Valohuone

Testailin tässä nopeasti vasemmalla kädellä Adobe (ent. Macromedia) Labsin uusinta Lightroom beta kakkosta.

Kyseessä on eräänlainen yhdistetty kenkälaatikko ja kevyt kenttäpimiö jolla voi nopeasti peruskorjailla kuvia ja pitää niitä mukavasti järjestyksessä.

Pimiö on ehkä vähän liioiteltu termi, sanoisin että Lightroom on hyvin sofistikoitunut kehittämö joka käsittelee niin RAW– kuin JPG– tai vaikka TIFF-muotoisia kuvia tasa-arvoisesti.

Ohjelman käyttö on helppoa ja säätimet mukavan yksinkertaisia. Käyttöliittymässä on paljon kaikkea sellaista mitä hyvältä kuvankäsittelyohjelmalta uskaltaa odottaa. Se on joustava, venyvä ja sen saa piiloon tarpeen vaatiessa. Jokainen löytää tästä oman toimivan kokoonpanonsa. Kuva on pääosassa ja sen huomaa.

Kuvia voi käsitellä joko kuvanselaustilassa vikkelästi pikakehityksellä, jossa on neljä säädintä (exposure, brightness, contrast & saturation), tai kehitystilassa jossa säätimiä on moninkertaisesti enemmän, jolloin käsittelyyn tietenkin kuluu enemmän aikaa mutta jälki on oletattavasti myös parempaa. Kehitystilassa voi myös rajata ja kääntää kuvia. Ja koska kuvien käsittely on häviötöntä (alkuperäinen kuvatiedosto ei koskaan muutu) voi kaikkia säätöjä muuttaa mielin määrin maailman tappiin asti.

Nopeuden ohella spontaaneja hurraahuutoja aiheutti myös se että ohjelma ei pakota mihinkään tiettyyn kansiorakenteeseen vaan ymmärtää jos käyttäjällä jo on oma systeemi. Todella ystävällistä.

Käsitellyt kuvat (ja tietenkin myös käsittelemättömät) voi kasata esitykseksi tai tulostaa. Tulostusvaihtoehdot ovat monipuoliset ja nekin ovat perin joustavat. Oikein harmittaa etten omista tulostinta. Ja tietenkin kuvat voi myös tallentaa, mutta se vaikuttaa jotenkin olevan toissijaista.

Kaiken kaikkiaan ihan näppärän oloinen ohjelma. Sillä tekee kuvien peruskäsittelyn yllättävän kätevästi. Itse en kuitenkaan näe että minulla olisi paljoa käyttöä Lightroomille, sillä minä haluan tummentaa hiukan joitain kohtia kuvista ja vaalentaa vähän toisia — tehdä sitä mitä tein pimiössä (siis mitä tein kuville…).

Täydellisessä maailmassa Photoshopin mukana tuleva Bridge osaisi kaiken sen mitä Lightroom osaa. Ja niillä onkin paljon samoja ominaisuuksia. Mutta maailma ei ole täydellinen. Tuotteena Lightroom on selvä kilpailija Applen Aperturelle.

Published

11 comments

  1. Hitto, gigan muistikampa odottaa kun ehtisi hakemaan omalta inside mac-mieheltä… 384Mt ei suostunut edes avaamaan softaa. RAW-kuvien käsittelyyn tulee… Fotari on vähän hidas.

  2. No jos sen avulla saisi puhallettua koneeseen lisää käyttöikään, niin ei paha. Vaikka kyllä 20″ iMac kutittelisi kovasti… pirun opintotuet vaan pitää maksaa takaisin, joten ei ole rahaa loppuvuonna..

  3. Opintuen takaisinmaksussa parasta on se maksulappu jossa lukee “viimeinen erä”.

Comments are closed.