Listaa pukkaa

Viisi sykähdyttävintä konserttikokemusta? Luulenpa että nämä neljä ainakin löytyisivät listalta:

 • Pink Floyd, Lahden suurhalli, 1989
  Ensimmäinen ja varmaankin viimeinen kerta kun kävivät Suomessa. Kesäkuun kymmenes. Olin paikalla, Waters ei. Ei haitannut, tuntui upealta.
 • The Flower Kings, Katalin, Uppsala, 2004
  Piti oikein naapurimaassa käydä kuuntelemassa suurta suosikkia kun eivät tälle puolen Pohjanlahtea saa itseään raahattua. Hyviä olivat, en muuta odottanutkaan.
 • Kent, Tavastia, Helsinki, 1998
  Se kitaravalli, ne biisit, se tunne.
 • Roger Waters, Hartwall Arena, Helsinki, 2002
  Ensimmäinen kerta Suomessa. Mahtaako tulla toista kertaa? Olin paikalla, 3/4 Pink Floydista ei. Ei haitannut, tuntui kuitenkin ihan hienolta.

Entä mikä olisi se viides? En osaa sanoa. Olisiko se Kraftwerk Kultsalla (oliko se vuonna 1991)? Ehkä Jarre Hartwall Arenalla? Mahdollisesti se kun Bo Kaspers Orkester sai Tavastian yleisön laulamaan suvivirttä på svenska? Toisaalta Rammstein oli kyllä ihan…

Dire Straits Olympiastadionilla ei ainakaan olisi listalla koska siellä huomasin etten oikein pidä tuommoisista jättikonserttitapahtumista. Bändi on järjettömän isolla lavalla, mielettömän matkan päässä ja meininkiä katsellaan videoruudulta. Tuntui jotenkin tarkoituksettomalta. Ehkä en fanittanut tarpeeksi. Tosin se että taustalla soi Always Look on the Bright Side of Life kun poistuttiin stadionilta oli plussaa.

Emmätiiä. Olen huono tekemään toplistoja.

(sylttytehdas)

Päivitys: Muisti palailee pätkittäin. Viidenetenä listalla voisi tietenkin olla joku niistä kerroista kun olen nähnyt Fläskkvartettenin livenä. Ehkä se eka kerta oli sykähdyttävin — Svenska Natten, joskus 80-luvulla.

Published

7 comments

 1. Och jag som är listfreak kan ju inte låta bli att kommentera detta! Men är väldigt svårt rangordna sina konsertupplevelser genom tiderna. Man tenderar liksom att komma ihåg se senaste bäst.. Men gör ett försök i alla fall, men obs, ingen inbördes rangordning, utan detta är fem STORA konsertupplevelser ur min karriär:

  1. Rush, Globen, Stockholm 2004
  Jag säger bara: Äntligen!
  2. Dream Theater, Hovet, Stockholm 2003
  Några meter från gitarrguden Petrucci, kan knappast bli bättre. Och klockren sång av LaBrie genom hela konserten.
  3. Ian Gillan, Himanka (mitt i de österbottniska skogarna!), 1982
  Den här legendariska konserten är värd en hel uppsats…:-) Kan återkomma vid tillfälle..
  4. Porcupine Tree, Tilburg, Holland, 2005
  Perfekt ljud! Det musikaliska geniet Wilson en upplevelse i sig!
  5. Marillion, Tavastia, 1994
  Ja bättre än så kan man inte fira sin födelsedag!

 2. Jag tänkte faktiskt att listan med konserter får dig inspirerad att skriva :)

  Men hur är det med dig Swana, har du en lista att komma med?

 3. Swana som med sitt kända minne inte är riktigt listtypen har problem med definitioner. VAD är kriteriet? Ta Rammstein uppå Hartwall, musikaliskt sett ganska skit, men darn vilken show! Cardigans på Tava för några år sedan var väldigt sövande och lugn, men man kände sig riktigt bra efteråt! Vi gör ett försök, men dessa är inte i ordning på något sätt:
  – The Gathering, Roskilde 2001. Dagens första konsert, men gud de lyckades väcka folket!
  – Tool, Roskilde 2001. Dagens sista konsert, helt absurd grej. Allt man såg var James Maynards siluett mot en psykedelsisk blob-bakgrund a la hippietiden. Men att de var BRA. Så gissa om förväntningen på årets Rågrock är höga med dessa två i ryggmärgen.
  – Samma Flower Kings som Pekka ovan. Superbt ljud, trevlig plats.
  – Drar till med samma Porcupine Tree som Anna ovan, bra ljud, lustig typ på scen.
  – Femte… Rammstein? Någon annan Gathering, de har en tendens göra bra musik. Fish 1989? Within Temptation på en sommarteaterscen mitt inne i en holländs skog…
  Däremot kunde jag göra lång lista på MISSADE konserter som grämer en för resten av livet! Såg aldrig “riktiga” Marillion live, såg aldrig Kingston Wall, borde kanske faktiskt åkt och se Rush i fjol…

 4. Frågar: “VAD är kriteriet?”
  Svarar: Kriteriet är definierat i de tre första orden i denna entry “Viisi sykähdyttävintä konserttikokemusta”.

 5. men se sidu “vissi sykhedytteve konserrttikååkkemus” förstod jag ju inte… Nä. Men ärligt så är ju Rammstein en helt annan upplevelse än tex Cardigans, men båda fyller kriteriet i rubriken. Så det var mera en tankeställare hur definiera. Att så.

Comments are closed.