Tunnustus ja moite

Mervi helmikuusta otti ja jakoi omat Parhaat tilat:

Skrubu ansainnee viime vuotisista [blogeista] Parhaan monikielisen tilan -palkinnon

Parhaat tilat

Oj, tack så mycket! Onnellisuus ja hämmennys kuvaavat tunnelmaa täällä konehuoneen vieressä sijatsevassa sosialitilassa. Skål!

Samalla skrubu saa piiskaa arvovaltaiselta yhden hengen raadilta:

…jota oli ennen niin kiva lukea, mutta joka on nykyään niin tahmea, että tuskaa tekee

Parhaat tilat

Lätsis! Ai! Osui. Vanha kunnon porkkana ja keppi -metodi toimii ja ovathan muutkin valitelleet tahmaa. Ryhdyinkin heti siis tutkimaan mistä oikeasti on kyse. Itse on ole hirveästi tahmaavuudesta kärsinyt, mutta keräsin kuitenkin kaikki syylliset kirjastoon, takan ääreen. Sytytin piippuni. Joku on syyllinen. Ovatko läpinäkyvät PNG-kuvat ongelman ydin, eli ydinongelma? Noup, my dear Swätson, se on jotain ihan muuta.

Syy on taustalla. Eli siis taustassa. Tarkemmin sanottuna paikalleen lukitussa taustassa: background-attachment: fixed. Lukittu tausta hidastaa selainta kuin selainta.

Ongelma paikannettu. Valtakunnassa kaikki hyvin paremmin. Vai onko? Mitenkäs asian voisi korjata? Jos tausta kuva vierii piiloon ei läpinäkyvyydessä ole oikeastaan mitään itua. No ehkä skrubun luova yksikkö keksii tähän jonkin kreatiivisen ratkaisun.

Testasin (mäkissä) miten paljon taustakuvan lukitseminen vaikuttaa vieritysnopeuteen. Tulokset eivät ole hirveän tarkkoja, mutta antavat jonkinlaisen kuvan ongelmasta. Viritin selainten ikkunat niin että vieritettävä tila on yhtä korkea kaikissa. Vieritettävä alue oli n. 2000 pikselin korkuinen. Ja eiku skrollailemaan, ensin alas sitten heti ylös – nuolinäppäimin. Toistin testin moneen kertaan, en siksi että saisin tarkemman tuloksen, vaan koska vierittäminen on oikeasti perin hypnoottista puuhaa.

Selain Vieritysnopeus (lukittu/lukitsematon)
Opera 8 27/10 sek.
Firefox 1.0.3 32/ 24 sek.
Safari 1.3 8/7 sek.
Camino 0.8.3 14/8 sek.

Hämmentävää. Firefox on mieletön tahmatassu, oli tausta lukittu tai ei. Safari toimi selvästi nopeiten mäkissä (ei mitenkään yllättävää), mutta Camino ei jää hirveästi jälkeen. Suurin ero havaittavissa Operassa. Vertailuksi kaivoin IE 5.2.3 -vainaan naftaliinista. Näille mikkisoftaselaimille tarjoaa skrubu PNG:n tilalla giffejä, joten eroa saattaa syntyä sen vuoksi. Tulos: 7/6 sek. En tiedä pitäisikö itkeäkö vai nauraa. Sehän on nopea. Lukittu tausta hidastaa selainta kuin selainta, paitsi jos se on kuollut.

Entäs fiilis? Firefoxin vieritys on nykivää pahimmillaan useamman rivin hyppäyksiä tekevää joka taustakuvan ollessa lukittuna paikalleen on melkein sietämätöntä. Safari vierittää myös hiukan nykien, mutta ei niin ärsyttävästi kuin tulikettu, paitsi kun tausta on lukittu jolloin hyppäykset ovat jopa 80px luokkaa. Camino tuntui ehkä vierittävän sivua miellyttävimmin kaikista selaimista, vaikka lukittu tausta selvästi hidasti prosessia. Opera hyppii aika pitkiä hyppyjä vierittäessä, niin lukitulla kuin lukitsemattomalla taustalla, mutta lukitulla vain paljon hitaammin. IE:n vieritys on fiilikseltään kuin Opera tai Camino, mutta tuntuu vikkelältä eikä olennaisesti muutu oli tausta fixed tai ei.

Mielenkiintoista herra Swätson, en ole aikaisemmin miettinyt miltä vierittäminen tuntuu. Ei, en ota IE:tä käyttööni, se on jo naftaliiniarkussaan intiaanien hautuumaalla. Kyllä, joku rakentaa varmasti hautuumaan päälle taas asuinalueen.

