Konehuoneen tenkkapoo

Mä oon näit zoom-leiskoja miettiny. Tehnykki asian eteen jotai, mut mitää julkaistavaa ei vielä oo. Ei vielä. Ihan vielä. Loma, tiiättehän.

Onks idea oikeesti tehä taitto isoin kirjasimin, vai oisiko kuitenki järkevämpää tehdä taitto jossa kirjaisimii ei kontrolloida koon, rivinvälin tai kirjasinperheen mukaa? Vaan värein ja mahdollisesti alleviivauksin. Oon ite ollu siinä uskossa että heikkonäköiset on virittäny näkymänsä isoks. Ja jos mä teen siitä vielä isompaa, niin teenks mä sit oikeesti palveluksen vai karhunpalveluksen? Hä? Kuinka moni kohderyhmäst käyttää selaimissaan omaa tyylitiedostoo? Moniks ei nää mun zoom-leiskaa? Kuinka moni kärsii siitä?

Mä oon lukenu et Zoom-CSS:n pitäis olla kevyt (1-2 kiloo) ja taiton joustava. Eli ei pahemmin mitää. Hyvin vähä. Vähä marginaalii, ehkä jotain pientä siellä täällä. Keskitetty? Kukaan ei kerro. Onko sil välii oikeesti?

Enkämä oikeesti ymmärrä tota “vaalee teksti tummal pohjalla” -logiikkaa. Siis puhutaan niiku korotetusta kontrastista. Ei se kontrasti oo sen isompi jos on valkost mustall ku jos on mustaa valkosel. Joskus, kauan sit kun mä olin nuori ja vastaanottavainen ideoille, sanoittiin et kaikkein luettavin teksti on mustat kirjaimet 10% cyaanilla taustall. Osa väitti että lämpimät sävyt on parempii. Silloin sanottiin että vaalee teksti tummalla pohjalla ei oo luettavaa. Se tosin ei pidä paikkaansa, koska silloinhan koulujen liitutaulut ei olis viestittäny oppilailleen mitää. Mut sitä on pidetty vaikeesti luettavana kuitenki.

Miks ihmees pitäis lisätä kirjainten välistystä? Helpottaaks se oikeasti luettavuutta? Jos teksti on kokonaan versaalii niin silloin on hyvä lisätä kirjainvälistystä, mutta juoksevassa tekstis kirjainvälistys heikentää sanakuvien hahmottamista.

Mä oon selannu läpi kaikenlaisii tähän zoom-leiskaan liittyvii juttuj enkä oikein saa kiinni perusajatuksist. Toisaalta mä ymmärrän idean, mutta moni ohje sotii sitä vastaan mitä oon typografiasta oppinu. Oonks mä tyhmä? Voiks olla etmäen ymmärrä sitä mitä gurut kirjoittaa vai oonksmä oppinu väärii asioita?

Kato ku mä näkisin jutun nii että tehään leiska joka kätevästi kääntyy vastaanottajan ruudulle. Semmonen missä on jotain määriteltyj juttuj, mu jossa pääasia antaa periks vastaanottajan asetuksille. Ei kai me kuitenkaa tehä saitteja joiden perusajatus on “te ette kuitenkaa osaa”, vaan semmosii joiden idea on “me joustetaan siks että me osataan”. Silleen niiku joku mobile device tyylitiedosto.

Joo. Vähä liikaa roséeta. Öitä.

Published

25 comments

 1. Öh, tulitpa tässä sanoneesi ääneen omatkin ajatukseni. Mullakin kun ollut hiukan vaikeuksia perustella itelleni zoom-leiskan tarpeellisuutta juuri mainitsemistasi syistä, niin kivaa kuin se joidenkin tahojen mielestä oliskin olla olemassa. Ja tämä ihan ilman roséeta.

 2. Aika karkottavalta tuo minustakin tuntui ja sai ihan refleksinä sormet painamaan pari kertaa omppu + miinus -kombinaatiota, jotta hieman helpotti.

