Verkkokauppatarvehierarkia

verkkokauppatarvehierarkia: sisältö, toiminta, turvallisuus, ulkonäköOlen huomannut että omat tarpeeni verkkokauppaostamisesta voi asettaa eräänalaiseen (yksinkertaistettuun) Maslowilaistyyppiseen hierarkiapyramidiin. Vasta kun alimman tason tarpeet on tyydytetty voi siirtyä astetta ylemmäksi.

Pyramidini ei suinkaan ole täydellinen, mutta antaa mielestäni hyvän kuvan minun tarpeistani verkkokaupan suhteen. En kuitenkaan usko olevani mitenkään erikoislaatuinen tarpeineni, eiköhän moni muu katso asiaa samalla tavalla — tietoisesti tai tiedostamatta.

Seuraavassa pyramidi tekstimuodossa alhaalta ylöspäin:

Sisältö
Koska tiedän usein jo etukäteen mitä olen hakemassa on valikoima tärkein tarpeistani: Onko kaupassa se mitä olen hankkimassa? Jos etsimäni tuote löytyy verkkokaupan virtuaalihyllystä on tuotteen tärkein ominaisuus sen hinta. Oikeastihan olen tekemässä hintavertailua, faktojen tarkistamisen ja tuotevertailun olen useimmiten tehnyt ennen kauppaan siirtymistä. Joskus, hyvin harvoin, jos etsimääni tuotetta ei löydy, saatan etsiä kaupasta jotain vastaavaa, mutta tämä on yhtä suuri poikkeus kuin se että Suomi voittaa Euroviisut.

Toiminta
Onko käyttö ja ostamisprosessi selkeä ja ymmärrettävä: tiedänkö mitä olen tekemässä? Suositteleeko verkkokauppa minulle mahdollisesti jotain muutakin? Kadottaako kauppa tietoni? Pysyykö se pystyssä? Perusjuttuja. Jos kauppa ei toimi, en osta sieltä. Haluan tuntea olevani ohjaksissa. Minä olen asiakas, minä olen kuningas. Minä määrään kuka saa rahani ja jos se on tehty vaikeaksi etsin paikan jossa voin helpommin erota rahoistani.

Turvallisuus
Tämä kohta on aika korkealla, sillä se on minulle tärkeä vasta maksuprosessin kohdalla. Ostoskorin voi huvikseen täyttää tavaroilla hintavertailua varten, mutta jos maksaminen vaikuttaa epäselvältä, turvattomalta tai edes vähän epäilyttävältä olen jo matkalla toiseen verkkokauppaan.

Ulkonäkö
Verkkokaupan ulkonäkö ei sellaisenaan vaikuta siihen ostanko sieltä vai en. Tietenkin on kiva että putiikki on miellyttävän näköinen, mutta tärkeämpiä ovat siis sisältö, toiminta ja turvallisuus. Ulkonäkö vaikuttaa kaupan mielikuvaan. Tuntuuko se uskottavalta, kalliilta vai epäilyttävältä. Mutta se on vain tunnetta, toisille se tarkoittaa paljon, minulle hyvin vähän. Verkkokaupassa on muita tärkeämpiä ominaisuuksia. Jos cooli ja mediaseksikäs ulkonäkö vaikeuttaa tai hidastaa pääsyäni pihviin (=sisältöön) siirryn mielelläni palveluun joka palvelee minua eikä markkinointiyksikön mieltymystä elämyksellisyyteen.

Published

5 comments

 1. Yksi varmaankin toiminnan alle menevä detalji on korttimaksun mahdollisuus. Saksassa kun se tahtoo puuttua monesta verkkokaupasta, ja homma menee säätämiseksi.

 2. Minulle tärkeää toiminnallisuutta on löytää tuote. Jos tiedän vaikka etsiväni Muston MPX-Goretexisiä seiluukamoja, toivon löytäväni heti kauppaan saapuessani haku-luukun, jonka avulla löydän tuotteen kuvineen ja hintatietoineen (ilman kuvaa en tiedä, tarkoittaako jacket pitkää vai lyhyttä takkia, onko alakerta nimeltään trousers vai pants vai jotain muuta…)

  Maksamisen turvallisuus on tietysti tärkeää, suomalaisissa nettikaupoissa viehättää mahdollisuus maksaa suoraan nettipankista. Tracking numbereita arvostan myös. Sitä kaipaisin, että kuriiri soittaisi ennen kuin on tuomassa kamat, jotta joku osaisi olla vastaanottamassa. (esim. opiskelija ei voi tilata tuotteitaan firman osoitteella eikä välttämättä voi päivystää kotona päivätolkulla lähetystä odottamassa, mutta voisi skraapata luennolta hetken, jos tietäisi, milloin lähetys tulee).

  Ulkonäkö on minulle sikäli tärkeä, että kovin sotkuinen ulkonäkö ei saa uskomaan, että toiminnallisuus on kunnossa. Jos taustana on epämääräisiä pellavatapettitekstuureita, fontit vaihtelevat ikkunasta toiseen, kuvat ovat välillä siellä ja sitten täällä, en oikein jaksa uskoa, että prosessi muutenkaan on kunnossa.

  Nettikaupoista olen käyttänyt useita kertoja Apple Storea, jota pidän selkeänä ja luotettavana ostopaikkana. ProGearista tms. tilasin Suunnon gps-kellon Gorballe, jostain englantilaisesta seilutarvikeliikkeestä ostin ne haalarit ja WSOYltä olen tilaillut oppikirjoja. Muista mulla ei taida olla kokemusta.

 3. PA: itselleni korttimaksun puuttuminen ei ole paha juttu… tai no, rippuen hiukan tapauksesta. Kotomaassa postiennakko toimii ihan mukavasti, vaikka suomen postilaitos repiikin palvelustaan ihan mielettömät rahat. Ulkomailta tilatessa on kortti kyllä ihan (hard?) rock. Onneksi on kauppoja joista valita se joka toimii omien mieltymysten mukaan.

  Sun äitis: Totta, tuotteen löytäminen on perin olennaista, mutta ilman sisältöä ei toiminnallakaan ole pahemmin merkitystä, siksi sisältö on alimmaisena (hmm… tuohan oikeasti vähän muna/kana-tilanne). Sisällön näyttäminen on pyramidissani toimintaa ja voi siis olla selkeää (esim. mainitsemasi kuvat) tai heikkoa.

  Suomalainen nettipankkikäytäntö on ihmeen kätevä ja luo turvallisuuden tunteen (onko se todellinen?).

 4. pni, on ollut vähän nihkeää tuo saksalaisen verkkopankin kautta maksaminen, kuten hiljattain avauduin. Ylipäänsä raivostuttavat kaikenlaiset maksamismaksut. Piilottaisivat ne hintoihin, niin ei ahdistaisi samalla tapaa.

 5. Niin, kaikki nuo maksut siitä että maksaa. Ne ovat ihan syvältä. Mutta jos ne laitettaisiin mukaan hintoihin, nousisivat hinnat ja näin kauppa ei enää olisi halpa. Plus että jos yksi kauppa leipoo ylimääräiset maksut mukaan tuotteiden hintoihin ja toinen ei, on vertailun tekeminen taas hiukan vaikeampaa.

Comments are closed.