Vielä vähän Prahasta ja rahasta

Rahanvaihto kannatti tehdä ennen reissua Forexissa. Prahassa on kyllä rahanvaihtopömpeleitä mutta kurssi on yleensä heikko. Jotkut paikat pitävät kahta kurssia. Yksi on niille köyhille jotka vaihtavat rahaa alle 6000 EUR arvosta ja se on todella huono kurssi. Toinen kurssi on niille jotka vaihtavat yli tuon mainitun summan, ja täytyypä sanoa että Forex päihitti senkin.

Ne pömpelit jotka lupaavat ihan hyvän vaihtokurssin rahastavat sitten tyhmää turistia yleensä jollain toisella tavalla. Esimerkiksi ne jotka lupaavat 0% palvelumaksun kertovat hyvin pienellä tekstillä että tarjous koskee vain kun vaihdetaan paikallisesta valuutasta johonkin muuhun. Jos haluaa euroista paikallista rahaa niin saa varautua palvelumaksuihin. Yhden paikan kurssitaulukko näytti ovenpielessä yhtä ja tiskillä toista (huonompaa) kurssia. Tätä ihmetellessä muuttuivat numerot ovipielen taulussa kuin taikaiskusta.

Poliisin “Varokaa väärää rahaa“-auto varoitti vaihtamasta rahaa kadulla. Ja pimeitä rahanvaihtajia oli kyllä liikenteessä. Joskus kun pysähtyi katsomaan kursseja ilmestyi jostain ukkeli joka hermostuneesti kyseli “change money, change money?” (ihan kuin Bulgariassa 90-luvulla). No thanks. Vaihtakaa rahat pankissa, oli poliisin viesti. Samaa oli sanonut yksien tuttujen opas.

Parhaan kurssin sain kuitenkin yllättäen nostaessani rahaa luottokortilla automaatista (hyi minua tuhlaajapoikaa). GE Moneyn Bankomaty antoi Forexiakin paremman kurssin. Mikä olikin oikein mukava yllätys. Kone tosin sylkäisi käteeni 2000 korunan setelin jonka rikkomisessa tuli ongelmia. Oli sen verran on iso raha.

Vaikka kyllähän Prahassa pärjää aika hyvin luottokortilla maksaen. Kannattaa kuitenkin pitää kahisevaakin mukana koska joissain ravintoloissa huomasin että luottokortit eivät kelpaa alle 1500 korunan laskuihin. Ja on siellä niitäkin jotka eivät hyväksy luottokortteja ollenkaan.

Mitenkään hirveän kallistahan siellä ei ole. Saa nähdä miten Tšekkien siirtyminen euroon (aikaisintaan 2009) vaikuttaa hintatasoon. Seuraavassa jokunen likimääräinen nykyhinta euroissa:

klobasa
 • Kertalippu spårassa 0,70
 • Maittava makkara snagarilta 1,00
 • Litra 95E bensaa 1,00
 • Tuoppi olutta (arvioitu keskihinta) 1,20 (halvimmillaan n. 0,55)
 • Kaksi desiä viiniä viinibaarissa (keskihinta) 1,20
 • Big Mac 2,10
 • Edestakainen junamatka 73 km 4,20
 • Pääsylippu TV-torniin 5,10
 • Pääsyliput valokuvanäyttelyyn joka oli kolmessa eri museossa ja galleriassa 6,80
 • Seitsemän päivän lippu julkisiin liikennevälineisiin 9,60
 • Kahden tunnin risteily Vltavalla 11,90 (olut aluksella 2,70!)
 • Kartsa valkoista mallua 19,40

Lisää hintoja täällä. Hyvä valuuttalaskin täällä.

Published

2 comments

 1. telson: Koska en arvosta mainontaa kommenteissa, etenkään kökköä mainontaa, poistin linkkisi. Muu teksti saa jäädä.

Comments are closed.