  Minulle tulee silmät kipeiksi, kun yritän lukea vaaleaa tekstiä tummalla taustalla tietokoneen näytöltä. Reaalimaailma on eri asia, ja liitutaulu pesee tussitaulut moneen kertaan [tussit ovat aina lopussa, tussitaulun pinta on aina rikki niin, että vanha jälki ei lähde kunnolla pois, joku urpo käyttää aina vahingossa sprii-liukoisia tusseja yms. yms.][toisaalta taulusieni on aina kuiva, liitutaulu on pyyhitty huonosti, joku urpo on käyttänyt väriliitua, joka ei ole kunnolla vesiliukoinen yms. yms.]

 3. Anteeksi, kun vastaan khännibolkkaan. Paikkaan yliolkaisuudella. :)

  Zoomia kannattanee tarjota nimenomaan sen takia, että sivustoa voisi selailla ilman apuvälineitä tai -ohjelmia. Pointti lienisi siinä, että heikkonäköisen pitää tosiaan itse tehdä jotain koneelleen tai selaimelleen tai millä sitten tekstin saakaan näkyville. Zoom tekee tämän käyttäjän puolesta. Näin minä asian ymmärrän, vaikka joidenkin tahojen mielestä sellaisen tekeminen ei olekaan kivaa. Näin täysaistisena lopputulos näyttää ehkä ikävältä, mutta ei zoomia ole suoranaisesti täysaistiselle suunnattukaan.

  Ehkä kaipaamme jonkun asiantuntijan selvitystä, mikä merkitys värivalinnoilla ja tekstivälistyksillä on.

  Mobile device-tyylitiedo taas: se on yksi vitsi, kunnes Nokia saa härpättimiinsä jonkun kunnollisen selaimen.

 4. Voisin kuvitella että semmonen riisuttu taitto, jossa ei pahemmin määritellä kokoja taihikka leveyksiä voisi ajaa asian paremmin kuin semmoinen joka näyttää simppleliltä (iso teksti, ei graffaa) mutta on kuitenkin perin muotoiltu. Max- ja min-width voisi olla hyvä ratkaisu, mutta vaatii tietenkin kludgetusta notta IE ei räväytä tekstiä koko ruudun leveydelle.

  Hyvä näyttö ja hyvä näytönohjain näyttää varmasti tekstin selkeästi myös vaaleana tummalla pohjalla, mutta huonommat näytöt syövät kirjainmuotoja samalla tavalla kuin painetussa matskussa. Teksti ohenee vaikealukuiseksi. (vähän niin kuin Forumissa nyt oleva iso banneri, siinä keskikuilussa, jossa nyt näyttäisi lukevan FINISII, vaikka se on sinistä tekstiä vaalealla pohjalla)

 5. Ymmärrän toki että zoom ei ole tarkoitettu meille jolla näköaisti pelaa hyvin ja siksipä emme ole (oikeasti) oikeita henkilöitä kommentoimaan onko se toimiva vai ei. Hommahan vaatisi kohderyhmätestauksen.

  Mutta, ja voin tietenkin olla ihan väärässä, kuvittelisin että moni heikkonäköinen on jo säätänyt näyttönsä kontrastit semmoisiksi että teksti on luettavaa (ehkä jopa, koska se on mahdollista, invertoinut värit ja sävyt). Netissä roikkuminen kun ei ole ainoa asia mitä tietokoneella voi tehdä. Siksipä voisin kuvitella, yhä väärästi, että nämä kyseiset henkilöt repivät pelihousunsa kun tulevat saitille joka sitten joko tuplaa tai nollaa heidän asetuksensa. Siis teoriassa, kun en tiedä.

  Mobile device -tyylitiedostoa skrubu tarjoaakin lähinnä niille jotka käyvät täällä PDA:n avulla. Ne jotka lukevat saittia Nokialaisilla kärsikööt. En minä ihan kaikille marginaaliryhmille viitsi… niin kuinkakohan monta näkörajoitteista täällä käy? Enemmän kuin mobiilisurffareita (joita on yleensä semmoiset 2%)?

 6. Olis ihan jees, jos se joku asiantuntija jostakin pongahtaisi ja kertoisi ihan oikeesti, että miksi niitä zoom-leiskoja pitäisi tukea. Epämääräiset “no kai se on siks”-lausunnot eivät oikeen vakuuta. Missä on kaikki oikeat asiantuntijat silloin kun niitä tarvitaan?

