Joopajoo…

Tulipa mieleen kun lueskelin kommentteja akselilla HaakanaHaakanamitvit ministeri Karpelan ideasta rajoittaa vapaata sanaa verkossa… tai ainakin pääsyä vapaaseen sanaan että, eikös olisi ihan mielettömän hieno idea jos estettäisiin törky ja vahingollinen sisältö jo ennen kuin se pääsee verkkoon tai kirjastoon?

Disclaimerisinetit käyttöön. Esimerkiksi paperipaketeissa, niin kopiopaperissa kuin tai isoissa, painoihin menevissä paaleissa ja myös lasten värityskirjoissa, voisi olla valtion virallinen sinetti, vähän kuin verosinetti tupakka-askeissa aikanaan, jossa lukisi esim: Tälle paperille ei saa painaa, piirtää, kirjoittaa, kopioida tahikka muuten tuottaa sisältöä joka on Suomen Rikoslain 17 luvun 17-20 §:n mukaan rangaistavaa aineistoa. Ken tämän sinetin rikkoo, lupaa kautta kiven ja kannon, näihin ehtoihin sitotua ja voidaan vähin äänin kenekään siitä tiedottamatta poistaa niin väestörekisteristä kuin maan päältä, jos päättävillä elimillä on aihetta epäillä tämän tuotteen väärinkäyttöä. Okei?

Näin ei esimerkiksi kirjastoon, tai lehtipisteeseen, koskaan tulisi kirjoja tai lehtiä joissa on siveetöntä tekstiä tai kuvia. Sensuroinnin tarve poistuisi ja rahaa säästyisi. Samallahan voisi periä ennakkosensuuriveroa. Jokainen tietokone voitaisiin merkitä samankaltaisella sinetillä, ja näin ei verkkoon koskaan pääsisi mitään semmoista joka jäisi törkyfiltteriin.

Ja koska kaikenlaisia kulttuurivaikutteita tässä on onkin jo ehditty kokeilemaan, niin mitenkäs olisi tutustua muiden maiden kokemuksiin sisällön suodattamisesta?

Ai? Että ei olis mielettömän hieno idea. No, ei sitten.

Published

2 comments

  1. Viime viikolla Kuuluttaja puuttui samaan teemaan hurmastuttavassa postauksessa, jossa esitettiin mm. keskusviraston tulostamia kuvaruutukaappauksia sallituista sivuista. Ne sitten lähetettäisiin mapitettuna kouluihin ja kirjastoihin.

    Silloin kommentoin "Varmaan kiinalaisetkin kulttuuriministerit perustelevat nettisensuuria ihmisten omalla parhaalla: ilman suodatusta tuutista vyöryisi pahaa aavistamattomien silmiin kaikenlaista saastaa." Kiitos, kun tarjosit Kiina-linkin, ettei tarvitse pelkästään tuntumalla perustella sensuurikielteisyyttään.

Comments are closed.