Rå fisk och japanska köttbullar

Besökte Raku Ya, den nyaste japanska restaurangen i Helsingfors, på veckan. Det har skrivits både bra (även här och här) och dåligt (även här) om den. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig.

Raku YaStället ser fint ut. Träytor, varma toner. Skandinaviskt i japansk stil. Kändes som ett ställe dit man inte skall gå, som jag, i t-skjorta och jeans. Men servicen var vänlig. Jag blev visad till vårt loge, tog av mig skorna och klev över en liten ‘bäck’ in i det lila båset med ett bord för sex personer.

Skorna fördes i förvaring. Skulle man på toan fick man använda husets tofflor. Tofflorna var nyttiga också om någon skulle ta sig en giftpinne eftersom det är tråkigt att stå strumpfota på gatan.

Eftersom jag var i förtid satt jag mig ner och studerade menyn. Fem olika Sake sorter, Ume-shu samt Kirin, Asahi och Sapporo öl. Ja, och visst fanns det mat på listan också.

När resten av sällskapet hade hittat till loget var det dags att beställa. Servicen var fortsättningsvis bra: vänlig, tålamodig, rekommenderande och förklarande (vid behov). Vi fyllde bordet med ett och annat. Sushi, Temaki, Nigiri, Sashimi… Jag tyckte maten var bra och fräsch samt mycket vackert upplagd. Som minus måste jag säga att sushin som serverades på en träskiva (ett skärbräde?) kliddade fast något hemskt. Det var omöjligt att plocka åt sig ett stycke sushi utan att den föll minst i två bitar. Lite frustrerande. Det påverkade ju inte smaken, men krånglade till ätandet.

Diskussionerna flödade. Stämningen var bra. Maten smakade. I bland luktade det stekos när någon tillredde sin Yakiniku, men det var inte direkt störande.

Efter fisk och skaldjur av olika slag beställde vi ännu japanska köttbullar (risbollar inlindade i nöt ytterfilé, medium), lätt friterad höna samt både tonfisk- och tofusallad. Även detta smakade bra. Hittade inget att klaga om. Undrar dock vad “lätt” friterad är.

När alla var mätta, nöjda och belåtna märkte vi att lite på fyra timmar hade gått. Det var dags att avsluta kvällen. Räkningen för sex personer var inte saftig som vi hade tänkt oss. Min andel blev ca 16 euro dyrare än vad jag brukar betala på Eatz sushi bar.
När jag jämför det med en lång måltid, många olika sorter av gott att äta och dricka samt vänlig service känns priset helt rimligt. Billigt är det ju direkt inte, men smakar det så kostar det.

Allt som allt en positiv upplevelse. Skulle jag hamna i en situation där jag borde jämföra Raku Ya med Kabuki, så visste jag nog inte vad jag skulle säga. Raku Ya är en mera slipad och stilig restaurang, men den jordnära (personligare?) stämningen i Kabuki är trevlig. Båda har god mat. Har en känsla att Kabukis meny är mångsidigare, men att Raku Ya satsar mera på utseendet av rätterna. Båda är bra.

Och jo, vi fick skorna tillbaka.

Uppdatering: Jag och min dåliga matematik. Efter noggrannare uträkningsövningar visar det sig att prisnivån var ganska så mycket högre än vad jag skrev. Inte bra 16 e över Eatz priser utan ca 3 ggr högre. Däremed egentligen inte jämförbart. Silly me.

Published