 7. Mutta, ja voin tietenkin olla ihan väärässä, kuvittelisin että moni heikkonäköinen on jo säätänyt näyttönsä kontrastit semmoisiksi että teksti on luettavaa … Siksipä voisin kuvitella, yhä väärästi, että nämä kyseiset henkilöt repivät pelihousunsa kun tulevat saitille joka sitten joko tuplaa tai nollaa heidän asetuksensa. Siis teoriassa, kun en tiedä.pni

  Samaa voisi tietysti pohtia kenen tahansa käyttäjän kannalta mutta varteenotettava pointti.

  Jos kaikki käyttäjät käyttäisivät omia tyylitiedostojaan (ja sivustot tehtäisiin edes jonkin standardin mukaan) , ei tätä keskustelua varmaankaan käytäisi. Eikä meillä olisi web-disainereitakaan montaa. ;)

  Tämä saattaa kuulostaa idealistiselta mutta web-sivun voima ei välttämättä ole siinä kuinka hyvin palvellaan valtayleisöä vaan siinä kuinka otetaan huomioon marginaalikäyttäjät. Zoom-leiska vastaa tähän haasteeseen. Zoom on yleensä tarjolla vaihtoehtoisena taittona, joka pitää erikseen valita, joten käyttäjä voi sopeutua asiaan paremmin. Nyt tulee hieno: linkin klikkaaminen on initiaatioriitti tai siirtymävaihe.

  Mervi: Josku listailee ajoittain zoomailun “asiantuntijoita” ja on lyhyesti maininnut asiasta myös Saavutettava.fi:ssä. Ei kannattane kuitenkaan hätäillä tämänkään asian kanssa. Kyseessä on sen verran tuore ajatus, ettei sitä ole pakolliseksi määrätty. Kokeilla kannattaa. Voi käydä kuten Pnille on käynyt: tulee ajatelleeksi asiaa.

  Missäs olikaan se lista laitteista, jotka tukevat mobile-css:ia….?

 8. Otin juuri rss-lukijan haettavaksi Skrubun kommentti-rss:n ja hoksasin, että siinähän ongelma on jo ratkaistu. Käyttämäni NetNewsWire-ohjelma tarjoaa monta vaihtoehtoista tai käyttäjän omaa tyylitiedostoa, millä muokata lukukokemus itselle sopivaksi.

 9. Aivan. Jos ei halua mitään muuta kuin sisällön, ilman turhia koristeita, lue RSS:ää. Hyvä pointti. Eikös selaimiinkin saa viritettyä oman tyylitiedoston käyttöön?

  Tuosta “Making Text Legible -Designing for People with Partial Sight” jutusta. Heti ekassa esimerkissä eivät seuraa omaa neuvoaan “Text should be printed with the highest possible contrast” ja esittävät melkein valkoista tekstiä sinisellä pohjalla, eli ei korkein mahdollinen kontrasti :) Vaan muuten tuntuisi olevan ihan hyvä juttu. Eiköhän tuossa ole aika paljonkin ruudulle soveltuvaa: Kontrasti, tasaväliset kirjasimet, koko, värit… jne.

  Onko edes olemassa listaa laitteista jotka tukevat media=”handheld”? Toisaalta jos semmoisen tyylitiedoston on tehnyt ja päätelaite ymmärtää käyttää sitä niin eihän siitä ymmärtääkseni mitään haittaakaan ole. Skrubussa se on yksinkertaistettu taitto yhdessä palstassa ilman ylimääräisiä graffoja (eräänlainen zoom, vaikkei kuitenkaan).

 10. Tosin tietysti rss:n kanssa on hankala “surffailla” ja löytää asioita. Mutta periaate toimii: sisältöä jaetaan standardissa muodossa ja lukijalle annetaan vapaus muotoilla ulkoasu mieleisekseen. Toisaalta, zoom-leiskassa (ja miksei handheldissäkin) lienee kyse nimenomaan kävijän elämän helpottamisesta. Sivun tekijä tekee työt ja kävijä vain lukee.

 11. Totta, zoom-leiska, kuten handheld tyylitiedosto, on ystävällisen ylläpitäjän mukava pieni lisä Teille, rakkaat lukijat. Me välitämme, te tiedätte sen ja siksi tulette tänne uudestaan ja uudestaan. Täällä on kivaa.

