Tekstinikkaritrio

Brown
Da Vinci -koodin villitys ei ole iskenyt minuun, mutta kun sain lahjaksi Dan Brownin Enkelit ja Demonit, otin tietenkin ja luin sen. Ihan mukavaa lomalukemistoa. Vauhdikkaasti etenevä, triviaalitiedolla (nam!) ryyditetty uskonnosta ja tieteestä kertova tarina joka ei kuitenkaan ollut ihan niin yllättävä kuin mitä olin odottanut. Rooma voisi olla ihan kiva kaupunki käydä katsastamassa.

Rowling
Kun on lukenut aikaisemmat piti tietenkin lukea myös tämä kuudes, The Half-Blood Prince. Tarina jatkuu ja pahuus voimistuu entisestään, mutta samalla pedataan seitsemännen ja viimeisen osan ratkaisua varten hommat kuntoon. Googlen uutiset kertoivat yllättäen jo jokin aika takaperin että ***** kuolee, mutta olihan se kuitenkin hiukan yllätys. Itse kuvittelin kirjaa lukiessa että se voisi kuitenkin olla *****. Ehkä hiukan parempi kuin edellinen kirja. Odotan kyllä ihan mielenkiinnolla miten sarja loppuu, saattaapa olla mukavan yllätyksellinen tarina.

Tufte
Olen tässä lueskellut, pätkittäin ja sattumanvaraisesti sivuilla liikkuen — jonkinlaista omaa kokonaiskuvaa hahmottaen — Edward Tuften kirjoja Envisioning Information ja Visual Explanations. Hienoja kirjoja, niin sisällöllisesti kuin ihan artefakteina. Upeata katsottavaa, mielenkiintoista luettavaa. Värejä, koleraa, tulkintoja ja avaruussukkulan räjähdys. Tufte on aika kova jätkä, kunnon datataiteilija. Tai no, mielestäni hän on informaatiotaiteilija. Datalla ja informaatiolla kun on vissi ero. Kuten kirjoistakin käy ilmi.

Inspiroiduin tekemään small multiples kuvan siitä miten värillisiä vuodevaatteita voi yhdistellä.

small multiples of coloured bed clothes

Tuften sparkline -projektia olen seurannut sivusilmällä. En ole siitä ihan vakuuttunut, vaikka idea onkin nerokas. Ei mitään isoja graafeja, vaan tekstin sekaan sijoitettavia visualisointia, kuin sanoja. Informaatiota joka vie vähemmän tilaa. Optimointia. Tavallaan todella kaunista, mutta ei aina hirveän helppolukuista. Esimerkkejä ja PHP -skriptejä löytyy sparklines.orgista ja tavalliset kuolevaiset voivat tuottaa itselleen semmoisia täältä.

Published