Entäs lukija? Juuri sinä! Millä sinä selaat skrubua? Tahmaako? Pahasti?

Published

15 comments

 1. Ite oisin ainakin syyttänyt ihan ekana noita PNG-kuvia.. tai luulisi, että niiden läpinäkyvyydellä olisi jonkinlainen osuus tahmailussa.

 2. Firefoxilla luen, ja kiitos kysymästä, kyllä tahmaa. Kotona asiaa paransi koneen vaihto nopeampaan, mutta ongelma ei silti poistunut kokonaan – nopeilla koneilla on tiettyä tahmeutta niilläkin. Silti olen sinnitellyt.

 3. Operalla ja Firefoxilla selailen ja molemmat tahmaavat satunnaisesti, riippuen tähtien asennosta. Tällä omalla koneella se ei ole niin yleistä, tuntuu tehoa riittävän, mutta työkoneella tahmaa jo tosi pahasti.

 4. Jo, det är verkligt trögt. Jag har hittills testat enbart med Firefox, det blir att kolla i Konqueror när jag kommer hem.

  Normalt läser jag skrubu via Feed on Feeds så trögheten är inget problem för mig, men när nu hela inlägget handlade om sajtens grafik måste jag riktigt gå till “riktiga” skrubu och kolla.

 5. IMO ei nyt mitenkään häiritsevästi tahmaa. Tosin kone ei kovinkaan vanha ole, ehkä sillä on merkitystä. Ja Firefox oli käytössä…

  Kuulosti kyllä aika mielenkiintoselta tuo testin suoritus. Sisäinen (ja vähän ulkoinenkin) nörttini hihittelee mielessä piilevälle kuvalle, jossa pelkästään näytön valaisemassa huoneessa, näytön eteen kyyristynyt mies nakuttaa nuolinäppäimiä kuin henkinsä pitimiksi, samalla sekuntikelloa tapittaen.

 6. Ai sinäkö siellä vastapäisessä talossa olit kiikarit silmillä. Niin ohuiden verhojen taakse ei oikein voi piiloutua!

 7. Tahmaa, vaihtelevissa määrin. Vanhalla kotikoneella (mallia etana) tahmasi MAHDOTTOMASTI. Uudella tehomyllyllä tahmaa ihan vähän vaan. Mutta hämmästyttävintä on että työkannettavalla (josta ainakin tähän mennessä olin sitä mieltä että se on aika järeä vehjes), tahmaa aika lailla.

  Mutta enivei, Pinserin laaduntarkkaamon suositus on luopua fiksatusta taustakuvasta, on tää meinaan tosi viileen näköinen kumminkin!

 8. Anteeksi, ei ollut tarkoitus lyödä niin kovaa. :)

  Sain vyörytettyä itseni tänne sivun alareunaan saakka ihan vaan ton anteeksipyynnön takia. :D

  Mun pitää varmaan väsätä (muovailuvahasta) lohdutukseksi Parhaat tilat -pysti, vai?

 9. Ei hätää, ei se sattunut. Yllätys oli suurempi kuin kipu. Ei sun oo pakko pystiä tehä, mutta tee pieni banneri ;)

 10. Hitsi, johtunee siitä, että olen itsekin vanhenemaan ja hidastumaan päin, mutta ollenkkaan en ole havainnut mainittavaa tahmaamista seuraavilla kombinaatioilla:
  – mustikka-iMac mallia jokin hidas, selaimena Safari
  – ikääntyvä iBook (liki 3 v.), selaimena Safari/Firefox
  – HP 7000 kannettava, kohtalaisen nopsa, selaimena Firefox
  – joku bulkki pc, varsin tuore, uskottavan nopea, selaimena Firefox
  – joukko vanhoja ja vielä vanhempia POMI 450 ja 550 vehjeitä, selaimena IE

  Taidan olla vähään tyytyvä, pitkämielinen tai sitte vain itse niin hidas, ettei ole haitannut!

 11. Näyttäisi olevan perin henkilökohtainen näkemys. Mutta olen jo k… siis skrubun luova yksikkö on jo piirtänyt luonnoksia ongelman ratkaisemiseksi. Nyt pitää odottaa päättävien elimien reaktiota.

 12. Kai se kertoo jotakin jostakin, kun skrubua selatessa huudan sivulle, että “ÄLÄ MENE, ÄLÄ MENE” (niin että Toni luulee, että huudan hänelle), kun tahtoo malttamattomalla hiiren rullan käytöllä rullautua ohi sen kohdan mihin on tähdännyt.

Comments are closed.