Herr Valentins skumma bakgrund

Vi fick Neg… Kyssar idag på jobbet. Vad trevlig. Alla hjärtans dag, den ena dagen av de 365 man bör komma ihåg någon annan. Men varifrån kommer alla dessa hjärtan?

Någon speciellt ny uppfinning är Den Heliga Valentines dag inte, men så gammal som att dess historia skulle gå fram till romarrikets tider lär det inte egentligen finnas bevis på.

Det finns legender om att Valentin skulle ha hjälpt romerska krigare i kärleksnöd. Det var nämligen så att krigarna inte fick gifta sig, det var dåligt för krigsmoralen tycke kejsare Claudius II. Till hjälp kom herr (eller präst, eller biskop beroende på vem som berättar) Valentin och förenade de älskande i hemlighet, till kejsarens förtret, vilket naturligtvis ledde till att Mr. Love blir fängslad och, som i alla bra legender, avrättad. Låter bekant på något sätt: romare, kärlek och död… hmm?

Andra versioner menar att Valentin hjälpte de kristna, blev fängslad och avrättad. I vissa versioner före sin grymma död hann Valentin skicka ett brev till sin älskade, fångvaktarens blinda dotter, underskriven “från din kära Valentin” (vadå patetiskt?). Till saken hör att fångvaktaren blev kristen på kuppen. Allt detta ca 270 e.Kr.

Bla, bla, bla… vad än som hände, eller inte hände, så känner den katolska kyrkan till minst tre heliga Valentinar. Martyrer hela högen. Men den Valentin som påven Gelasius stadgade som helig, år 496, påstås vara den till vars ära man i dessa dagar offrar pengar till kapitalismens förmån. Och detta (enligt vissa källor) för att kyrkan inte kunde utrota de hedniska fertilitetsfesterna i stil med lupercalia och därmed adopterade samt omformade de osedliga supfesterna till en kristen högtid. If you can’t beat them, adopt them!

Men Henry Kelly and Jack Oruch (litteraturkritiker som inte verkar existera på webben) påstår att Valentindagen, så som vi känner den, inte har något med romerska avrättningar eller fertilitetsfester att göra, utan har sina rötter i slutet av 1300 -talet. Geoffrey Chausers Parlement of Foules (ca 1380) är den första texten som innehåller referenser till att heliga Valentins dag skulle vara en dag för de älskade “on Seynt Valentynes day,/Whan every foul cometh there to chese his make”. Beroende på källan lär även amatörpoeten (senare slagen till riddare) Otto de Granson skrivit sju dikter för Valentindagen kring samma tider.

Det äldsta förvarade alla hjärtans dag-kort, från 1415, finns förvarat på the Brittish Museum. Seden fick fart i det brittiska riket kring mitten av 1600 -talet och hundra år senare var det redan mycket vanligt att älskande, oberoende samhällsklass, utbytte ömhetsbetygelser av olika slag på Valentindagen. I slutet av 1700 -talet började de handskrivna meddelandena ersättas av färdigtryckta kort, vilket lär ha varit behändigt på den viktorianska tiden.

Puritanerna tog legenden om Valentin med sig till Amerika i början av 1600 -talet och i början av följande århundrade skickades de första Valentindagskorten på den nya kontinenten. Massproduktionen av kort kom igång på 1840 -talet under Esther A. Howland ledning. Postverket tackar, kan jag tänka mig.

I Finland har alla hjärtans dag funnits utmärkt i kalendern sedan 1987 och de senaste åren har det skickats lite över fem miljoner Valentindagskort per år. Bara på julen skickas det mera kort.


Refrenser, förutom Wikipedia:
History Of Valentine’s day
Valentine’s Day History, Symbols, Folklore & Phobias by Brownielocks
The History Channel – The History of Valentine’s Day
http://www.pictureframes.co.uk/pages/saint_valentine.htm
Answers.com
Camlann: St. Valentines Day
American Antiquarian Society origins of making Valentine’s Day cards.
JSBeads.com: Esther Howland (1828-1904) Mother of the American Valentine
MTV3 uutisarkisto
Sopuli.net
Vaasan ylioppilaslehti: Valentinus
Posten: Vad då amerikanskt sjåperi?

Published

3 comments

 1. Angående Brunbergs forna Negerkyssar.

  Vet någon om ordet Neger var ursprungligen (av definitionen) rasistisk?

  Ordet Vithyade (på engelska Caucasian), hänvisar till rasen och har givetvis ingen rasistisk betydelse.

  Kan man med respekt kalla en svarthyad för Neger?

  Gatuspråket emellan svarthyade börjar ofta med en vänlig "Whassup, my Nigga?" och inte "How are you, my fellow Afro-American?".

 2. "Neger och negress är benämningar på människor (av manligt respektive kvinnligt kön) med mörk hudfärg, och typiskt afrikanskt utseende. Ordet kommer ursprungligen från spanskans "negro" som betyder svart. Ordet har tidigare använts mer generellt men i takt med att det fått en mer negativ klang så har det utgått ur det offentliga språket. Vissa kan uppfatta ordet som stötande."
  via susning.nu [ http://www.susning.nu/Neger ]

  Japanskt: Tokyo Breakfast [ http://www.not5150.com/movi… ] (.asf.zip, 13 MB)

 3. Jag kommer ihåg ett avsnitt av duon Saanila & Lüttges program i Radio X3M som handlade om ordet neger. De intervjuade en kille som tydligen kände sig träffad om man ropade neger åt honom. Min uppfattning av intervjun blev att det nog för det mesta uppfattas väldigt negativt att bli kallad neger. Inte nödvändigtvis alltid men nog för det mesta.

  Det har ju i och för sig inget att göra med hur ordet ursprungligen användes och uppfattades. Å andra sidan var det ju OK att vara Nazist i början på 30-talet men i dagens är en nazist ju inte riktigt salongsfähig (http://www.svt.se/nyheter/2…).

Comments are closed.