Influenssaepidemin slog till

Det som brände och sved i halsen på söndagen blev snörvel och feber samt frånvaro från jobbet på måndag och tisdag. Idag besökte jag läkaren och nu har jag mediciner av alla slag för att kuva den gryende lunginflammationen jag har.

Hade lunginflammation senast för… ja, säkert tio år sedan. Då bodde jag i Sibbo och den lokala hälsocentralen fungerade som vanligt. Första besöket hos doktorn:

 • Jag tror att jag har lunginflammation, säger jag.
 • Jasså, varför tror du det, frågar läkaren.
 • Besökte en bekant familj där alla hade det.
 • Lugninflammation smittar inte.
 • Men…
 • Nu ska jag lyssna på lungorna, säger läkaren och placerar den iskalla stetoskopen mot ryggen. Var vänlig och hosta.
 • Host host.
 • Jaha, du har hosta, säger läkaren och skriver ut ett recept på hostmedicin.

Inte blir det bättre med hostmedicin och om ett dygn mår jag ganska dåligt redan. Lugninflammationen kan påverka balanssinnet (har jag hört berättas) och jag kände mig faktiskt ganska yr. Ringer jouren, får tid och tar mig till andra besöket hos doktorn:

 • Jag var här igår och fick hostmedicin, men det har blivit bara värre, berättar jag.
 • Nu ska jag lyssna på lugnorna, säger läkaren och placerar den iskalla stetoskopen mot ryggen. Var vänlig och hosta.
 • Host host
 • Du har lunginflammation!
 • Men det var ju det jag… äh.

Läkaren skriver ut ett recept på jättestark antibiotika som, märker jag nästa dag, dödar alla magbakterier. Inte nog med det att jag fått fel diagnos först, men får sedan lida av flera dagars magsmärta på kuppen. Tack.

Arbetshälsovården är annorlunda, det brukar gå raskt undan. Hej! Vad har du då? Snuva och feber, just så just så. Nu ska vi lyssna på lungorna. Hmm, lunginflammation på kommande. Jag skriver mediciner. Bra så. Hej då. I bästa(/värsta) fall tar det inte mer än några effektiva minuter innan man har sjukledighetsintyg och en hög med recept i handen när nästa patient redan kallas in.

Det gäller att ta det lugnt en tid frammåt. Det blir en massa surfande kan jag tänka mig. Skulle ha behov för en iLap, månne sådana finns till salu här?

Published

3 comments

Comments are closed.