Mortti ja nörtti

Lotossa todennäköisyys saada viisi oikein on 1:10416 eli 0,00068 prosenttia.

Suomessa on kaksikymmentäseitsemän Mortti –nimistä henkilöä. Siis 27:5241145 = 1:194116 eli 0,00052 prosenttia. Eilen bussisa oli yksi.

Published

13 comments

 1. Noh, mutta mikä on todennäköisyys, että:

  a) Mortti voittaa lotossa kaikki oikein?
  b) Näet elämäsi aikana sekä Mortin, että voitat lotossa?

  :P

 2. a) 1:15380937
  b) öh. En tiedä. Olisko 1:2985685966692?

  Taidanpa laittaa Loton vetämään. Pari milliä olisi ihan kiva summa.

 3. Mortin näkeminen ja lotossa voittaminen eivät ole toisistaan riippuvia tapahtumia (ellei universumi sitten ole todella kiero).

  Todennäköisyys nähdä Mortti ainakin kerran elämänsä aikana, pitää tietenkin laskea sitä vastaan, kuinka monta erillistä (tässä tapauksessa suomalaista) ihmistä elämänsä aikana kohtaa.

  Sanotaan, että Suomen väkiluku olisi tasan 5 miljoonaa, silloin sun pitäisi nähdä 4999964 suomalaista, jotta voisit olla 100% varma, että yksi heistä on Mortti, mutta aika hyviin todennäköisyyksiin päästään pieniemmilläkin ihmismäärillä.

  Nämä olivat vaan irrallishuomioita, pitäisi ehkä verestää tietoja, ja laskea joskus ihan oikeat vastauksetkin ;-)

  Mutta mikä on todennäköisyys, että näet yhtäaikaa Mortin ja Vertin (645 syntynyttä, ei tietoa kuinka monta on vielä elossa)?

  Nimimerkki “Melkein todennäköisyysmatemaatikko”

 4. Eihän Mortin ja Vertin ja minun yhtaikainen kohtaaminen ole toisistaan riippuvia tapahtumia. Kuten ei ole Mortin kohtaaminen ja Lotossa voittaminenkaan (siksipä juuri todennäköisyys eikä riippuvuus, sattumaa, kaosta). Mutta kai sille voi laskea todennäköisyyden että kohtaan Mortin ja voitan Lotossa. Samalla tavalla kai voisi laskea mikä on todennäköisyys sille että kohtaan Mortin tai voitan Lotossa. Tai että en koskaan kohtaa Verttiä… mikä jo on mahdottomuus koska Vertin olenkin jo kerran tai kaksi tavannut.

 5. Ja minä kun olin kuvitellut että nuo veljenpojat olisivat ranskaksi Mort et Vert…

 6. Suomessa on muutama “Sami Köykkä” nimistä henkilöä, joista vain yksi kirjoittaa kommentteja blogeihin silloin tällöin.

  Miten suuri todennäköisyys on saada blogiinsa juuri hänen lähettämänsä kommentti?

  Consider yourself lucky.

 7. Niin, mutta onko Mortin kohtaaminen satunnaistapahtuma laisinkaan?

Comments are closed.