Osuuspankin verkkosivut uudistuivat

Osuuspankki näyttää uudistaneen verkkopalvelunsa. Ensivaikutelma etusivulta on mukavan ilmava ja kevyt mutta vanha sanonta kakusta ja sen päällisestä tulee mieleeni kun siirryn astetta syvemmälle. Palvelusta (jos tuota sanaa tässä yhteydessä oikeasti uskaltaa käyttää) on tullut alasvetovalikkohelvetti!

Jos op.fi jo aikaisemmin oli vaikeasti navigoitavissa ja rakenteeltaan sekava on tässä uudessa versiossa päätetty piilottaa navigaatio niin että palvelussa liikkuminen on ennemminkin etsimistä kuin etenemistä. Liikun saitilla kuin Kolumbus ikään: lähden matkaan, en oikein tiedä mitä edessä on, tulen jonnekin mutta se ehkä ei olekaan se minne olin kuviteltu tulevani (pääsenkö takaisin samaa reittiä?). Matkantekoa on kaiken lisäksi vaikeutettu pitämällä huolta siitä että osa alasvetovalikoista siirtävät eteenpäin heti valinnan jälkeen mutta osa vaatii vieressä olevan nuolinapin painamista.

Kaiken lisäksi ovat vielä vaikeuttaneet näppäimistöltä navigointia siirtämällä joka latauksen jälkeen fokuksen käyttäjätunnuslaatikkoon.

Kun kirjaudun sisään saan tietoa siitä että pankkini on “ITÄ-UUDENMAAN O” ja että op.fi on uudistunut. Oho. Personointimahdollisuuksia mainostetaan ja kerrotaan että

Näet tiliesi, luottojesi ja säästöjesi tilanteen yhdellä silmäyksellä: verkkopankin etusivulta löydät linkin yhteenvetoon omista pankkiasioistasi.

Mutta missään en näe linkkiä verkkopankin etusivulle. En sisältöalueella. En päävalikossa, joka ei ole muuttunut sisäänkirjautumisen jälkeen En edes pikavalikossa, sillä sieltä pääsee vain suoraan käytetyimpiin pankkipalveluihin. Etusivu ei siis kuulu käytetyimpien joukkoon. Verkkopankin etusivua ei ole edes sivukartassa.

Koska ovat huomanneet palvelun olevan vaikeakäyttöinen tarjotaan opastusta uuteen ikkunaan avautuvalla flashkilkkeellä. Tämä käyttöohje, jossa mies menee varauloskäytävään ja naisten vessassa personoidaan, alleviivaa palvelun käytön vaikeutta. Personointi näyttäisi olevan vaikeasti löydettävien asioiden piilottamista toisella tavalla.

No onko palvelussa mitään hyvää? On toki… se… ööö… ainiin joo, laaja selaintuki. Se on hieno juttu.

 • Firefox 1.0.7 tai uudempi
 • Microsoft Internet Explorer 5.5 tai uudempi, suositus IE 6.0 tai uudempi
 • Netscape 7.0 (Mozilla 1.7) tai uudempi
 • Opera 7.03 ja uudempi
 • Safari 1.0 tai uudempi

Ja kas! Nyt löytyi verkkopankin etusivu. Se on kätevästi sivu joka murupolun mukaan on “Etusivu > Tilit, kortit ja maksut“. Tietenkin. Olinpas tyhmä kun en tajunnut. Ja löytyyhän se päävalikostakin kun poistuu uudistusta mainostavalta sivulta jonne joutuu automaattisesti sisäänkirjautumisen jälkeen.

Aika heikko esitys Osuuspankilta kaikenkaikkiaan. Näin asiakkaan näkökulmasta olen todella pettynyt. Vaikka edellisessä oli ongelmia, oli sen käyttö kuitenkin siedettävää. Tämä uudistus on tehnyt op.fi:n käytöstä tuskaista ja karmivaa. Jopa pienet parannukset joita on löydettävissä eivät tunnu kivoilta kun ongelmia on monikertaisesti niihin verrattuna.

Ja vaikka tekisi mieli, jätän tässä kommentoimatta ruotsinkielisen palvelun puutteita. Sanon vaan että de’ va’ inte kiva heller.

Published

15 comments

 1. Itse etsin sivuilta palautekohtaa, jossa olisin voinut avautua sivuston suunnittelijoille, mutta löysin ainoastaan sivun, josta palautetta voi antaa omalle pankille. En minä halua haukkua oman pankin virkailijoita, sillä heillä ei ole mitään osuutta tässä asiassa.

 2. On siellä palautesivu. Sinne pääsee haun yläpuolelta löytyvän “Ota yhteyttä” -sivun alalaidasta klikkaamalla “Palaute”.

