In vino veritas

Dåligt leverne kan förorsaka hjärtinfarkt, det har man väl hört tidigare. Men hjälper det med att ta lite hjärtmedicin, en konjak nu och då längs veckan, i äkta pensionärsstil? Saken har undersökts i fjorton år: sambandet mellan alkohol och hjärtinfarkt hos 38156 män i åldern 40 – 75. Nu får vi veta resultaten (som borde stämma för kvinnor också).

…men who enjoy one or two hard drinks a day three to four times a week were found to have a 32 percent lower risk of stroke than guys who don’t drink at all…

Boston Herald

En konjak, kanske en sherry eller två, några gånger i veckan sänker risken för hjärtinfarkt. Fint. Kanske jag borde ta mig till monopolen i morgon och skaffa en riktigt god whisky. Kan man spara drinkarna till veckoslutet och ta allt på en gång? Tre till åtta drinkar borde väl vara ganska passligt.

Men who consume three or more alcoholic drinks a day are 42% more likely to suffer a stroke than non-drinkers…

Guardian

Nja, tydligen inte. Det gäller att vara moderat.

“In the past, we hadn’t seen an advantage of one beverage type over another,” he [study author Dr. Kenneth Mukamal] said. “In this case, clearly red wine had a different relationship with stroke. The more red wine men drank, the lower the risk for stroke.”

RedNova

Dumpa sherryn och konjaken! Rödvin skall det vara. Denna undersökning stöder teorin att franska paradoxen faktiskt beror på rödvinet, eller egentligen resveratrolen i denna ädla dryck. Ett ämne som nu skall bli basen för ett medicin mot cancer. Vinexperten.se (“En dag utan vin är som en dag utan kärlek!”) spekulerar om rödvinet är en hälsodryck, och menar att måttlig konsumtion är t.ex. 1-2 glas per dag.

Nobody should take up drinking to prevent stroke on the basis of results like ours…

Forbes

Just så. Som alternativ för alkohol finns det bl.a. fiskfett eller grönt te. Men vad man än dricker eller äter, skall man komma ihåg att ta det lugnt kring klockan tio på förmiddagen och undvika deadlines, konflikter och tävling på arbetet.

Published