Kielto

Helsingin kahvinjuontikieltoa pohditaan taas

Helsingin terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina toista kertaa esitystä kahvittomasta kaupungista.

Jos luottamusmiehet hyväksyvät terveyskeskuksen toimitusjohtajan Matti Toivolan esityksen, kaupungin työpaikoille tulisi yksiselitteinen kahvinjuontikielto työaikana. Sumpin saisi imaista vain työaikaan kuulumattomilla lepotauoilla ja muulloin työajan ulkopuolella.

Uudet määräykset liittyvät ehdotukseen, jolla Helsinki julistautuu kahvittomaksi kaupungiksi vuoteen 2007 mennessä.

Ohjelmalla yritetään vähentää kahvinjuontihaittoja ja kannustaa etenkin lapsia ja nuoria terveisiin elämäntapoihin.

Lautakunta ei edellisessä kokouksessaan vastustanut ehdotuksen perusideaa, vaan vaati toimitusjohtajalta selkeämpää esitystä.

Toinen vaihtoehto esityslistalla on, että kahvittelu sallitaan, mutta siihen käytettyjä taukoja ei lasketa työaikaan.

Tässä vaihtoehdossa työntekijä leimaisi itsensä ulos kahvitauon ajaksi tai kahvin ryystämiseen käytetystä ajasta pidettäisiin erikseen kirjaa. Käytetyt tauot vähennettäisiin työajasta.

***

Helsingin kakkakieltoa pohditaan taas

Helsingin terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina toista kertaa esitystä kakattomasta kaupungista.

Jos luottamusmiehet hyväksyvät terveyskeskuksen toimitusjohtajan Matti Toivolan esityksen, kaupungin työpaikoille tulisi yksiselitteinen kakkaamiskielto työaikana. Ulosteen saisi rykäistä vain työaikaan kuulumattomilla lepotauoilla ja muulloin työajan ulkopuolella.

Uudet määräykset liittyvät ehdotukseen, jolla Helsinki julistautuu kakattomaksi kaupungiksi vuoteen 2007 mennessä.

Ohjelmalla yritetään vähentää kakkaamishaittoja ja kannustaa etenkin lapsia ja nuoria terveisiin elämäntapoihin.

Lautakunta ei edellisessä kokouksessaan vastustanut ehdotuksen perusideaa, vaan vaati toimitusjohtajalta selkeämpää esitystä.

Toinen vaihtoehto esityslistalla on, että kakkaaminen sallitaan, mutta siihen käytettyjä taukoja ei lasketa työaikaan.

Tässä vaihtoehdossa työntekijä leimaisi itsensä ulos tortun väännön ajaksi tai kakkaamiseen käytetystä ajasta pidettäisiin erikseen kirjaa. Käytetyt tauot vähennettäisiin työajasta.

***

Helsingin keskustelukieltoa pohditaan taas

Helsingin terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina toista kertaa esitystä jututtomasta kaupungista.

Jos luottamusmiehet hyväksyvät terveyskeskuksen toimitusjohtajan Matti Toivolan esityksen, kaupungin työpaikoille tulisi yksiselitteinen puhumiskielto työaikana. Höpisemistä saisi harrastaa vain työaikaan kuulumattomilla lepotauoilla ja muulloin työajan ulkopuolella.

Uudet määräykset liittyvät ehdotukseen, jolla Helsinki julistautuu hiljaiseksi kaupungiksi vuoteen 2007 mennessä.

Ohjelmalla yritetään vähentää puhehaittoja ja kannustaa etenkin lapsia ja nuoria terveisiin elämäntapoihin.

Lautakunta ei edellisessä kokouksessaan vastustanut ehdotuksen perusideaa, vaan vaati toimitusjohtajalta selkeämpää esitystä.

Toinen vaihtoehto esityslistalla on, että puhuminen sallitaan, mutta siihen käytettyjä taukoja ei lasketa työaikaan.

Tässä vaihtoehdossa työntekijä leimaisi itsensä ulos puhumisen ajaksi tai höpöttämiseen käytetystä ajasta pidettäisiin erikseen kirjaa. Käytetyt tauot vähennettäisiin työajasta.


Alkuperäinen täällä.

Published

11 comments

 1. No joo joo, tavallaan naurettavaa terveysfasismia, mut onhan kohtuullinenkin tupakointi silti kiistattomasti haitallisempaa kuin kahvin juominen – kakkimisesta tai keskustelemisesta nyt puhumattakaan. ;) Kahvia voi sitä paitsi juoda ainakin toimistotöissä työn lomassa, kun taas tupakalle pitää muiden hengitysilman turvaamiseksi poistua joko ulos tai tupakkahuoneeseen.

 2. Juu, kieltäisivät vaan tupakanpolton, en minä sitä suinkaan vastusta (tupakointi on hengenvaarallista), mutta tällaiset säännöt ja reglementit perustuvat olettamukseen että tupakoimattomat ovat aina niin paljon tehokkaampia eivätkä lorvi kuin tupakoivat. Se on ihan pöljä ajattelutapa.

