Ei oo helppoo ei

Silloin joskus kun NMT oli GSM:ää tavallisempi ja kännykkäoperaattoreita tasan kaksi, oli mahdotonta lähettää tekstiviestejä yhden operaattorin liittymästä toisen operaattorin liittymään.

Itselläni oli Telen liittymä ja niille kavereille joilla oli Radiolinja (sanoivat sillä olevan paremman peittoalueen) ei edes tarvinnut ajatella tekstareiden lähettämistä. Se oli todella harmittavaa. Teknologia oli olemassa, oli myös kokeilunhalua, mutta joku jossain oli päättänyt rajoittaa mahdollisuuksia. Ehkä se joku pelkäsi rahan menetystä?

Eikä silloin tekstarit vielä olleetkaan mikä kova juttu. Kuka nyt tekstiä puhelimella lähettäisi? Silloin kännykätkin olivat juppikamaa, turhaa tavaraa. Miksi joku haluaisi kantaa puhelinta mukanaan?

Voi sitä ilon päivää kun sitten operaattoreiden välinen muuri kaadettiin ja tekstareita pystyi lähettämään vapaasti kenelle vaan. Siis kenelle vaan jolla oli kännykkä. Semmoinen kännykkä jossa oli SMS-toiminnot.

Hiukan samalla tavalla aikanaan kuin koin ärsyttäväksi tekstiviestien rajoittamisen, olen kokenut pikaviestinten eri standardien väliset rajat. Ne ovat kuin Tele ja Radiolinja, mutta niitä on enemmän. Yahoo!, Microsoft, AOL, Google. Meidän heimo ei puhu teidän heimolle.

Paitsi että kohta puhuvat. Ainakin pari heimoa.

Yahoo and Microsoft stated that they have built a software bridge between their popular IM applications, thus allowing the creation of the world’s largest IM and social community. In their combined press release the two companies mentioned that this community reaches more than 350 million IM accounts, now merged together due to interoperability.

Yahoo and Microsoft merge their IM clients

Vaikka uutinen sinänsä on iloinen ja mielestäni askel hyvään suuntaan, ei se tietenkään ole täydellinen.

[…] I am still not likely to be able to talk with all my buddies via Yahoo Messenger. In part, that’s because Microsoft doesn’t have a Mac version of MSN Messenger that supports the new cross-talk feature. (Microsoft says it is evaluating whether to offer such a feature in its MSN Messenger for Mac program.)

Yahoo, Microsoft almost on speaking terms

Niinpä tietysti. Käyttöjärjestelmät.

Tekstiviestinnän alkumetreillä oli siis kännyköitä jotka eivät osanneet SMS:ää, toiset osasivat ottaa vastaan mutteivät lähettää, jossain malleissa tekstareita tihrusteltiin hankalasti yksiriviseltä näytöltä. Pikaviestinnässä ollaan hiukan samalla tasolla. Tuote A osaa jotain, tuote B jotain muuta ja vähän eri tavalla. Että A ja B osaisivat samat asiat ja vielä puhuisivat toistensa kanssa on yhä vaan utopiaa.

Huokaus.

Eikä tilanne parane myöskään vaikka käyttäisi pikaviestimiä jotka osaavat useampia protokollia (esim. Adium, Proteus, Gaim tai Trillian). Niissä on aina jotain rajoitteita. Yksi ei osaa siirtää tiedostoja tai ymmärrä ryhmäviestintää, toinen ei kykene ääni- tai videoviestintään. Kolmas on ihan kauhea käyttää.

Yhyy.

Miten tämä voi olla näin vaikeaa?

(Olin viittä vaille valmis ostikoimaan juttuni Karin pysyväismääräyksen vastaisesti tyyliin X:n sietämätön Y, mutta ajatus suolatuista kainaloista ja lehmästä ei kuitenkaan innostanut tarpeeksi.)

Published

3 comments

  1. Hyvä, ettet sitten otsikoinut tätä niin. Olisi jäänyt hyvä juttu lukematta.

    Mutta minun ymmärtääkseni Suomessa alettiin käyttää SMS-termiä kansan suussa vasta 2000-luvulla. Kerroin joskus, kuinka me aikoinaan vuonna 1999 ihmettelimme Nokian . . . – – . . . -piippausta ja kuvittelimme, että se oli typotettu . . . – – – . . .

  2. Voi hyvinkin olla että SMS terminä vakiintui vasta myöhemmin. En edes ajatellut sitä kirjoittaessani.

    Korjasin muuten nuo sinun morsekoodit. WP kun tahtoo tehdä kahdesta ja kolmesta peräkkäisestä tavuviivasta pidempiä viivoja.

Comments are closed.