Att banda TV-program

Tre veckor sedan ljöd frågan: digitalbox med hårdskiva eller tillägg till datorn? Tack alla ni som kommenterade. Mitt behov var att kunna banda TV-program, men jag ville inte skaffa en VHS. Så tänkte jag också att det vore kul att kunna spara det man bandar på t.ex. DVD. Ingen lätt ekvation.

Att banda med datamaskinen vore ju ganska lyx. Inga onödiga apparater. Allt som bandas kan sparas och brännas på DVD vid behov. Men eftersom jag har en bärbar och ibland är den med på resor, finns det då ingenting här hemma som bandar medan jag är på resa. Inte ett helt bra alternativ.

Visst kunde jag ju skaffa en dator till, exempelvis en Mac Mini, och använda den som ett mediacenter. Men tyvärr är detta inte ett alternativ som jag just nu kan räkna med.

En digitalbox med hårdskiva är då naturligtvis en elektrisk apparat (och ett fjärrstyre) till i hushållet, men den boxen håller sig hemma och bandar när jag själv är borta. Vill jag spara det jag bandat blir det svårt eftersom de flesta boxar inte tillåter användaren överföra de bandade programmen till t.ex. datamaskinen.

Den boxen som borde kunna det mesta och därtill tillåta överföring av de bandade programmen till datamaskinen är Dreambox. En linuxapparat som är minst lika obekant som vilken Handan eller Topfield som helst men för nästan det dubbla priset? Hmmm…

Jag spekulerade i två veckor. En vecka sedan gjorde jag mitt beslut.

Det blev en Handan CV-7700 PVR. Varför? Boxen passat garanterat i mitt kabelnät, därmed borde det inte blir trubbel med kompatibilitet. Okej, jag kan inte överföra mina bandade program på DVD eller till datamaskinen, win some lose some, men kanske 80 timmar utrymme på hårdskivan kompenserar det. Åtminstone behöver jag inte genast radera det jag bandat.

Digitallådan var lätt att installera. Det underliga var att man själv måste koppla ihop de två mottagarna med en kort koaxialkabel. Jag menar, kunde de nu inte koppla dem ihop redan i förväg? Annars var det bara att koppla kablarna och köra hårt. På nolltid hade jag en massa kanaler att se på.

Programmeringen är enkel via EPG. Tyvärr måste man ju alltid lägga till extra minuter i slutet eftersom programmen alltid är försenade. Alltid. Speciellt de med reklamer. Grrr! Vissa saker har inte ändrat sedan de analoga tiderna.

Att se på det som är bandat är också enkelt. Det är bara att välja från listan och trycka på… ja… där kommer det svåra. Fjärrstyret. Den suger råa ägg. Det blir en hel del feltryck och sökande av rätt knapp bland alla de små runda jäklarna. Kanske jag borde skaffa en One for All.

Att sedan organisera kanalerna i favoriter så man inte behöver bläddra genom tiotals betalkanaler man inte ser, är en annan historia. Det är svårt. Om programmering av en vanlig VHS-video är svårt, är favoriterna hundra gånger svårare, det vill inte lyckas ens med hjälp av manualen.

Annars är jag helt nöjd med köpet. Min nya PVR fungerar bra. Jag fick Galactica bandad och annat också. I ett par dagars tid var alla betalkanaler öppna, och nu har jag sett bl.a. både I, Robot och The Day After Tomorrow (inga höjdare direkt, men a man’s gotta see what a man’s gotta see). Och i tre månaders tid är Fortekanalerna i bruk utan extra kostnader. Which is nice. Såg just på Disneykanalen The Incredibles (för andra gången), filmen som enligt kanalens reklam inte innehåller onödig våld (?).

Nästa inskaffning är en ny television. Den gamla, som vid detta lag har ca 18 år bakom sig, börjar visa tecken på ålderdom. När den pajar ihop skulle det vara kul med en flat screen. Men det blir en helt egen historia det.

Published

14 comments

 1. Jag som bandar med VHS från det terrestriella nätet lade plus tio minuter till Galactica. Men nej, det räckte inte. I fall som detta hade det ju varit trevligt att känna någon som kunde låna avsnittet på en DVD-RW…

  Hur många timmar program får man att rymmas på hårdskivan?

 2. Väntar ännu på maskinen med allt i ett, digi-hårdskiva-dvd-brännare.

  Det där med tv fick jag ju sätta mig in i i somras när förra pangade. Händer så jävla massor på den fronten just nu så skulle gärna vänta något år tills digitalisering genomförd och de höjer bandbrädden till hög upplösning.