  Kaikki lorvii. Savuttomat eivät lorvi rööki suussa ulkona, vaan ne lorvivat ulkona ilman röökiä, kahvihuoneessa pullaa mussuttaen, vessassa tekstiviestejä naputellen tai vaikka puhelimessa juoruten saman verran kuin röökaajat. Mutta se on siis ookoo. Siitä ei siis pidä pitää kirjaa.

  Syyllistäminen ja osoittelu on, julkisen kivittämisen ohella, tunnetusti hyvä tapa saada muutoksia yksilön käytöstapoihin.

 3. Niin, lähinnä siis tupakointihan pitäisi kieltää kaikkialla sellaisissa paikoissa missä joku voi joutua tupakoimaan passiivisesti. Passiivinen tupakointihan altistaa yhtä lailla kaiken maailman taudeille (kuten keuhkosyövälle tai -ahtaumalle). Ei niin väliks niistä kaikista, jotka ovat itse valinneet sen tupakoinnin, mutta vituttais itse saada joku tauti siksi, että joutuu imemään naapureiden/muiden kaduntallaajien savuja keuhkoihinsa.

 4. Tämä tupakkakeskustelu on klassinen esimerkki liberalismin keskeisestä ongelmasta: kuinka pitkälle olemme valmiit edistämään yksilönvapautta, eli missä vaiheessa tämä vapaus (tupakoida) riistää muiden vapautta (hengittää savutonta ilmaa).

  Wikipedia > http://fi.wikipedia.org/wiki/Liberalismi

  Moni tupakoiva vetoaa siihen, että eihän siellä pubissa tarvitse istua jos savuttelu häiritsee. Yhtä lailla juottoloiden työntekijöillä on täysi valinnanvapaus valita työpaikkansa, eli voivat tarvittaessa vaihtaa savuttomaan vaihtoehtoon.

  Periaatteessahan näinkin voi ajatella.

  Oli miten oli, tupakointi tullaan enenemissä määrin “estämään” länsimaissa. Tämä on vain ajan kysymys.

  Tai sitten ei.

 5. Mun mielestäni Helsingin kaupungin tapauksessa ei ole kyse siitä että joutuuko muut kärsimään jonkun sauhuista, vaan siitä nähdäänkö tupakkaa polttava henkilö laiskempana ja huonompana työntekijänä kuin tupakoimaton.

  Eihän siinä olla nousemassa barrikadeille savuttoman ilman puolesta, vaan siinä ollaan nöyryyttämässä niitä jotka tupakoivat, koska sellaiset ihmiset ovat saamattomia laiskureita joiden olisi esim. hyvä pitää kirjaa omasta saamattomuudestaan niin että muut voivat sitten osoittaa heitä sormella ja sanoa hyi hyi paha tupakoitsijalaiskuri.

  Mä olen ihan varma siitä että Suomeenkin tulee sama savuttelukielto kuin mikä on jo esim. Ruotsissa. Hyvä niin. Ei haisisi niin pahalle pubi-illan jälkeen. Vielä kun autojen tyhjäkäyntikieltoakin seurattaisiin yhtä tarkasti, olisi ilma vieläkin puhtaampaa. Olisi mukavampi hengittää.

 6. Koska työpaikalla tupakoiminen on jo kielletty, niin Helsingin kaupunki on nyt kieltämässä tupakoinnin työaikana ylipäätään, olenko ymmärtänyt oikein? Eli onko kyse siitä, että tupakointi addiktiona rinnastetaan vaikka peliriippuvuuteen, jota sitäkään ei suvaita työaikana. Sinänsä loogista? Mutta entäs nettiriippuvuus, läheisriippuvuus, kofeiiniriippuvuus, läheisriippuvuus, adrenaliiniriippuvuus ja työpaikkariippuvuus. Miten saada ihmiset kiinni kaikista heidän paheistaan ja pistää ruotuun? Siihen pitäisi keksiä jokin keino ihan yhteisen hyvän takia. Hankala homma.

 7. Läheisriippuvuus on sen verran paha, että mainitsin sen varmuuden vuoksi kaksi kertaa.

  Hassu sana tuo riippuvuus. Tulee jostain syystä rinnat mieleen,

 8. Olen ymmärtänyt asian niin että työpaikalla saa tupakoida, mutta Helsingin terveyskeskus on tehnyt esityksen täyskiellosta.

  Nyt paheet ja riippuvuudet, riippuvuudet ja niiden vaikutukset ja tekijän väliset parittaiset tilastolliset riippuvuudet tuovat minulle mieleen jotain ihan muuta.

 9. Tosiaan.

  Siis jos kysymyksessä on tarkoitus rajoittaa tupakointia työpaikoilla vedoten siihen, että tämä on pois aktiivisesta työnajasta, herää kysymys että mitä muita vastaavia toimenpiteitä tulisi rajoittaa?

  Eikö tästä tehty taannoin jokin tutkimus, eli paljonko yritys / valtio menettää rahaa vuodessa, koska osa työntekijöistä käy röökillä?

  Onko vastaavasti tutkittu paljonko työntekijät surffaavat työaikana netissä – siis ilman, että se liittyisi mitenkään työntekoon (esim. youtube.com)?

  Ja kuten pni aikaisemmin taisikin jo ilmaista, ymmärtääkseni työpaikan röökipaikalla jubaillaan aika paljon työasioita, joten ei sekään aika nyt ihan harakoille valu.

Comments are closed.