Snímky z Prahy

pastiche of Koudelkas hand and watch from Prague 1968

A picture I was determined to take if I ever got to Prague was a Koudelka pastiche. When I got there I took the one that you see to the right, sixteen days short of 37 years since the orginal photo was taken. Alas, I have no watch, but I know it was 1.19 pm.

Now I have this pastiche and 111 more pictures from Prague and Kutná Hora online. Do take a look.

Published

17 comments

 1. Loistavia kuvia! Siis aivan mielettömän hienoja! Ja nyt puhun sitten vain valokuvista… Tajusin vasta sen lauluvideon lopussa, mitä biisiä laulatte… Kiitos!

 2. Nöyrät kiitokset. Mä olin melkein laittamassa siihen videon yhteyteen vinkin biisistä, mutta ajattelin että jos joku sen varoitteluista huolimatta katsoo, tajuaa kuitenkin mistä on kyse (ja Freddie pyörii vinhaa vauhtia haudassaan).

 3. Enpä voi olla kertomatta, että sulla on aivan loistavia kuvakulmia noissa kuvissa. Juuri tuollaista yksityiskohtaista kuvaamista ihailen. Nautinto oli kuvia katsella. Ja se oma kuvausinto syttyi taasen, huomenna kameran kanssa ulos :)

 4. Tanja, mukava kuulla että että inspiroin sinua kuvamaan. Se on hienoa, olen otettu. Oikeasti. Kiitos.

 5. Olen usein ajatellut että pitäisi hankkia joku hyvä pieni nauhuri jolla voisi tallentaa äänimaisemia. Mutta jotenkin aina unohdan sen ja sitten huomaan reissuilla äänitteleväni kännykällä tietäen että lopputulos on huono.

  Täytyypä ruveta katselemaan mitä löytyisi.

 6. Fina bilder! Tyckte speciellt om detaljbilderna, och allsång-versionen om Bohemian Rhapsody, oh my…

 7. Härreje, snärtiga bilder. Jag skulle ha stavat det där med ett utropstecken om jag inte vore så, öh, lost-for-words liksom.

  Kan du ge lite vinkar om VAD du egentligen gör åt en filur som fotar hellre en bra (http://flickr.com/photos/llauren)? Om vi börjar från slutet (vilket kan vara en acceptabel riktning idag, eftersom man inte sådär bara kan lära ut vision) så hur mycket photoshoppar du tex.? Använder du stativ? Söker du efter motiv eller droppar det du fotar bara framför dej?

 8. Motiven finns där, det gäller bara att hitta dem. I bland måste man kanske stå och vänta lite, men oftast finns de där redan. Det gäller att hitta dem. Det gäller att hålla ögonen öppna. Se och fundera, stirra, titta, glo, låt blicken yra, sök. Framför allt se. Det är så’nt man kan lära sig.

  Stativ använder jag ibland. Sällan på resor (orkar inte bära på den). Man kan alltid stöda kameran mot något. Så som på ett litet bord, bredvid capuccinokoppen så att bilden blir sned.

  Jag photoshoppar det jag skulle göra i ett mörkrum. Justerar toner och färger samt beskär om det behövs. Ja, och prickar bort dammkorn (gäller inte digitala bilder).

  Och eftersom jag inte ser mig som en dokumentärfotograf, utan vill med bilderna uppnå en viss känsla, berätta en historia, lider jag inte av samvetskval när jag photoshoppar lite mera vid behov. Ibland måste man ta bort små störande detaljer, kombinera två eller flera bilder eller räta perspektiv för att få det att se ut som man kommer ihåg att det såg ut som. För att få det att se ut som jag vill att det skall se ut som. Verkligheten kan vara överraskande tråkig.

  Men det man gör åt bilden är egentligen inte av intresse. Det viktiga är att bilden är intressant att se på. Ingen vill se på tråkiga bilder. Ta många bilder, visa få. Välj. Kombinera. En bra bild kan vara platt i fel sällskap. På samma sätt kan ett bra sällskap rädda en annars tråkig bild. Var kritisk – det är överraskande svårt. Det du tycker är intressant är inte alltid det på riktigt. Fråga dig vad som är det viktiga i bilden och om det på riktigt syns. Se på bilderna som om du skulle se dem för första gången. De som du visar bilderna åt ser dem också för första gången.

  Se på bilder. Se på sådana bilder du gillar. Se på sådana du inte gillar. Fråga dig varför du tycker om en bild men inte om en annan. Kopiera, plagiera, imitera. Det är ett språk. Man lär sig inte ett eget uttryckssätt utan att använda språket.

  Framför allt, fråga dig: varför?

 9. Ei voi mitään. Joka kerta tämän vilkaistessani tämän entryn otsikkoa siitä tulee “sminki pinki”.

  Hethethethe pethethe, Chris Waddle. Että näin.

 10. I am a graphic design student from England. This is beautiful!

 11. Hey there,

  Hope you speak a little english….

  We really would like to incorporate come of these pictures into t-shirts (ie the SKULL and BONES pics)…

  Let us know….

  Dwight

 12. I liked the style of the picture! and Prague itself is great! I was in Prague last summer. It was a great trip. We have stayed in different hotels in Prague they all were awesome !

  [ed: link removed]

 13. Prague was great indeed. I stayed in only one hotel, but I don’t link to hotel booking sites for that (with different names on different sites around the net), and I’d appreciate others wouldn’t either, especially when writing comments via a Czech ISP.

Comments are closed.