kiitoradat Helsingissä, kun koko kaupunki rakennetaan täyteen musiikkitaloa, eduskunnan lisärakennusta ja kampinkeskusta? Varmaankin siellä mistä joutuu vielä ottamaan taksin päästäkseen keskustaan.

Toinen tulevaisuuden visio oli ihmisten kuljettimesta. Neljän hengen 40 km/h liikkuva nimihirivö APGM (Automated People and Goods Mover) veisi ihmisiä paikasta A paikkaan B pysähtymättä. Kuin taksi ilman kuljettajaa. Johnny Cab (mov), anyone? Siinä olisikin sitten hyvä isomman porukan tai suuremman perheen liikkua. Menetkö sinä hani ekaan vaunuun Liisan ja Lassen kanssa, niin minä otan sitten seuraavan Maijalle, Matille ja itselleni. Niinpäniin. Toivottavasti vaunuja tulee olemaan paljon, ettei olo ole kuin taksijonossa pikkujouluaikaan. Vastaavanalaisia lähikuljetusjärjestelmiä on käytössä jo esim. Amsterdamin lentokentällä ja nyt APGMää suunnitellaan Vantaan Aviapolikseen. Ja Hervantaan, kertoo Tekniikka&Talous artikkelissaan joka sivuuttaa ehkä kaikkein utopistisimman ajatuksen sitä suuremmin hehkuttamatta:

Näin saataisiin hyvä liikenteen syöttöjärjestelmä mahdollisesti rakennettavaan Tampereen pikaraitiotiehen.

Verne kirjoitti kamerakännyköistä jo vuonna 1874. Oikeassa oli… mutta että ratikka Tampereelle? Joo, ja lähiliikennetaksit lentävät.

Published

1 comment

Comments are closed.