Surinam Chicks

Det är min uppgift att laga förrätten för nyårsmåltiden. Det blir en eldig men fräsch sallad. Den viktigaste ingrediensen är såsen, som tillreds på följande sätt. Häll saften ur två pressade lime, ta med även fruktköttet, i en mixerskål. Lägg med habañeros enligt egen smak (jag använde fyra små). Blanda. Lägg till två små finhackade frästa salladslökar. Blanda. Lite socker om man vill. Blanda till en vackert gul sås. Konsistensen får likna den av babymat. Låt stå minst ett dygn i kylskåpet. Enkelt men simpelt, ändå gott.

Salladen består av… ja, sallad, te.x. strimlad isbergssallad som en bädd i bottnet av en efterrättsskål (eller i detta fall förrättsskål, naturligtvis) och räkor eller surimi (själv valde jag surimi chunks) på salladsbädden. Så strittar man lite, eller lite mera av den heta fräscha limesåsen på salladen (eller ännu bättre: göm såsen under surimin, som en trevlig liten överraskning). Servera kall. Det som blir över av såsen kan läggas i en skål på bordet, eftersom det alltid finns någon som vill ha ännu mera sås på sin sallad. Så är det bara att njuta. Mums.

Kom ihåg att surimi sticks inte heter surinam chicks, ett uttryck som jny brukar upprepa alltid när det blir tal om surimi. Det kan gå som det gick för mig vid fiskdisken.

  • Nummer sexhundratjugosex!
  • Här!
  • Och vad skulle det få vara, frågar expediten bakom disken.
  • Surinam tack, svarar jag utan att ens blinka.

Doh!

Surinam? En stund verkar det som om hela matbutiken tystnat. Som i en film när allting går slow motion, där det enda man hör är ett rop, även det i slow motion: Neeeeejjj!. Pinsamt. Surinam? Tiden står stilla. Jag hade stått och köat från nummer sexhundrafemton och tänkt, smått road, på uttrycket surinam chicks och hur genant det skulle vara att säga fel. Men det hjälps ej. Som man yrar får man lida. Försäljaren ger mig en kort blick, ni vet, en av typen “stackars jävel, hissen går tydligen inte riktigt fram till den översta våningen”, men fortsätter elegant med sitt jobb och mäter upp den önskade mängden, medan jag försöker knappt hörbart rätta till mitt fel “surimi, alltså surimi”. Något annat? Nej tack, bra så. Varsågod. Tack.

Inte surinam chicks. Inte.

Published