 12. Niin söpöä ja huomaavaista kuin näkövammaisten huomioon ottaminen onkin, on se käytännössä lähes kaikilla sivuistoilla (tälläkin) yksi viimeisimmistä hommista mitä kannattaa tehdä.

  Työikäisistä näkövammaisia löytyy joidenkin arvioiden mukaan 10 000 (eläkeikäiset surffaajat ovat pieni vähemmistö, vielä pienempi on eläkeikäiset näkövammaiset ja vielä sitäkin pienempi ryhmä on se joukko joka on eläkeikäinen, näkövammainen ja joka kuuluu esimerkiksi tämän sivuston lukijakuntaa tai kohderyhmään). Se on naurettavan vähän, ja vielä enemmän naurattaa ne määrät mitä näkövammaisia nyt esimerkiksi tällä sivustolla käy, tai kuinka montaa esimerkiksi tämä sivusto kiinnostaa. Olemattomalle asiakaskunnalle ei kannata kovin paljoa enerigiaa uhrata.

  Ja jos oikeasti halutaan sivustosta tehdä jotenkin luettavampi, olkoon se sitten silmien kannata helpompi tai luettava siine mielessä että viesti tulee helposti perille, kannattaa entistä vähemmän miettiä jotain zoom-leiskoja.

  Aloitetaan vaikka siitä että korjataan ne kielioppivirheet, suomennetaan sivu, karsitaan kaikki turhat tekniset nippelitiedot ja suurennetaan näitä pahuksen lomakkeita. Aloitetaan siitä, että mietitään miten ne asiat ilmaistaan.

  Olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että internet (sisältäen myös siis www-sivut) pitää olla kaikkien saatavilla, mutta palvellaan nyt ensiksi sitä enemmistöä. Hoidetaan ne oikeat viat ensiksi kuntoon ja sitten keskitytään hienosteluihin.

  Olen myös aika varma, että suurin näkökyvyltään heikentynyt ryhmä on väsyneet surffaajat, eikä suinkaan näkövammaiset. Jos haluaa näkökyvyltään heikentyneitä palvella, niin aloitetaan meistä väsyneistä.

 13. Olemattomalle asiakaskunnalle ei todellakaan kannata uhrata paljoa aikaa. Ongelmahan vaan on se etten oikeasti tiedä miten iso olematon näkövammainen kohderyhmä(ni?) on. He kun eivät näy palvelintilastoissa kuten selaimet ja käyttöjärjestelmät.

  Ah, “suomennetaan sivu”. Mutta. Tämähän on tämmöinen kaksikielinen (joskus myös englanninkielinen) blogi, ja koska piti valita joku käyttöliittymäkieli (yritin tehdä kielettömän, mutta epäonnistuin) valitsin ruotsin. Minä kun olen blogin ylläpitäjä ja hurri ajattelin että se olisi pikantti detalji. Äidinkieli jotenkin tuntui loogiselta. Voisin suomentaa skrubun, mutta en halua. Ei tee mieli. Jag finner det viktigt att skriva saker på mitt modersmål också.

  Muuten olen samaa mieltä. Sisältö kuntoon, sitten viilaamaan ulkonäköä. Minä tosin en ehkä kuitenkaan seuraa kyseistä ideologiaa vaan kuten niin monien muiden asioiden kanssa elämässä olen huomannut että mitä seksikkäämpi ulkonäkö, sen enemmän kiinnostusta huolimatta sisällön tyhjyydestä. Vaikka ei kai skrubu ole seksikäs. Ei. Ei ole. Kiva, ehkä, mutta täällä ei tihkuta seksiä.

  Suurennetaan lomakkeita. Senhän pitäisi onnistua. Itse on ole huomannut niiden koon olevan häiritsevän pieni, mutta minähän intuitiivisena (MBTI) henkilönä en oikeasti ole oikea tyyppi testaamaan käyttöliittymiä (ainakaan omiani). Otan asian työn alle, mutta näin lomalla tuskin mitään tapahtuu. Tarkoitatko suurennoksella siis fonttikoon suurentamista vai rivien lisäämistä? Leveyttä en oikein pysty lisäämään.

  Nippelitieto? Viittaatko oikeaan laitaan ja siellä majailevaan häröön? Sehän nyt on siellä hämäämässä ihan tietoisesti. Sitä en muuta miksikään. En. Toivon että sitä kautta joku eksyy muihinkin juttuihin kuin vain niihin jotka ovat etusivulla esillä.