 3. Surkea esitys tosiaan. Itkettää kun miettii, miten monta miljoonaa tuostakin insinööritaiteen kukkasesta on TietoEnatorille maksettu.

 4. Minä tietyllä tavalla pidin edellisestä versiosta, ainakin verkkopankin suhteen. Se ehkä ei ollut ruusutarhan kaunein kukkanen, mutta eipä sitä tarvinnut hävetäkään.

  Mikäköhän siinä on että pankeilla tuntuu olevan vaikeuksia saada informaatioarketuhteuuri kohdalleen? Se näkyy aina navigaation hähmyisyytenä ja vaikeutena hahmottaa kokonaisuutta.

  Liikaa kokkeja? Liian iso organisaatio kertomassa mielipiteitään? Liikaa pikkupomoja vaatimassa että heidän näkemyksensä on otettava huomioon? Liikaa kompromisseja? Liian vähän uskallusta tehdä oikeasti käyttäjälähtöistä?

 5. Veikkaan, että tuo “liikaa kokkeja” on ainakin yksi iso syy. Käytettävyystutkimuksia kyllä tehdään, mutta muutosten tekeminen on byrokratian takia niin tuskallisen vaikeaa, että jäävät tekemättä. Ei käy kateeksi tekijöitä.

 6. Missäköhän vaiheessa voin itse valita, minkälaista verkkopankkipalvelua haluan käyttää? Personointi, kustomointi tai miksi sitä nyt sitten halutaan kutsua, mahdollistaisi ajatuksen, että pankki todellakin tarjoaa palvelunsa asiakaslähtöisesti.

  Tosi on. Tai sitten ei.

 7. Mä luulen ettei pitkään aikaan tule näkymään semmoista verkkopankkia jonka voisi tehdä omanalaiseksi. Eivät pysty tekeämään sellaista päätöstä. Mutta ideana tuo on mukava. Helposti kustomoitava nettipankki jota on kiva käyttää.

 8. Tänään ensimmäistä kertaa OP:n uudessa verkkopankissa pyörittyäni yhdyn jokaiseen pni:n yllä mainitsemaan puutteeseen ja ongelmaan. Ensimmäinen käyttökokemukseni oli todellakin varsinaista etsimistä. Hirveä pettymys. Ja hirvittävin oli se kauhistuttava megalomaaninen dropdown-hässäkkä, jota onnistuin “personoimaan” niin, että siitä tuli vielä laajempi megalomaaninen hässäkkä…

 9. Kuulostaa siltä että OPeen sivuille on tehty sama “uudistus” kuin Nordean pari kuukautta sitten. Pekka muistaa varmasti kun taisin “huutaa” hänelle asiasta… :)

  Sama helvetin dropdown, sama “ilmavuus” ja valitettavasti esim laskunmaksusivu on vaihdettu lasku-ulkonäöstä ihan toiseen. Eipäs olla ajateltu käyttäjiä!

  Ero taitaa olla että Nordean VOI “personoida”, voitte varmasti keksiä miten aivan itse.

  Pitäisi varmasti tarkistaa ketkä ovat tehneet pankkien sivut. Sama virma?

 10. Ah. Kivakiva. Ålandsbankenilla on oma systeemi, myyty ainakin Aktialle ja ulkomaille. Muut sitten TietoEnatorin?

  Uuhh… Scary!

 11. Täytyypä sanoa että Ålandsbankenin verkkopankki, ainakin demoa kokeilleessa, antaa kuvan yksinkertaisesta ja mukavasta pavelusta johon ei olla edes yritetty tunkea liikaa kamaa.

  Personointi, eli alasvetovalikkoon linkkien lisääminen, on ajateltu hienosti, koska se on aluksi tyhjä eikä jo valmiiksi koko näytön pituinen lista ja sinne laitettavien linkkien järjestyskin on muutettavissa.

  Hyvä että joku tekee asioita ajatuksella. Toivoa on siis.

 12. Nordean verkkopankki oli minusta kevyt, selkeä ja helppokäyttöinen, sanalla sanoen mietitty, silloin aikoinaan kun se tuli käyttöön. Taisivat ihan mainostaa käyttäneensä käyttöliittymäsuunnittelijaa, en vaan muista enää, ketä.

  OP:n uudessa palvelussa on edes se hyvä puoli, että ovat luopuneet kehyksistä, plussaa siitä.

  Päivän huumor’-pala:
  http://www.visit-stockholm.com/ (tsekkaa alarivin vasen kehys)

 13. Firefox and Netscape users:
  This frameset renders perfectly in IE, but not in Firefox and Netscape. It seems to he a bug in the Gecko layout engine, but have no idea what to do about it. Sorry.

  Muahahaaa!!! Kiitos tästä.

Comments are closed.