Promenaden

Fint väder. Ut på promenad. Poliser vid korsingen av Linnankoskigatan, Merikantovägen och Stenbäcksgatan: maraton. Såg en ensam maratonlöpare och en lika ensam överivrig åskådare som hoppade, klappade och heijade för fulla muggar. Fölisön var fullpackad av söndagsflanerare av alla slag. De övergödda fåglarna härjade vid bron. Mest måsar, men också duvor, några korpar, änder, svanar och gäss. En ornitofobikers mardröm, tänkte jag och rundade ön medsols. Varken poliser eller maratonlöpare vid korsningen på tillbakavägen, men nog söndriga ölflaskor med kronkorken på plats. Klåpare!

Insåg under promenaden att både Linnankoski och Merikanto förstår jag. Men Stenbäck. Vilken Stenbäck är det som gatan blivit namngiven efter? Den dystert asketiska lyrikern Lars Jakob, kyrkoarkitekten Josef eller kanske ingenjören Ilmari? Varken Pär eller Helena är det nog inte.

Published

4 comments

  1. Jag sku sätta mina pengar på Lasse, på grund av hans verssättning, men på rigigt vet jag inte. Sen hittade jag det här:

    Runoilija ja pappi Lars Jakob Stenbäckin (1811-1870) mukaan. Kuuluu aihepiiriin kotimaisia kirjailijoita. Heitähän on niillä kulmilla muitakin: Minna Canth, Mikael Lybeck, Karl August Tavaststjerna, Johannes Linnankoski ja tietenkin Zachris Topelius.
    Tietolähde: Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja No 24, toinen korjattu painos 1981

    Nu vet vi.

  2. Nu vet vi. Fint, tack. Jag skulle nog ha tippat på L.J. också, just på grund av att det finns andra textmakare här i närheten.

  3. Var så god. I alla fall är det skönt och kult att öva inhemskan (kan man faktist säga så? har nån aldrig talat om bara “inhemskan” i stället av…) Och använda ord och uttryck som jag inte lärde i skolan!

  4. Inhemskan heter det nog inte. Det andra inhemska eller modersmålet, beroende på vad man räknar som sitt modersmål, är det som används. Det är trevligt att du övar, och skrubu är en bra plats att öva på.

Comments are closed.