  Kielioppivirheet. Juu. tiedetään. Niitä tulee. En voi tietenkään piiloutua kaksikielisyyden taakse, mutta siitäpä ne virheet johtuvat. Ainakin luulen niin. Voin paljastaa että kirjoitan vielä huonommin ruotsiksi. Siksipä sitä on tärkeä kirjoittaa, ettei unohdu. Ettei muutu kieli vielä huonommaksi. Ruoste vainoaa.

  “miten ne asiat ilmaistaan”? Tähänkin toivoisin hiukan tarkennusta. Tarkoitatko tämän jutun puhekielistä kirjoitusasua? Se nyt oli semmoinen hetken hurmio. Pyrin yleensä kirjoittamaan selvemmin (en ehkä aina onnistu) ja nyt tein tietoisen poikkeuksen. En osaa selittää sen tarkemmin. Mä en aina bonjaa.

  Lopuksi haluaisin sanoa että väsymyksestä pääsee eroon säännöllisellä elämänrytmillä ja kunnon yöunilla. Jos sinua väsyttää etkä jaksa lukea mitä täällä kirjoitellaan, älä tule tänne itseäsi kiusaamaan. Väsyneenä ärtyy nopeasti ja keskittymiskyky on huono.

  Kiitos Harri hyvästä palautteesta. Olisi mukava jos kaikki osaisivat artikuloida ajatuksensa yhtä eloisasti.

 14. Mitäs vikaa leviäövässä ulkoasussa on? Osaa jokainen selaimen ikkunaa säätää pienemmäksi jos liiaksi leviää…

  Te mietitte liikaa asioita ja päädytte siihen alkuperäseen ajatukseen kuitenkin.

 15. Eikös se ole hyvä, että edes joku ajattelee jotain. Kannattaa kokeilla itsekin joskus.

 16. Tarkoituksenani ei ollut mitenkään erityisesti tarketua Skrubun ongelmakohtiin, vaan koitin ihan yleisesti sanoa, että käytettävyyden ja saavutettavuuden saralla on jokaisella sivustolla suurempiakin ongelmia kuin zoom-ulkoasun puute tai sen muoto.

  Teknisillä nippelitiedoilla tarkoitin mm. sivun alalaidassa olevaa aikaa joka muka kertoo käyttäjälle jotain siitä, kuinka nopeasti hänelle sivu toimitettiin. Tarkoitin knappar optiskon alta löytyviä kuvia, esim. jokin GeoURL on täysin päätön palvelu. Tarkoitin jotain aivan naurettavia lukemia siitä, miten suosittu tämä artikkeli on. Nyt tämän suosikkiarvo on 71 %, mutta siis 71 % mistä? Suomessa muuten arvo ja mittayksikkö erotetaan toisistaan välilyönnillä, poislukien muistaakseni asteet, siis ei lämpöasteet vaan ne asteet joilla ilmoitetaan kulman suuruus.

  Lomakkeiden suurentamisella tarkoitin näiden kaikkien tekstikenttien suurentamista. Nimen, meiliosoitteen ja kotisivujen osoitteen ei tarvitse olle mitenkään erityisen pitkiä, etteivät ne näkyisi kerralla. Tähän lyhyyteen ei ole kyllä mitään järkevää syytä. Tämä tekstilaatikko mihin itse viesti kirjoitetaan, on liian pieni joka suunnassa. Se on liian kapea, linkkejä tehdessä ilmestyy liian usein ja liian helposti vaakavierityspalkki, joka vaikeuttaa kirjoittamista. Osoiteet kun tuppaavat nykyään olemaan liian usein liian pitkiä. Tämä on myös liian matala, esimerkiksi minulla mahtuu tähän 9 riviä tekstiä, käytössäni on Firefox Windowsin päällä ja käsittääkseni teksti on oletuskokoista. Ei kappaleen tarvitse olla kummoinenkaan kun se ei enää tähän mahdu, jolloin jo kirjoitetun tekstin hahmottaminen hankaloituu.

