Motström

Min nätradio för progressiv rock har redan en längre tid varit Delicious Agony, men via Navelfluff steg den kanadensiska Dividing Line in i mitt medvetande. Surf , klick och så är deras spellista för ljudströmmen på min maskin.

Men ack och ve! Efter att ha klickat på ikonen i iTunes ett antal gånger, utan att få ljud att höras, märker jag att det är en Ogg-ström. Jaha. Just så.

Dags att ladda ner Ogg-pluggen till QuickTime. Har inte haft behov av den tidigare. Efter en mödolös att installation är det bara starta om iTunes. Nu har jag stöd för Ogg i iTunes, men tyvärr klarar den inte av strömmande media i Oggformat.

Grr.. jag vill höra på progkanalen! Jag vill!

Lite detektivjobb på nätet avslöjar ett alternativ som redan jag redan har på datorn, nämligen VLC. Det visar sig att programmet som verkar klarar av svåra videofiler bättre än MPlayer OS X också kan spela Ogg-strömmar. Fantastiskt. Men tyvärr är programmet lite instabilt och håller på med underliga tricks, varav det mest frustrerande är att tangentordet mitt i allt slutar fungera. Inte precis praktiskt.

Jag vänder mig till progkanalens hjälpsida. Den rekommenderar musikspelaren Whamb. Okej, den kan sin sak, men det känns lite dumt att ha två musikspelare. En för progkanalen och en annan för allt annat? Jo nej, inte. Och detta program kan inte visa vad låten eller bandet heter (vilket vore kul, eftersom den informationen inte finns på progradions hemsida). Nästa tack.

Audion (ni kommer säkert ihåg The True Story of Audion) har sina goda sidor. Den kan visa namnet på låten och bandet, fast displayen är störande liten. Men tråkigt nog orkar Audion inte spela ljudströmmen ordentligt. Kontakten bryts allt som oftast. Dessutom blir det samma dilemma med två musikspelare, som med Whamb. Inte bra. Vad annat finns?

Det som inte finns är Unsanity Echo och det jag hittade bakom MacAmp-länken, det jag trodde skulle vara Le Grande Finale, den heliga graalen och meningen med livet, OSS 3D pluggen till iTunes, är inte det jag först trodde.

Thus, OSS 3D greatly improves playback of all of your MP3s, RealAudio files, Audio CDs, OGG-Vorbis and other digital and real-time/streaming audio & sound.

Men det betyder ju inte att pluggen lär iTunes kunskapen att ta emot Ogg-strömmar. Nix.

Som en sista utväg försöker jag febrilt hitta MacAMP, men hittar bara gamla OS 9 versioner eller MacAMP Lite, som inte verkar kunna spela ljudströmmen alls (fast den borde kunna). Alla dessa program som inte fungerar!

Fy fan en sådan besvikelse. Det känns som att försöka skära upp handleden med en trubbig smörkniv av trä. Inte trevligt, liksom.

Så vad blev kvar då? Av alla alternativ jag hittade verkar Whamb vara den bästa. Men bra är den inte. Det finns tydligen inget alternativ som skulle vara ens lite tillfredsställande, vilket leder till att jag troligen inte kommer att lyssna på ljudströmmen från Dividing Line, vilket i sin tur leder till en aning frustration (inte minst av det att jag slösade en hel del tid på att inte hitta något vettigt).

Argh!

Published

4 comments

  1. Ack och ve, minsann! Jag försökte just gräva fram iPhotos med min nya Mac läppäre, men Apple tycks ha packat den ihop med iLife, dvs. money talks. Fan.

  2. Ingen gratisversion i Tigern? Just så. Det låter ju tråkigt. Det blir alltså ett måste att skaffa iLife om man vill köra iPhoto. Och med iLife får man iTunes, som nog kommer gratis med Tiger. Underligt.

  3. Väntas nu. Mac OS X är ju BSD, och sålunda ska det väl finnas en ogg123 till den oxå?

    Nu har jag själv tyvärr ingen Mac, men ett litet googlande ger Ogg Drop av No U-Turn Software (http://www.nouturn.com/oggdrop/) samt Audion 3 av Panic (http://www.panic.com/audion/) plus MacAmp och Unsanity Echo som du redan nämnde.

    Men ha! Räddningen _kan_ vara nära. I en tidigare artikel av Robert X. Cringely (http://www.pbs.org/cringely/pulpit/pulpit20050505.html) nämner han att det redan finns OGG-ikoner i OS X Tiger, och han tesar att vi snart både kommer att finna en iTunes och en iPod med oggsupport. Det, ni! (vill ha!)

  4. Har inte haft behov för oggsupport tidigare, men om Apple bygger in det i systemet känns det ju inte helt fel. Tiden får visa hur det går.

Comments are closed.