Veckoteorin

Har en teori om utställningsrecensionerna i Husis. Jag kallar den veckoteorin och dagens kultursidor stöder teorin ganska bra, med ett undantag (det obligatoriska undantaget). Låt mig förklara.

Det brukar vara så att recensioner av en utställning i ett mindre galleri, där utställningstiden vanligtvis är endast tre veckor, publiceras då det är bara ca en vecka kvar tills utställningen plockas ner. Både Galleria Heino och tm galleria fungerar som exempel på detta i dagens husis.

Recensioner av större utställningar t.ex. av kändisar, liksom nu Jeff Koons, publiceras nästan genast, bara ca en vecka efter vernissagefesten. Dessa stora utställningar är till påseende i flera månaders tid efter recensionens publicering och dagens exempel, Koons (“en begåvad och framgångsrik exhibitionist”, Dan Sundell, HBL) verk gästar Helsingfors i ännu över två månader.

Det obligatoriska undantaget i dagens tidning är utställningen Log cabin som, vid publiceringstidpunkten av recensionen, öppnades för nästan tre veckor sedan och pågår ännu i nästan tre veckor till. Husis är vänlig nog att ge läsarna lite mera tid när det gäller utställningar utomlands. Det kan ju vara att nästa flyg till New York inte har utrymme eller man måste vänta i ett par dagar innan man kan ta sig över till underlandet amerika.

Filmrecensioner faller inte inom veckoteorin eftersom om nya filmer får vi läsa i bästa fall innan de har haft premiär. Därför finns det då en annan teori: den inkammade fyrkens teori. Denna smått cyniska teori baserar sig på hur mycket en utställning eller biofilm kommer att kamma in fyrk. Ju mera det klingar i kassan hos utställaren/biografen desto tidigare publiceras recensionen. Filmer, som garanterat hämtar in mera pengar i kassan än konstutställningar, recenseras därför -1 dag efter premiären.

Jag tippar att recensionen av Heli Rekulas utställning på Kiasma, som hade vernissage igår och är öppen fram till 24.4, kommer att publiceras i Husis om ca en vecka (möjligt undantag: eftersom Rekula inte är en lika stor världskändis som Koons och/eller för att allt som är utställt på Kiasma är jättesvårt att förstå, kan det vara att recensionen publiceras först om två veckor).

Published

4 comments

  1. Teorier minsann. Jag antar att du har din aluminiumfoliehatt på dig för annars skulle YLE:s Bölebaserade hjärnkontrolleringsvågor ha hindrat dig från att skriva detta inlägg. Som vi alla vet är all media i maskopi med kapitalet. Endast Internet är fritt.

  2. Inte är det i Böle hjärnkontrolleringsapparaten finns. Hjärnoarna kontrolleras med ett massivt antennsystem som ligger under jorden och har maskerats till metro.

    Från Böle håller man kontakt med de rymdvarelser som bor på den mörka sidan av månen.

  3. På tal om aluminiumfolie: Nuförtiden räcker det inte att ha det i hatten, nu gäller det att också ha sina bilnycklar invecklade i det liksom i framtiden också sitt pass. Ref: RFID atacker.

Comments are closed.