 3. Så som det ser ut att DRM sprider sig, blir det snart omöjligt att banda något från TV:n — så en PVR med DVD-brännare väntar du förgäves på.

  Men om TV:n pangar, blir det att köpa en ny, vare sig det någonsin kommer en HDTV-standard eller ej.

 4. Voi voi..
  I din spalt för tre veckor sedan skrev du bara om att du ville plugga tv-kort i datorn. Visste inte att du ville ha PVR… Jag är nämligen en stor dreambox-fantast.
  Skaffade en 7000S-modell begagnad för ett år sedan (270 EUR). Kan spela in, spela upp, FTP-a filer till min bärbara samt uppgradera till olika meny-system och VideoLan clienter direkt via internet.
  I julhelgen byggde jag ett i/o-kort som jag kopplade in i Dreamboxen via USB. Med en hel del hjälp av Patrik kör jag nu ett program i den och kan styra ytterdörr, garagedörr och bastu (ännu inte inkopplad).
  Såå, nästa gång min fru låser ut sig så behöver jag inte åka hem från jobbet och öppna dörren, utan remote login till min digibox sköter saken. Är jag månne enda i Finland om automatiserat mitt hem med en digibox?

 5. Visst nämde jag t.ex. Handan (och Dreambox nämdes av jny i kommentarerna) i min förra spekulering. Men sidu, jag är nog inte den typen att jag skulle bygga i/o-kort eller ha behov av att styra mitt hem med digiboxen. Jag vill banda och kanske spara (fast det alternativet är ju nu liksom inte i bruk) TV-program. Jag vill inte ha olika meny- eller VideoLansystem. Jag vill ha ett system som fungerar.

 6. jkk: hoppas du har säkrat ditt hem-LAN så att grannarnas tonåringar inte krackar din bastu. Den kan vara tråkigt om bastun stänger av sig för tidigt ;)

  Men för att återgå till Dreamboxen: tror du det är möjligt att få tag på en med HD och två DVB-T-mottagare? Och kan den saker som att stoppa TV program medan man springer efter mera korv och öl? Räcker vridet i processorn till för att banda två program på en gång?

 7. Det är något som klickar i ekvationen. Du säjer att du är på resande fot med ojämna mellanrum. Sålunda kunde man ju tänka sej att du vill ha dina inbandningar beamade iväg till din resande fot (eller mer exakt, laptop). Alltså borde din PVR vara nätkompatibel, eller så borde nån firma –eller tv-kanalerna själva– köra med download-service av programmen. Hela alltsammans alltså.

  (Här började jag skriva på vilda visioner om att distributionsbolagen själva borde börja distribuera Galactica, Desperate Housewives, Six Feet Under och Barbapapa. Sen insåg jag att det kommer att bli ett alldeles för komplext inlägg under bästa arbetstid, så det får vara, och med tanke på iTunes media store så är vi väl på väg i den riktningen ändå)

 8. Talking to me? Jag har inga behov av att få mina inbandningar beamade åt mig när jag är på resande fot. Mitt problem är ju det att jag äger en dator och om jag har den med mig på resan kan den inte banda program från kabelnätet hemma.

  Kunde jag sköta bandandet via nätet (lite som webmail) och sedan se på det jag bandat on demand, vore det fint. Då kunde jag tänka mig att streama åt mig några filmer mot en liten summa pengar också.

  Nu har jag då en PVR som bandar, den är lätt att använda och jag kan se on demand det jag vill. Den är location based eftersom jag måste vara hemma för att se på det finns på hårdskivan. Men det stör inte. När jag är på resa, är intresset för egna bandade program närmat obefintlig.

 9. Min CV-7700 PVR är nu full med bandad klassisk musik och några filmer. Vore i stort behov av att ladda ned en del av programmen på min VHS recorder. Är detta möjligt på något sätt?
  Hans
  27.1.2008

 10. Hans Andersin: Jag vet faktiskt inte om det är möjligt (och har ingen VHS att testa med) men skulle jag vara i samma situation som du, skulle jag försöka med att koppla ihop videobandspelaren med digiboksen via en scartkabel och sedan trycka på REC på videon och Play på digiboxen.

 11. Jag misstänker att det inte går att banda från en PVR till en VHS-bandspelare, men det är ju värt ett försök. Däremot är det möjligt med en del modeller att flytta över programmen till dator och bränna dem som en DVD.

Comments are closed.