  Kielioppivirheitä tulee kaikille, sille ei sinänsä voi mitään. Tämä “miten asiat ilmaistaan” -heitto koitti tuoda sen asian esiin, että panostettaisiin viestin selkeyteen. Otsikko on lyhyt, ytimekäs ja mielenkiintoa herättävä. Viestin ensimmäinen virke kertoo olennaisimman ja jokaisen kappaleen ensimmäinen virke kertoo kappaleesta olennaisimma. Nämä ovat valtavan vaikeita asioita, enkä todellakaan itsekään niitä osaa. Harjoitus tekee mestarin tai sitten ei.

  Väsymyksestä pääsee toki eroon, mutta väsyneistä surffaajista ei.

 17. Miten heikkonäköiset huomioonottavan kokeilun pohtiminen veisi jotakin pois väsyneiltä?

  Ehkä kannattaa myös muistaa, että tämä Skrubukin on vain henkilökohtainen blogi, missä blogin ylläpitäjä kokeilee kaikenlaista, mitä vastaan tulee. Siitäkin (ja kaikista mahdollisista ongelmistaan) huolimatta Skrubu, joka joutuu nyt esimerkiksi asiasta sivuun puhuessani, on saavutettavuudeltaan monta kilometriä edellä melkein kaikkia viranomaissivustoja.

 18. Kyselin zoom-ulkoasuista muutamalta asiantuntijalta Näkövammaisten keskusliitosta ja kirjastosta. Yhteenveto on tulossa piakkoin omaan blogiini: http://www.biomi.org/blogi.

  Samaa mieltä olen siitä että myös ensinäkemältä toisarvoisia, myöhemmin ehkä hyödyttömiksikin osoittautuvia asioita kannattaa kokeilla. Ei niistä muuten saa selkoa tai tällaista keskustelua synnytettyä :)

 19. Heikkonäköisten ongelmien parissa pyöriminen on väsyneiltä pois sitä kautta, että hiedän ongelmansa ovat erilaiset.

  Toki Skurubu tekee mitä Skrubua huvittaa, mutta jos haluaa oikeasti palvella kävijöitä, niin moiset zoom-hömpötykset kannattaa heittää romukoppaan tai vähintäänkin unohtaa pitkäksi aikaa.

  Ja toki sen näkee sokeakin (eh eh) että Skrubu on kaikilla mittareilla viranomaissuvistoja edellä, ei kai näissä piireissä edes moista tarvitse mainita.

 20. Harri Paavola: olet oikeassa siinä että sivun toimitusnopeus ja jutun suosikkiarvo (josta voi lukea täältä) on turhaa nippelitietoa. Minä nyt vaan satun tykkäämään nippelitiedosta. Olen myös triviatiedon iso ystävä (tykkään esim. GeoURLista). Uskon myös että lukijat osaavat olla välttämättä siitä mistä eivät välitä (!). Vaikka uskohan ei yleensä vastaa todellisuutta.

  Suosikkiarvon kirjoitusasusta vastaa plugi. Mutta sen korjaaminen ei liene iso homma (tehty).

  Tekstilaatikkoa voin kasvattaa korkeussuunnassa (tehty). Mutta leveyssuunnassa kasvattaminen hajottaa taiton. Nimi-, meili- ja osoitelaatikoiden leveyttä voin kasvattaa (tehty).

  Ja mitä zoomiin tulee, olen ajatellut tehdä oman version joka on ennemminkin riisuttu kevyttaitto kuin zoom sellaisena kuin siitä nyt kirjoitetaan.

  designer: joskus saattaa tuntua että ajatellaan liikaa, ja tottahan juttuja pitää myös tehdä fiilispohjalta, mutta ajatteleminen on siinä mielessä tärkeätä että voi myöhemmin toistaa tekemisensä tai ehkä jopa perustella miksi on tehnyt niin kuin on tehnyt. Improvisointi ilman vahvaa pohjaa on sattumaa. Ajattelu, tai tässä jutussa lähinnä omien ajatusten analysointi (tai ihan vaan artikulointi — vaikkakin mahdollisesti epäselväsi) on tapa oppia omasta tekemisestä ja mahdollisesti kirvoittaa keskustelua joka puolestaan tuo omaan (hyvinkin rajoittuneeseen) ajatusmaailmaan(-i) uusia näkökulmia.

 21. Thank you very much, Joe Clark. Actually I’m employed, but always open for suggestions :)

Comments are closed.